De asemenea, dacă suntem atenți la primele semne de suferință ale animalelor noastre și dacă le acordăm o îngrijire adecvată putem să le asigurăm bunăstarea de care au nevoie. Este esențial să înțelegem toate aceste riscuri și să aplicăm măsurile preventive pentru a ne proteja prietenii necuvântători. Iată ce trebuie să faci, dar și ce nu este indicat să faci.

Riscurile expunerii la caniculă

Din cauza valului de căldură care s-a abătut în ultimele zile asupra sudului României, cei care dețin animale de companie ar trebui să-și ajusteze unele obiceiuri astfel încât să-și poată proteja blănoșii. Asemenea oamenilor, și animalele de companie suferă din cauza caniculei și au nevoie de o îngrijire și de o atenție speciale, mai ales în această perioadă fierbinte a anului.

Mai exact, câinii, pisicile și alte animale de companie pot să sufere de deshidratare și insolație, dar și arsuri solare la nivelul lăbuțelor și al pielii, probleme respiratorii, precum și supraîncălzire, potrivit PinnacleVetClinic. În loc de transpirație, blănoșii își reglează temperatura corporală prin gâfâit și prin eliberarea căldurii prin pernuțele lăbuțelor, un mecanism care este însă mai puțin eficient în condiții extreme. De aceea, hidratarea și protejarea împotriva razelor solare sunt deosebit de importante, mai ales în zilele caniculare. Asta deoarece organismul animalelor de companie se adaptează mai greu la temperaturile ridicate, din cauză că nu au glande sudoripare la nivelul corpului care să le ajute să transpire ca oamenii.

Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

Cum să-ți protejezi animalul de caniculă

Cu siguranță că cei mai mulți dintre cei care dețin un animal de companie, fie acesta câine sau pisică, știu că pentru a suporta mai ușor temperaturile caniculare, blănoșii trebuie hidratați, tunși, nu trebuie plimbați când afară este foarte cald și, totodată, nu trebuie lăsați într-o mașină în soare și nici să petreacă mult timp în soare. În continuare îți prezentăm un ghid despre cum trebuie să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă.

Planifică plimbările dimineața sau seara

Spre deosebire de noi, care suntem încălțați, animalele intră în contact direct cu asfaltul încins.  De aceea, evită să îți scoți câinele la plimbare în timpul zilei când este cel mai cald, deoarece câinii nu sunt capabili să facă față căldurii la fel de bine ca oamenii. Așa vei evita expunerea lui la razele ultraviolete, la temperaturi ridicate pe care nu le tolerează și la arsuri care pot apărea la nivelul pernițelor de la lăbuțe. Îți recomandăm să-l scoți la plimbare dimineața foarte devreme sau seara târziu, atunci când temperatura scade semnificativ. De asemenea, plimbă-l în locuri cu iarbă și umbră pentru că asfaltul îi poate arde perniţele, potrivit specialiștilor de la Battersea Dogs & Cats Home.

Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO

Hidratează animalul în permanență

Apa este esențială nu doar pentru tine, ci și pentru câinele sau pisica ta pe tot parcursul anului, dar mai ales într-o zi caniculară de vară. Dacă îl scoți la plimbare, asigură-te că ai întotdeauna la tine o sticlă cu apă și un bol din care blănosul să bea, de preferat într-un loc umbros. Nu-l lăsa niciodată să ajungă în starea de gâfâire atunci când trebuie să bea pentru că se poate îneca și i se poate face rău.

Fii atent la semnele de insolație

Câinii suferă de insolație atunci când se supraîncălzesc. Insolația apare în clipa în care animalul de companie nu își poate reduce temperatura corpului, iar acest lucru se poate întâmpla mai ales când temperaturile sunt foarte ridicate. Este important să știi cum să eviți o astfel de situație neplăcută și să fii conștient de semnele de insolație, deoarece aceasta necesită tratament veterinar de urgență.

Orice animal de companie poate suferi de insolație. În ceea ce privește câinii, cei supraponderali, cei tineri, cei vârstnici, cei cu botul plat, cei de talie mare și cei cu blană groasă sunt cei mai expuși acestui risc. Semnele de insolație includ: gâfâit excesiv, letargie, salivare puternică sau spume la gură, vărsături sau diaree, tremurături sau slăbiciune și chiar convulsii sau pierderea conștienței. Animalele cu botul scurt, așa cum este cazul câinilor bulldogi și pisicilor persane, sunt mai predispuse la probleme respiratorii pe caniculă.

Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux
Recomandări
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux

Dacă identifici unul dintre aceste semne, trebuie să acționezi rapid și să contactezi medicul veterinar. În același timp, trebuie să muți câinele într-o zonă cu umbră și răcoroasă, să-l liniștești și să-l menții nemișcat, să-l învelești cu un prosop umed rece sau, dacă te afli în casă, să-l pui în bătaia unui ventilator. De asemenea, dă-i să bea cantități mici de apă rece, toarnă apă rece peste picioare, urechi și capul câinelui, însă nu folosi niciodată gheață sau apă foarte rece, deoarece acestea pot provoca șoc termic.

