Cuprins:
Cum alegi carnea tocată
Dacă îți dorești să reduci conținutul de grăsime, poți opta pentru o carne tocată cu un conținut redus de grăsime. Prin trecerea la o carne tocată mai slabă, rețetele tradiționale pot deveni mai sănătoase. Pentru preparate clasice precum spaghetele bolognese, chilli con carne sau musaca, o carne tocată foarte slabă este cea mai bună alegere.
Pentru mâncăruri precum hamburgerii, chiftelele sau lasagna, o carne cu un conținut ușor mai mare de grăsime va ajuta la obținerea texturii potrivite.
O opțiune de carne tocată mai sănătoasă este una cu un conținut mai mic de grăsime. Carnea tocată este clasificată în funcție de cantitatea de grăsime pe care o conține și, adesea, eticheta va evidenția conținutul de grăsime.
Ca orientare, carnea tocată cu un conținut de grăsime de 10% sau mai puțin este considerată săracă în grăsimi, în timp ce carnea tocată cu mai puțin de 4% grăsime este considerată foarte slabă.
Carnea tocată mai slabă poate costa puțin mai mult, dar are un raport calitate-preț mai bun. Când este gătită, se păstrează mai multă carne și se scurge mai puțină grăsime decât o carne tocată mai ieftină și mai grasă.
Carnea tocată de vită „slabă” sau „de calitate superioară” este, de obicei, o alegere de carne tocată slabă. Prețurile cărnii tocate variază în funcție de gradul de grăsime.
Puiul tocat este o alegere bună cu conținut scăzut de grăsimi. Carnea tocată de pasăre este foarte slabă.
Carnea de porc tocată slabă este o altă opțiune sănătoasă și poate fi folosită în locul altor tipuri de carne tocată.
Pe lângă conținutul de grăsime, poți alege carnea tocată combinând mai multe bucăți și părți ale animalului.
Poți combina vită cu oaie, porc cu vită și porc cu oaie, sau chiar pe toate cele trei.
În plus, îți poți alege orice bucată de carne și o poți toca acasă, dacă ai o mașină specială, sau poți ruga măcelarul să facă asta pentru tine.
De regulă, uită-te după carne cât mai roșie, cu o culoare uniformă și aspect plăcut. Carnea proaspătă se diferențiază de cele vechi prin culoare și miros.
Cât despre carnea de pui, poți alege pieptul și pulpele dezosate, dacă dorești un produs cu un conținut de grăsime pentru chiftele sau burgeri de pui.
Cum se păstrează
Deoarece carnea care a fost tocată are o suprafață mai mare, expunerea la bacterii este mai mare, așa că trebuie să se acorde o atenție sporită la depozitare.
Carnea tocată crudă trebuie depozitată în cea mai rece parte a frigiderului (de obicei, în partea de jos). Carnea tocată se folosește cel mai bine în ziua în care a fost cumpărată.
Dacă nu ai de gând să o folosești în câteva ore de la cumpărare, cel mai bine este să arunci ambalajul și să o depozitezi într-un vas. Acoper-o lejer cu folie de aluminiu. Acest lucru va împiedica orice scurgere de sânge în frigider și astfel se va evita contaminarea altor alimente.
Cel mai mult timp în care carnea tocată trebuie păstrată în frigider este de 3 zile de la cumpărare. Poate fi congelată timp de până la 2 luni, învelită ermetic.
Sfaturi pentru gătit
Carnea tocată se gătește cel mai bine în loturi, dacă vrei să o gătești cantități mari. Astfel, carnea tocată nu se mai fierbe, nu devine cenușie și nu-și pierde aroma. Prea multă carne tocată adăugată într-o tigaie o înghesuie și reduce căldura tigaiei, astfel încât carnea tocată se gătește neuniform.
Folosește întotdeauna o tigaie antiaderentă pentru a găti carnea tocată. Acest lucru înseamnă că nu va fi nevoie să adaugi ulei suplimentar (cu excepția cărnii tocate de pui).
Folosește roșii aromate din conservă pentru sosuri gustoase cu ardei iute și mâncăruri pe bază de roșii. Caută pasatte de roșii aromatizate cu ceapă, busuioc, usturoi și ulei de măsline.
