Într-o călătorie privată efectuată în Etiopia în 2015, fostul președinte american George W. Bush a avut parte de o surpriză plăcută: când a ajuns în vechiul oraș creștin Lalibela, a fost întâmpinat de zeci de copii care purtau pe cap pălării albastre cu Texas Ranger – una dintre echipele preferate ale texanului. „Am pregătit o mulțime de surprize grozave în acea călătorie”, spune Jaclyn Sienna India, cea care a organizat vacanța lui George W. Bush în Etiopia.
George W. Bush nu a fost primul lider mondial cu care a lucrat Jaclyn, fondatoarea Sienna Charles. „Fie că este vorba despre un fost președinte, un miliardar sau o celebritate, până la urmă este vorba despre o persoană. Dacă înțelegi ce îi face să dorească acea călătorie și de ce o face, va fi o relație de succes”, spune Jaclyn Sienna India.
În 2012, Sienna Charles a avut șansa pentru prima oară să organizeze o călătorie pentru un lider mondial. Când s-a întâlnit cu India, clientul, al cărui nume nu a fost divulgat, era interesat de Egipt. Acesta vizitase anterior țara în interes de serviciu și era „foarte interesat de egiptologie”, își amintește Jaclyn.
Călătoria l-a dus pe liderul mondial de la Cairo la o croazieră pe Nil pe un iaht privat, cu mai multe opriri în locuri istorice de-a lungul drumului. Au încheiat călătoria în vechea capitală Luxor – supranumită „cel mai mare muzeu în aer liber din lume” – unde pot fi găsite unele dintre cele mai vechi morminte și temple ale țării.
„Am închis monumente pentru (n.r. – lider)”, a precizat fondatoarea companiei de turism.
„Mi-a spus că a vizitat 80 de țări ca președinte, dar nu a văzut nimic”
Datorită recomandărilor după această acestei primă călătorie de succes cu un lider mondial, ea a continuat să planifice călătorii pentru George W. Bush, printre alți câțiva lideri mondiali.
Așa a ajuns, să organizeze excursia din 2015 în Etiopia, în care i-a pus la cale și o surpriză fostului președinte american.
Ea spune că Bush a ales Etiopia pentru că a fost acolo în timpul președinției sale, dar nu a avut suficient timp să meargă și să o cunoască în profunzime. „Mi-a spus că a vizitat aproximativ 80 de țări în timpul președinției sale, dar că a fost la un monument frumos precum Taj (Mahal) și nu a văzut nimic (din cauza programului solicitant)”, adaugă Jaclyn Sienna.
Pentru a-l introduce pe fostul președinte american în cultură și istorie, ea a planificat o călătorie cu mai multe etape de la îndepărtata Vale a râului Omo – căminul unora dintre cele mai izolate triburi din lume – în sud până la Lalibela în nord.
Călătoria, dificilă din punct de vedere logistic, a necesitat diferite moduri de transport, de la SUV-uri la elicoptere, de la avioane private până la bărci.
„Când eram în Valea Omo, (sătenii) au făcut un dans ceremonial pentru a-i primi bun venit”. În plus, echipa companiei de turism a avut și solicitări speciale pentru mâncare și băutură, foarte importante în orice concediu.
„Atunci când călătoresc, unii chiar au așteptări mari”
În valea râului Omo, Jaclyn a avut o oportunitate neașteptată de a vizita un trib îndepărtat. Dar grupul trebuia să coboare pe o potecă abruptă, cu vizibilitate slabă, pentru a ajunge la râu, apoi să ia o barcă pentru a ajunge la locul dorit.
„I-am întrebat pe membrii personalului dacă ar putea să o facă, astfel încât (Bush) să poată vedea acest loc. Și ei au spus că nu”, își amintește Jaclyn. „Dar acesta ar fi singurul mod în care am interacționa cu acest trib, așa că l-am întrebat direct pe Bush și el a spus: „Absolut”. Am învățat să respect securitatea și personalul care vrea să mențină persoana în siguranță, dar acest (itinerariu strict) îl poate proteja și în același timp îl face să se bucure de anumite lucruri”, mai spune ea.
