La ce trebuie să fii atent(ă)?
– Loţiunea de plajă trebuie să ofere protecţie completă împotriva celor mai periculoase raze solare: ultravioletele A (UVA) şi B (UVB). UVA bronzează pielea, dar totodată afectează straturile profunde ale dermului, ducând la apariţia ridurilor, la îmbătrânirea prematură a pielii şi la melanom (cea mai agresivă formă de cancer cutanat). Razele UVB ard straturile superioare ale pielii, provocând şi ele cancere.
– Produsul pe care îl cumperi trebuie să aibă filtre UV minerale (naturale, care oferă o protecţie reală), şi nu filtre chimice (artificiale, care inhibă receptorii pielii, făcând- o să nu se înroşească; deci, o păcălesc şi o expun riscului de îmbolnăvire).
– Spray-ul, crema sau loţiunea trebuie să fie rezistente la apă, la transpiraţie şi să nu conţină parabeni, ulei de parafină, oxibenzonă, coloranţi sau alcool (substanţe toxice pentru piele).
SPF: cât să fie?
SPF reprezintă factorul de protecţie solară – gradul în care îţi protejează pielea de atacul razelor ultraviolete produsul pe care l-ai ales.
SPF sub 15: protecţie scăzută, recomandat pentru pielea închisă la culoare sau deja bronzată.
SPF 15 sau 20: protecţie medie, pentru pielea deja bronzată sau pentru pielea închisă, nebronzată.
SPF 30: protecţie ridicată, pentru pielea deschisă, delicată (copii şi adulţi cu piele sensibilă).
SPF 50: ultraprotecţie, pentru pielea foarte deschisă, sensibilă, predispusă la alergii solare.