Folosește cantități mici de paste de roșii, paste de curry și ierburi pentru a aromatiza carnea tocată rumenită. Suprafața mai mare a cărnii tocate înseamnă că aroma lor este absorbită rapid și te va ajuta să faci mâncăruri cu gust autentic.
Tehnica de bază a cărnii tocate
Încălzește o tigaie antiaderentă mare pentru câteva minute și apoi adaugă carnea tocată aleasă fără adaos de ulei. Folosește o lingură de lemn pentru a prăji carnea tocată pentru a o sfărâma și a o găti uniform.
Odată ce toată carnea tocată a trecut de la roz la maro, este gătită. Poți scurgeți de orice lichid sau poți adăuga roșii pentru a face un sos, dacă gătești lasagna, de exemplu.
Altfel, poți adăuga o selecție de legume înainte de a adăuga orice arome sau sosuri.
Rețete cu carne tocată
Koftas de miel
- 400-500 g carne tocată de miel
- 3-4 căței usturoi
- 2 lingurițe pesto
- 1 ceapă
- 100 g cușcuș
- Pită turcească
- Iaurt sau tzatziki
Aromatizează 450-500 g de carne tocată de miel cu 2 lingurițe de usturoi pisat și 2 lingurițe de pesto. Pune puțină ceapă tăiată cubulețe și cușcuș gătit.
Formează cârnați și înșiră-i pe țepușe apoi pune-i pe grătar. Servește koftas de miel în pâini pita încălzite și unse cu tzatziki sau iaurt natural.
Paste cu pui și pesto
- 400 g carne tocată de pui
- 1 linguriță sare
- 500 g penne
- Ulei de măsline
- 2-3 linguri sos pesto
- 1 ceapă
- 2 căței usturoi
- 100 g parmezan
- 100 g spanac
- Piper
- Fulgi de ardei iute
- Oregano
Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Într-o tigaie, adaugă puțin ulei de măsline și pune carnea tocată de pui. Adaugă sare și ceapa tocată mărunt, usturoiul ras și condimentele. Adaugă spanacul și continuă să gătești până ce carnea este pătrunsă.
Ia de pe foc și amestecă câteva linguri de pesto. Adaugă pastele scurse bine. Presară parmezan ras deasupra și servește.
Noodles picanți cu carne de porc
- 400 g carne tocată de porc
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute
- 2 linguri sos de soia
- 3 căței usturoi
- 500 g tăiței
- 1 legătură coriandru
- Ulei de măsline
- Sare
- Piper
- Fulgi de chilli
- 1 linguriță paste de tomate
Pune puțin ulei în tigaie și adaugă carnea tocată de porc. Între timp, pune în fierbător apă și când clocotește adaug-o peste tăițeii puși într-un castron mare. Acoperă cu un capac și lasă-i deoparte.
Când carnea s-a prăjit aproape complet, adaugă ceapa tocată mărunt și usturoiul ras. Pune condimentele apoi adaugă ardeiul gras tocat mărunt și ardeiul iute.
Pune sosul soia și mai gătește puțin. Adaugă pasta de tomate și amestecă bine.
Adaugă tăițeii peste carnea tocată și amestecă bine. Servește cu coriandru tocat mărunt și fulgi de chilli pe deasupra.
Chifteluțe suedeze
- 1 ceapă
- 450 g carne tocată mărunt de porc (sau miel)
- 1 gălbenuș de ou
- 3 crenguțe de mărar, tocate mărunt
- 1 lingură de ulei vegetal
- 3-4 linguri de smântână
Amestecă într-un castron ceapa tocată, carnea de porc, gălbenușul de ou și jumătate din mărar. Umezește-ți ușor mâinile, apoi formează amestecul în 12 bile, fiecare cam de mărimea unei mingi de golf.
Încinge uleiul într-o tigaie mare.Pune chiftelele și prăjește-le, întorcându-le des, timp de aproximativ 12-15 minute, până când devin aurii pe toate părțile.
Amestecă smântâna și restul de mărar, apoi pune cu lingura peste chiftele. Se servesc cu piure de cartofi sau tagliatelle.
Sursa foto: 123rf.com
Idei de cină rapidă pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi şi carnea de struț – cât de sănătoasă este și cum o poți prepara!