Cuprins:
Cum alegi cortul potrivit pentru camping? – este una dintre întrebările pe care și-o pune fiecare persoană care vrea să descopere plăcerile unei vacanțe cu cortul în natură, la munte sau la mare. Înainte de a face o achiziție importantă, este bine să luăm în calcul câteva criterii după care să alegem cortul potrivit pentru noi.
Cum alegi cortul pentru camping – criterii importante
Atunci când alegem un cort, sunt câteva lucruri esențiale de care trebuie să ținem cont, evitând astfel să dăm banii pe ceva care nu corespunde nevoilor și dorințelor noastre.
Chiar dacă o vacanță cu cortul nu va fi la fel de confortabilă precum una la hotel sau la pensiune, dacă știi cum să alegi un cort potrivit, te poți bucura de o experiență memorabilă. Așadar, dimensiunea, materialul, impermeabilitatea și felul cum se montează pot fi criterii importante.
Alegerea cortului în funcție de dimensiune și compartimentare
Dimensiunea este unul dintre criteriile importante și, pentru a-ți da seama cât de mare trebuie să fie cortul, trebuie să știi numărul de persoane pentru care cumperi acel cort. În specificațiile fiecărui cort scrie acest lucru.
De obicei, corturile pentru două, trei persoane au o singură încăpere. Cele destinate grupurilor mai mari de 4-8 persoane pot avea două încăperi, spațiu de trecere, living.
Desigur, cu cât cortul va fi mai mare, cu atât va crește și greutatea lui. În cazul în care aceasta nu reprezintă o problemă, specialiștii recomandă să optezi pentru un cort ce are un loc în plus față de cel strict necesar. În acest fel, vei avea mai mult spațiu și vei putea depozita diverse lucruri necesare pentru camping cu cortul.
De asemenea, când alegi dimensiunea cortului, ia în calcul și mărimea saltelei, mai ales dacă nu optezi pentru izopren, ci pentru o saltea gonflabilă sau autogonflabilă.
Cum alegi un cort în funcție de anotimp
Un alt criteriu important este sezonul pentru care achiziționăm cortul.
- Cortul de vară. Acestea sunt mai subțiri, mai ușoare, cu o mai bună ventilație, dar care nu vor face față frigului, ploilor abundentelor și vântului foarte puternic.
- Cortul pentru trei anotimpuri. Acesta este, așa cum îi spune denumirea, potrivit pe timpul a trei sezoane- primăvară, vară, toamnă. Acesta are un grad mai mare de impermeabilitate și este mai rezistent la vânt.
- Cortul de iarnă – sau patru anotimpuri. Cortul pentru iarnă este cel mai rezistent dintre toate și este conceput special pentru a face față vântului puternic și precipitațiilor. Este bine de știut faptul că un cort de iarnă este potrivit pentru tot timpului anului, inclusiv pentru vară.
Materialul din care este făcut cortul
Materialul este de asemenea important și acesta va diferi, în primul rând, de tipul cortului – de vară sau de iarnă.
Majoritatea corturilor sunt făcute din nailon sau poliester. Corturile de nailon sunt destul de stabile, ușoare și mai ieftine. Potrivit specialiștilor însă, acestea se pot degrada mai ușor.
Pe de altă parte, corturile din poliester sunt mai rezistente, dar și prețul lor este mai ridicat.
Fie că vorbim de nailon sau poliester, în ambele cazuri, materialul poate fi tratat pentru o mai bună rezistență. Acest lucru va fi scris pe etichetă – nailon tratat sau poliester tratat.
Densitatea materialului
O caracteristică importantă este densitatea materialului. Aceasta se găsește în specificații trecută cu litera T. Desigur, cu cât densitatea este mai mare, cu atât calitatea cortului va fi mai ridicată.
Protecția UV
Protecția UV este esențială, mai ales dacă alegem un cort pentru o camping la mare, unde razele soarelui sunt foarte puternice. Totuși, chiar și în cazul unei excursii la munte, pe timp de vară, este un indice pe care trebuie să-l avem în vedere. Corturile de calitate au chiar și protecție de 50 SPF.
Materialul din care sunt bețele
Un model de cort cu mai multe bețe de fixare este mai rezistent. Este bine ca acestea să fie fabricate din duraluminiu sau fibră de sticlă, pentru mai multă stabilitate.
Alte specificații privind materialul: tratat pentru a fi ignifug; Ripstop (R/S) – marcaj special privind tratarea cu un strat ]mpotriva ruperii.
Fermoarul cu care este prevăzut cortul ar trebui să reziste condițiilor climatice, să nu ruginească și să poată fi folosit frecvent.
Capacitatea de ventilație, rezistența la vânt și impermeabilitatea cortului
Toate trei sunt criterii importante atunci când alegi un cort. În cazul în care vrei o vacanță la mare cu cortul este foarte important să aibă o ventilație bună. În cazul în care mergi la munte, rezistența la precipitații și vânt este cea care necesită o atenție sporită.
Impermeabilitatea
Nimănui nu i-ar plăcea să stea într-un cort în care să intre apă, așa că impermeabilitatea este un criteriu foarte important. Aceasta este exprimată în specificații în milimetri.
Pe piață se găsesc corturi ce pornesc de la 1000 de mm impermeabilitate, însă specialiștii recomandă un minim de 2000 de mm. În cazul unor ploi mai abundente sau expediții montane, este bine să avem în vedere un cort cu 3000 de mm impermeabilitate sau mai mult.
Rezistența la vânt
În lista de specificații, atunci când alegi un cort pentru camping, vei găsi și rezistenta cortului la vânt, notată cu km/h. Și aici, cu cât cifra este mai mare, cu atât stabilitatea va fi mai ridicată.
Ventilația
Ventialația este importantă, mai ales dacă mergi în vacanță cu cortul vara. Și cu atât mai mult dacă vrei alegi ca destinație o zonă de la malul mării.
Ventilația este importantă și pentru a îndepărta umezeala din interior. Acest lucru este posibil folosind pentru folia internă materiale respirabile.- breathability.
Cum se montează cortul
Tipul de montare a cortului poate varia și, în funcție de asta va diferi greutatea cortului, timpul de montare și spațiul pe care acesta îl ocupă în bajaj.
Cortul tip pop-up
Acest tip de cort se mai numește și 2 seconds, iar asta înseamnă că se montează și se strânge în fix câteva secunde. Un astfel de cort însă are o rezistență ușor mai scăzută și ocupă destul de mult spațiu.
Cortul cu bețe
Este adevărat că montarea unui unui cort cu bețe durează mai mult, dar este mai rezistent și ocupă mai puțin spațiu. De cele mai multe ori, un cort cu bețe este mai scump decât unul de tip pop-up, însă mai ieftin decât unul cu structură gonflabilă.
Cort cu structură gonflabilă
Ca timp de montare, acesta necesită mai puțin decât unul cu bețe, dar mai mult decât unul pop-up. În cazul acestuia, prețul este mai ridicat și, în plus, este nevoie și de o pompă sau un compresor.