Cuprins:
Acest lucru nu are de ce să ne surpridă din moment ce, dincolo de diferențele de ordin cultural, istoric și natural, Ungaria are suficiente argumente în ceea ce privește modul în care autoritățile din această țară înțeleg ce trebuie să facă pentru a dezvolta în permanență turismul local. Iar aici ne referim la modalitatea de promovare, infrastructura de transport și organizarea de evenimente și festivaluri, ca să amintim doar câteva dintre detaliile care fac din această țară o destinație foarte populară în rândul românilor.
Dacă te gândești serios să-ți petreci vacanța în Ungaria ar trebui să știi că există suficiente argumente pentru care ai putea să te îndrepți către această țară. De aceea, dacă ți-ai propus să călătorești în această țară ne-am gândit ca în articolul de față să prezentăm o listă cu cele mai bune trasee rutiere, costurile de călătorie, dar și alte informații utile de care ar trebui să ții cont atunci când vei porni la drum împreună cu familia ori cu prietenii.
De ce să vizitezi Ungaria
În cazul în care te hotărăști să petreci câteva zile în Ungaria trebuie să-ți spunem din capul locului că unul dintre marile atuuri ale acestei țări îl reprezintă infrastructura rutieră. Apoi trebuie să știi că Budapesta este de foarte multă vreme conectată la Occident. Capitala Ungariei se numără printre cele mai frumoase orașe din Europ pe care nu ar trebui să le ratezi. Cel mai important oraș ungar este străbătut de fuviul Dunărea, ceea ce îl face să fie de-a dreptul spectaculos și extrem de atractiv.
Cu toate acestea, Budapesta nu este singurul loc care oferă cele mai interesante atracții turistice din Ungaria. Țara vecină are o istorie bogată, multe influențe culturale și traditii de care te lovești la tot pasul. De asemenea, Ungaria se laudă cu numeroase orașe medievale și sate pitorești, băi termale, lacuri, munți, peșteri, rezervații naturale și peisaje superbe care îți taie răsuflarea. Amintim aici cele trei obiective turistice specifice ale Budapestei, și anume malurile Dunării, cartierul Castelului Buda și Andrássy út, care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, orașul Szentendre, Palatul Rregal Visegrád, Lacul Balaton sau Parcurile Naționale Hortobágy și Aggtelek.
Referitor la infrastructura de transport trebuie să știi că Ungaria dispune de una dintre cele mai bine dezvoltate la nivel european. Turiștii români care și-au propus să pornească într-o călătorie cu mașina (personală sau închiriată) se vor bucura de o rețea de autostrăzi și drumuri naționale excelentă, care asigură o deplasare rapidă și sigură. Autostrăzile sunt indicate cu litera M și un anumit număr, în timp ce șoselele care aparțin sistemului european sunt marcate cu litera E, la fel ca în România. Autostrăzile maghiare sunt cu două benzi pe ambele sensuri și sunt completate de o bandă de urgență.
Cum ajungi mai repede în Ungaria cu mașina
Dată fiind distanța nu foarte mare, mulți români aleg să călătorească în Grecia cu automobilul, însă pentru asta trebuie să ai în vedere o serie de aspecte importante înainte de a porni la drum.
În cazul în care te-ai hotărât să pleci în vacanță în țara vecină cu mașina personală sau cu una închiriată cel mai important detaliu se referă la alegerea traseului pe care să îl urmezi pentru că de asta vor depinde atât durata călătoriei până la destinație, cât mai ales costurile de deplasare.
Informațiile privind regulile actuale de intrare în Ungaria pot fi găsite pe site-urile de limba maghiară și engleză ale poliţiei, iar Útinform furnizează informaţii despre celelalte condiții de trecere a frontierei.
Distanța rutieră de la Bucureşti la Budapesta este de 837 de kilometri și se poate parcurge în circa 11-12 ore, în funcție de numărul de opriri şi de pauze, dar și de stilul de condus. De obicei, majoritatea șoferilor optează pentru un traseu devenit clasic pentru cei care fac acest drum. Astfel, dacă pornești din București, vei urma următorul traseu:
Autostrada A1 București-Pitești – Rm. Vâlcea – Călimănești-Căciulata – Autostrada A1 Sibiu-Deva – Autostrada A1 spre Arad – Vama Nădlac – Autostrada M43 – E75 – Budapesta.