„Pentru liderii mondiali, la ei acasă serviciul este la un nivel nebunesc și au asistenți executivi oriunde merg. Așa că atunci când călătoresc, chiar au așteptări mari – și este de înțeles”, a afirmat India.
Ea a lucrat cu producători de decoruri de film și alți experți pentru a crea o scenă cinematografică pariziană în inima orașului Miami, unde renumitul bucătar Eric Ripert a conceput un meniu special.
Și în Italia, ea a aranjat ca un lider mondial să se bucure de o vizită privată la un renumit designer de bijuterii. Liderul a dorit un cadou unic pentru soția sa, un inel Navette din aur cu un rubin fațetat tăiat oval și 24 de diamante tăiate rotund, care a costat 714.000 de dolari.
Altă dată, ea a ajutat un lider mondial să sărbătorească ziua de naștere a soției sale, acoperind întregul etaj al unei vile private cu trandafiri exotici „Cherry Snow” aduși pe calea aerului din Ecuador.
Monumente închise pentru vizite private
Ca parte a protocolului de securitate, Sienna Charles trebuie adesea să închidă monumente sau mari muzee, astfel încât clienții să le poată admira singuri.
Am închis Opera din Sydney, Hagia Sofia din Istanbul, Luvru, Versailles, Marele Sfinx din Giza, Machu Picchu… tone de monumente. Când ești dispus să plătești, este o conversație foarte ușoară.
Jaclyn Sienna India:
De obicei, Sienna Charles încearcă mai întâi să aranjeze o vizită în afara orelor de program. Dacă acest lucru nu este posibil, încearcă să facă o donație de la 20.000 la 100.000 de dolari „Nu trebuie să cheltuim bani doar de dragul de a cheltui bani. Trebuie doar să știi pe cine să suni. Dar dacă sunt capabili să-l vadă într-o manieră privată, este un câștig”, a precizat India.
Securitatea este mult mai dificilă, mai ales atunci când lucrezi cu lideri mondiali care tind să călătorească cu cel puțin un agent de securitate. „Ei vor să se li se spună literalmente câți pași trebuie să facem de la mașină la fiecare monument la fiecare restaurant”. Inițial, acest lucru a fost destul de frustrant pentru India.
„Am aflat destul de repede după acea primă călătorie (n.r. – în Egipt) că da, vom pregăti un raport minut cu minut despre ceea ce vom face pentru echipele de securitate, dar trebuie să ne gândim și la client. Și dacă clientul simte că este o călătorie grozavă, aceasta este o victorie pentru mine”, a menționat India.
Pandemia nu a afectat vacanțele celor bogați
„Există o mulțime de locuri precum Fiji și Thailanda care au început să închidă granițele și pentru avioanele private în urmă cu aproximativ șase luni. Dar, până la urmă, banii vorbesc. Oamenii sunt dispuși să cheltuiască banii pentru a face tot ce vor”, a mărturisit India.
Ea a observat mai multe tendințe de călătorie ultraluxoase stimulate de pandemie. De exemplu, clienții ei preferă călătoriile în ultimul moment – din cauza incertitudinii restricțiilor la frontieră și a cerințelor de carantină.
„Banii cheltuiți în călătorii acum sunt «nebunești». Oamenii fac doar ceea ce vor. Dacă închiriază, va fi cel mai scump iaht. Și nu se încurcă cu personalul care nu știe cum să se descurce cu ei”, a afirmat India.
Înainte de pandemie, clienții închiriau iahturi pentru aproximativ 200.000 – 300.000 dolari pe săptămână. Acum, ei rezervă bărci care costă până la un milion de dolari pe săptămână.
Când vine vorba de case de vacanță și proprietăți, cheltuielile au crescut vertiginos de la o medie de 10.000 dolari pe noapte la 35.000 dolari sau mai mult pentru clienții Sienna Charles.
„Cheltuielile sunt cu siguranță scăpate de sub control. Oamenii sunt doar dispuși să plătească pentru exclusivitate și să fie la locul potrivit la momentul potrivit. Întotdeauna”, a conchis India, a cărei companie a întrerupt orice legătură cu intermediarii și a început să-și achiziționeze propriile iahturi, avioane private și case de vacanță.
Foto: EPA