Prima fotografie a fost făcută în 1959 de la o înălțime de 5.100 de metri, la aproximativ 3 km nord de granița turco-iraniană și la aproximativ 27 km de Muntele Ararat, pe teritoriul Turciei. Pilotul Durupinar, un fotograf și specialist în hărți în armata turcă, s-a uitat peste mii de imagini din misiune, și a considerat că forma pe care o vede de sus seamănă cu Arca lui Noe, așa cum a fost descrisă în Cărțile tuturor celor trei religii, creștini, evrei și musulmani. Chiar și dimensiunea părea să corespundă din descrierile biblice ale Chivotului: trei sute de coți lungime, lățimea de cincizeci de coți și înălțimea de treizeci de coți. (Geneza 6:15)
Ambarcațiunea care a salvat viața pe Pământ
Potrivit legendei, Noe, ghidat de instrucțiuni divine, a construit o navă-colos pentru a salva două exemplare din fiecare specie de animale de la un potop cataclismic care a nimicit Pământul.
De-a lungul istoriei, căutarea teribilei arce a dat mari bătăi de cap exploratorilor și alpiniștilor care au lăsat mărturii scrise despre eforturile lor. Însuși Marco Polo a menționat în cartea sa, scrisă la sfârșitul secolului al XV-lea, „Călătoriile lui Marco Polo”, despre existența acestei Arce aflată pe vârful unui mare munte din Armenia. Arca nu se află pe vârful muntelui Ararat așa cum a scris Marco Polo, ci în apropiere. Prova și puntea din față ale „ambarcațiunii” par să se îndrepte spre colosul muntos veșnic înzăpezit.
Așadar, fotografiile făcute de pilotul armatei turce, stârnesc curiozități și ridicări din sprâncene, dar și interesul teologilor și al geologilor deopotrivă. Formațiunea geologică ce aduce a barcă, denumită în mod obișnuit formațiunea Durupinar, este astăzi considerată de multe voci ca fiind locul unde s-a încheiat călătoria biblică a lui Noe.
Povestea acestei Arce este adânc înrădăcinată atât în textele religioase ale creștinismului, cât și ale islamului, cu referințe găsite în Geneza 8:4 din Biblie și Sura 11:44 din Coran. În ambele texte, se povestește despre un mare potop, o barcă imensă și o acostare într-o regiune muntoasă. Localnicii din satul din apropiere indică situl Durupinar, ca fiind locul unde Arca biblică s-a oprit pentru totdeauna.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Legenda care transcende granițele religioase
Descoperirea a adus laolaltă specialiști și arheologi din toată lumea. Au fost realizate săpături ample efectuate de o echipă comună de cercetători, printr-o colaborare care a implicat trei universități turcești și americane. În paralel, investigațiile efectuate între 2014 și 2019 de echipe de cercetători în geofizica pământului au contribuit și mai mult la intriga din jurul formațiunii Durupinar.
Aceste studii, folosind radar de adâncime a solului (GPR), au scos la iveală straturi subterane și structuri unghiulare bizare, caracteristici care nu sunt asociate de obicei cu formațiunile geologice naturale. Compoziția formațiunii este în principal limonit, fiind rezultatul unor concentrații de elemente diferite. Limonitul este un tip de mineral compus din mai multe minerale oxidice în proporții diferite. Pe lângă limonit s-a evidențiat prezența „materialelor argiloase, materialelor marine și fructelor de mare” în solul formațiunii.
Poate cel mai convingător fapt, lungimea sitului Durupinar se aliniază perfect cu dimensiunile chivotului așa cum este descris în Geneza 6:15 din Biblie.
În toamna lui 2021, o colaborare între o echipă de cercetători turci și instituțiile media americane, inclusiv History Channel, a început cea mai cuprinzătoare investigație științifică a sitului Durupinar de până acum. Folosind o serie de metode științifice moderne, acest proiect își propune să facă lumină în jurul misterului formațiunii și, de asemenea, să determine cele mai eficiente mijloace de conservare a acestui sit deosebit pentru ca generațiile viitoare să le studieze, să-l exploreze și să tragă concluziile potrivite.
Cum ajungi la Arca lui Noe?
Arca lui Noe sau formațiunea Durupinar este situată în districtul Doğubayazıt din provincia Ağrı localizată în estul Turciei în apropierea graniței cu Armenia și Iran. Ca să ajungi la locul exact unde se află rămășițele arcei trebuie să te oprești mai întâi în orașul Van. Nu există zbor direct București-Van, fiind prevăzută o escală scurtă la Istanbul. Odată ajuns în Van, nu te grăbi să pleci imediat spre arca-minune. Ești în orașul care a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai fabulos mic dejun din lume, un fel de corn al abundenței cu de toate. Apoi nu uita să admiri celebra rasa de pisici Van, unică în lume. Este o pisică cu blana alb imaculat și cu ochii diferiți, albastru și căprui. Și nu în ultimul rând, o să rămâi surprins de imensitatea Lacului Van, cel mai mare lac din Turcia care găzduiește insula Akdamar unde se afla Biserica Armenească Sfânta Cruce datând din secolul X. Aici s-a aflat la un moment dat o bucată din Crucea Răstignirii lui Christos.
Orașul Van are o istorie bogată și a ocupat un loc important în istorie. Se pot vedea și astăzi urmele fortăreței antice din perioada regatului Urartu (1300 – 700 î.e.n) cu monumente unde s-au păstrat până azi inscripții cuneiforme. La final, poți închiria o mașină cu care te poți plimba în voie spre Durupinar.
Este sau nu Arca lui Noe?
Deși rezultatele explorărilor pot fi convingătoare, este important să recunoaștem că prezența artefactului în sine nu poate fi confirmată doar prin datare. Sunt necesare cercetări și analize suplimentare extinse pentru a dezvălui dovezi concludente.
Dar un lucru e cert: legenda Arcei lui Noe are o semnificație profundă în trei religii majore: creștinism, iudaism și islam. Descoperirea unor potențiale rămășițe arheologice asemănătoare cu arca oferă o oportunitate unică de a lega poveștile antice cu explorarea științifică.
Foto: Hepta