Există și o a doua variantă de traseu, care este, însă, mai lungă cu 67 de kilometri. Iată cum arată această rută:
Autostrada A1 București-Pitești – Rm. Vâlcea – Călimănești-Căciulata – Autostrada A1 Sibiu-Sebeș – Autostrada A10 Sebeș-Bogata – Autostrada A3 Mihai Viteazu-Gilău – E60 Gilău-Oradea – Autostrada A3 Oradea-Vama Borș – Autostrada M4 – Autostrada M35 – Autostrada M3 – E71 – Budapesta
În ceea ce privește costurile de călătorie până la Budapesta, la un consum mediu de 7,5 litri/100 km, vei cheltui în jur de 500 de lei cu carburantul, la care se adaugă taxa de drum (vinieta). Este bine de știut că, în Ungaria, combustibilul este mai scump decât România cu circa 90 de bani pe litru, deci poți să faci plinul înainte să treci graniţa. De asemenea, trebuie să știi că șoferii care fac acest drum înnoptează în Arad, la o pensiune sau la un hotel. Asta înseamnă că la costul total al călătoriei va trebui să adaugi şi tariful pentru o noapte de cazare, care este cuprins între 50 şi 100 de lei/noapte/persoană, în funcție de preferinţe.
Citește și: Cum planifici o călătorie cu mașina cu ajutorul Google Maps sau Waze
Ce acte trebuie să ai asupra ta în Ungaria
Pentru a putea călători cu mașina în Ungaria astfel încât să fii scutit de neplăceri va trebui să acorzi o atenție deosebită actelor pe care va trebui să le iei cu tine, atât cele personale, cât și cele ale mașinii cu care efectuezi deplasarea.
Așadar, înainte de a porni la drum, asigură-te că tu și ceilalți pasageri din mașină, inclusiv minorii (dacă este cazul) au asupra lor un act de identitate valabil, fie că este vorba despre buletin ori pașaport. De asemenea, nu uita de asigurarea/asigurările medicale, care îți vor conferi un plus de siguranță și de liniște.
În cazul minorilor care nu sunt însoțiți de ambii părinți ori a celor care fac parte dintr-o familie monoparentală vei avea nevoie din partea părintelui care nu a făcut deplasarea de o procură autentificată la un birou notarial. În document trebuie să fie menționate cu claritate numele și prenumele adultului care însoțește minorul, perioada în care acesta este plecat din țară și orașul unde își va petrece vacanța.
Citește și: Cum să ajungi în Bulgaria cu mașina – cele mai bune rute
Documentele de care ai nevoie pentru mașină în Ungaria
Pentru mașina cu care vei face deplasarea vei avea nevoie să ai asupra ta un permis de conducere valabil, certificatul de înmatriculare al mașinii cu viza ITP valabilă, precum și o poliță de asigurare RCA împreună cu Cartea Verde, care este valabilă și pe teritoriul Ungariei. Trebuie să știi că, datorită statutului României de țară membră a Uniunii Europene, permisul de conducere eliberat pe teritoriul țării noastre este recunoscut în spațiul comunitar.
Până în urmă cu câțiva ani, atunci când călătoreai în afara granițelor țării cu o mașină împrumutată aveai nevoie de o procură semnată de proprietarul mașinii și autentificată la un notar, document pe care erai obligat să-l prezinți organelor de control vamal. Acest document atesta înstrăinarea temporară a automobilului. În prezent, acest act nu mai este necesar pe teritoriul Uniunii Europene.
Autoritățile ungare cu drept de control pot face o serie de verificări, însă nu îți pot interzice intrarea cu respectiva mașină pe teritoriul țării lor. Nu în ultimul rând, dacă dorești să călătorești împreună cu animalul tău de companie, va trebui să deții toate documentele de călătorie necesare pentru acesta.
Cât costă vinieta în Ungaria
Dacă vei călători în Ungaria cu mașina va trebui să achiți taxa de drum (vinietă), care este valabilă pe drumurile naționale/europene și pe autostrăzi. Vinietele sunt emise pentru diferite durate de valabilitate, și anume o săptămână, o lună, un an și așa mai departe. Acestea se pot cumpăra de obicei atât de la benzinării, cât și online ori de la diverse puncte de vânzare. Ca și în România, tariful se va calcula în funcție de perioada pe care o vei petrece în această țară.
Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial ADAC (n.n. – Clubul Automobilistic German), șoferii sunt obligați să plătească o vinietă electronică pentru a avea dreptul să circule pe drumurile publice din Ungaria. Vinieta pentru această țară – pentru autoturisme cu până la 7 locuri – costă de la 5.500 de forinți (15,4 euro) pentru 10 zile până la 49.190 de forinți (137,78 euro) pentru un an. Poate fi achiziționată fizic chiar și pe teritoriul țării noastre, de la benzinăriile situate în apropiere de graniță. În Ungaria există mai multe opțiuni de cumpărare, de la benzinării, de la agenții de turism și de la alți distribuitori. Mare atenție! Pentru a fi scutit de surprize neplăcute este recomandat să păstrezi chitanța timp de 2 ani după data expirării vinietei. Toate tarifele vinietei maghiare, în funcție de tipul de autovehicul, le poți vedea AICI.
Citește și: Cum să ajungi în Grecia cu mașina – cele mai bune rute
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!