Consumă-i energia altfel decât de obicei

Pe vreme caldă este o idee bună să găsești cele mai puțin obositoare modalități de a utiliza energia mentală și fizică a câinelui tău. Spre exemplu, dacă, de obicei, îi place să alerge ore în șir, acest lucru i-ar putea dăuna la temperaturi foarte ridicate. În schimb, îi poți ascunde jucăriile sau dulciurile într-o zonă mică și să-l lași să le adulmece sau îi poți îngheța mâncarea sau poți folosi dulciuri congelate în jucării pentru a-l menține stimulat. De asemenea, ai putea folosi jucării sau dulciuri pentru a-ți încuraja câinele să petreacă ceva timp într-o piscină umbrită. Indiferent de activitățile pe care le alegi, asigură-te că acestea sunt liniștite și că au loc în locuri ferite de soare.

Nu lăsa niciodată animalul în mașină

Nu lăsa animalul în mașina oprită nici măcar câteva minute, deoarece, dacă aceasta este parcată la soare, temperatura în habitaclu poate ajunge și la 70 de grade Celsius, ceea ce îi poate fi fatal patrupedului. Chiar dacă automobilul este parcat la umbră și ai lăsat geamurile deschise, câinii pot deveni stresați, agitați și pot dezvolta foarte rapid un accident vascular cerebral din cauza căldurii. De aceea, asigură-te că ai întotdeauna un plan bine pus la punct astfel încât să nu fii nevoit să îți lași câinele singur în mașina încinsă. Sunt de evitat călătoriile cu câinele în mașină într-o zi caniculară. Dacă totuși trebuie să călătorești, îți recomandăm să te asiguri că folosești parasolare la geamuri, astfel încât câinele să nu fie expus direct razelor solare în timpul călătoriei. În plus, răcorește mașina pornind aerul condiționat înainte de a-ți urca animalul în ea și evită să călătorești în momentele fierbinți ale zilei. De asemenea, este indicat să călătorești atunci când traficul este mai redus, astfel încât să nu rămâi blocați pentru perioade lungi. Asigură-te că animalul tău are acces la apă pe tot parcursul călătoriei.

Menține-ți câinele în formă și sănătos

Este important să îți menții câinele în formă și cât mai sănătos posibil pe tot parcursul anului, mai ales pe caniculă. Câinele tău va fi mai puțin activ atunci când este foarte cald, așa că poate fi o idee bună să ajustezi cantitatea de mâncare pe care i-o dai pentru a reflecta cantitatea de energie pe care o consumă. Este o ocazie excelentă pentru a practica trucurile de bază și dresajul în interior, unde este mai răcoare, pentru a-ți menține relația excelentă cu patrupedul tău și pentru a ajuta la menținerea activă a creierului acestuia. Vorbește cu medicul veterinar dacă ești îngrijorat cu privire la greutatea câinelui tău sau dacă dorești sfaturi despre cum să-ți ajuți câinele să slăbească în siguranță.

Lasă-ți câinele să se bălăcească

O baie ne face fericiți pe toți, iar acest lucru este valabil și în cazul animalelor de companie, mai ales când vremea este caniculară. Trebuie să conștientizezi că unele locuri pot fi nesigure pentru această activitate sau pot prezenta curenți puternici care pot fi periculoși. De asemenea, în unele ochiuri de apă pot exista alge și bacterii care ar putea să îi dăuneze câinelui tău. În schimb, cursurile de apă limpezi, curate și puțin adânci sunt locuri ideale unde câinele tău se poate bălăci pentru a se răcori.

Amintește-ți de îngrijirea regulată

Mergi cu animalul tău de companie și tunde-l. Blana în exces îi va face viața mai grea în zilele toride de vară. Toaletarea sau tunderea periodică va menține blana câinelui tău curată, iar aceasta nici nu se va mai încurca și, totodată, îl și poate ajuta să se răcorească. Ia legătura cu un frizer de câini profesionist, deoarece acesta va ști ce este mai bine pentru patrupedul tău și pentru blana lui. Asta pentru că, în cazul unor rase canine, blana deasă le ține și de cald, dar și de răcoare și, în plus, le protejează pielea împotriva razelor ultraviolete.

Folosește cremă de protecție solară pentru câini

Dacă nu sunt protejați corespunzător, câinii pot suferi arsuri solare, în special cei de culoare deschisă cu blană scurtă. Rasele cu păr scurt sau alb și cu urechi roz sunt mai expuse acestui risc, așa că trebuie să fii foarte atent și să-i protejezi de ultraviolete cu loțiuni de protecție solară speciale pentru câini. Aceasta trebuie aplicată pe zonele sensibile ale blănosului, cum ar fi botul, buzele, vârful urechilor și burta. Consultă un medic veterinar pentru sfaturi cu privire la crema solară adaptată câinilor și la nevoile animalului tău de companie. Nu folosi niciodată cremă de  protecție solară umană pe animalul de companie, deoarece multe dintre substanțele chimice din componență sunt toxice pentru el, relatează specialiștii de la MedivetGroup.

Foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Marica13   •   28.06.2024, 11:54

Cine are un animal ar trebui să știe Toate aceste lucruri

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
Știrileprotv.ro
Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
FANATIK.RO
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
FANATIK.RO
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Observatornews.ro
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor
HOROSCOP
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI