Există câteva ghiduri de asociere între mâncare și vin care vor face din prânzul sau cina ta un adevărat răsfăț.
Poți selecta un vin care să completeze un fel de mâncare prin asociere complementară sau poți bea un vin care va pune în valoare un fel de mâncare, ceea ce se numește asociere congruentă.
Cuprins:
Cum se asortează vinul la mâncare
O asociere complementară la un fel de mâncare bogat și plin de brânză, de exemplu, ar fi un vin cu aciditate ridicată, cum ar fi pinot gris sau sauvignon blanc. Dar o asociere congruentă ar fi un vin care să pună în valoare bogăția brânzei.
Asocierea dintre mâncare și vin nu trebuie să fie o știință. Folosește aceste îndrumări simple pentru a asocia cu încredere!
Reguli pentru asortarea vinului cu mâncarea
Mâncarea și vinul trebuie să fie ambele ușoare sau consistente
Când vorbim despre greutate, nu ne referim la kilograme. În ceea ce privește potrivirea greutății mâncării cu vinul, vorbim de asocierea mâncării mai ușoare (de obicei mai sărace în grăsimi) cu un vin de stil mai ușor, iar mâncarea mai grea și mai bogată cu un vin mai greu.
Alimentele ușoare, cum ar fi carnea de pasăre și peștele, sunt completate de vinuri mai delicate. În timp ce un vin alb este o alegere instinctivă, vinurile roșii ușoare, cu taninuri scăzute, sunt, de asemenea, foarte bune.
Creveții și chardonnay sunt o combinație de mâncare ușoară spre medie cu un vin lejer spre mediu, așa că se completează reciproc.
Alimentele bogate și mai grele, cum ar fi cele cu carne roșie, au nevoie de vinuri corpolente, cum ar fi shiraz.
Potrivește intensitatea și caracterul aromelor
Aromele similare ale alimentelor și ale vinului se completează reciproc. De exemplu, peștele cu sos de lămâie și pinot gris au ambele arome de citrice și merg bine împreună.
Asortează mâncăruri blânde cu vinuri blânde. Asortează mâncăruri grele și aromate cu vinuri consistente și aromate. De exemplu, asociază friptura cu sos de piper cu un shiraz picant și îndrăzneț.
În mod similar, în general, trebuie să asociezi bogăția alimentelor cu un vin bogat. De exemplu, un pui cu sos de smântână merge cu un chardonnay bogat.
Aciditatea
Vinurile cu aciditate ridicată, cum ar fi rieslingul tânăr, sunt adesea folosite pentru a curăța palatul atunci când se consumă alimente uleioase, cum ar fi curry indian sau sosuri bogate, cu unt.
Dacă mănânci un fel de mâncare cu un conținut acid puternic – cum ar fi o salată cu sos pe bază de oțet – asociază-l cu un pinot grigio sec.
Vinurile din climatele răcoroase (cum ar fi Peninsula Mornington) vor avea mai multă aciditate decât cele din climatele calde.
Nu uita, sosurile bogate și cremoase se vor potrivi de obicei cu un vin acid, cum ar fi un vin spumant.
Nu amesteca sarea și taninul
Vinurile dure și acide ajută la echilibrarea aromelor sărate. De exemplu, sauvignon blanc echilibrează măslinele sărate și brânza feta.
Dar alimentele sărate sunt, de asemenea, puse în valoare și echilibrate de o notă de dulceață. Gândește-te la combinația dintre prosciutto și pepene galben.
Același lucru se poate obține și cu vinul: Sauternes, un vin delicios de dulce din regiunea Bordeaux, se potrivește de minune cu brânza sărată Roquefort, dar orice vin ușor dulce, cum ar fi pinot gris de climă rece, poate funcționa.
Atenție, însă – sarea poate intra în conflict cu taninurile, deoarece face ca acestea să pară și mai sărate și înțepătoare, așa că evită vinurile roșii tari, cum ar fi cabernet sauvignon și shiraz.
Pentru ca un vin sec care să se potrivească cu mâncarea sărată, caută un vin cu taninuri scăzute și aciditate vizibilă. Caută vinuri savuroase, spre deosebire de vinurile fructate, cum ar fi un Chablis francez.
Un chardonnay bun, cu o anumită vârstă, are adesea o complexitate plăcută de nuci și se potrivește de minune cu brânzeturi semi-dure și tari.
Îndulcește taninurile amare cu alimente mai grele
Ce este taninul? Ei bine, taninurile provin din mai multe locuri, mai ales din pielițele strugurilor folosiți la fabricarea vinului, dar și din butoaiele de lemn în care este învechit vinul. Gustul taninului este asemănător cu gustul pe care l-ai obține dacă ai suge un pliculeț de ceai – îți lasă gura pungă!
Această aromă astringentă este cea care ajută la curățarea palatului după o masă bogată, motiv pentru care cabernet sauvignon și shiraz merg atât de bine cu friptura.
Servește un vin cel puțin la fel de dulce ca și mâncarea
Regula generală este de a servi un vin cel puțin la fel de dulce sau mai dulce decât mâncarea servită. Alimentele dulci fac ca vinurile seci să pară prea acide și acide.
Vinurile dulci cu un nivel bun de aciditate, cum ar fi Sauternes, se potrivesc perfect cu alimente bogate precum pateul. Aciditatea va tăia grăsimea din pateu, iar dulceața vinului va completa bogăția acestui aliment.
Dulceața echilibrează, de asemenea, sarea, motiv pentru care vinurile dulci sunt tovarășii clasici ai brânzeturilor cu mucegai.
Alimentele picante au nevoie de un vin picant
Vinurile mai dulci oferă o ameliorare a alimentelor picante.
Condimentele puternice, cum ar fi ardeii iuți din mâncarea thailandeză sau indiană, pot intra în conflict și distruge aromele unui vin. În cele mai multe cazuri, vinul nu este lucrul ideal de băut.
Cu toate acestea, dacă vinul este ceea ce îți place, ia în considerare ceva picant și dulce în sine, cum ar fi un Gewürztraminer sau Riesling sec.
Cel mai bun lucru de reținut este că asocierea dintre mâncare și vin este subiectivă. Da, există câteva linii mari simple pentru a asorta mâncarea și vinul, dar acestea nu sunt reguli stricte; asortează cu ceea ce îți place și nu vei da greș.
Alimente care dau senzația de sațietate
Sursa foto: 123rf.com