Acestea au devenit un simbol universal al divertismentului și, de-a lungul istoriei, au evoluat în forme și stiluri diverse. Dar, care sunt originile acestora, de unde provin, cum au evoluat și cum au ajuns să fie atât de populare vei afla citind acest articol.

Ce sunt jocurile de societate

Termenul de jocuri de societate face referire la o categorie de jocuri, care au fost concepute pentru a fi jucate de un grup de oameni într-un cadru social. În general, acestea reprezintă o activitate competitivă, care se dispută de obicei între doi sau mai multe persoane, indiferent că este vorba despre copii ori adulți.

De asemenea, ele se bazează pe interacțiunea directă și sunt realizate într-un timp și într-un spațiu delimitat. Aceste jocuri au o istorie îndelungată și au reprezentat de-a lungul timpului o modalitate populară de divertisment în diferite culturi, aflăm de pe site-ul Kinderpedia. În limbajul colocvial, expresiile „joc de societate” și „joc de masă” au același înțeles, iar atunci când dorim să restrângem nișa folosim de obicei expresia „joc de cărți”.

Jocurile de societate sunt denumite în limba engleză board games, expresie care se traduce prin joc pe suprafața unei mese sau un joc de masă. Este vorba despre o categorie mare de jocuri, care include jocurile cu zaruri, jocurile de tablă, jocurile de rol sau jocurile de cărți, care nu au ca scop obținerea unui câștig material.

Avocații lui Vlad Pascu susțin că tinerii uciși în tragedia de la 2 Mai erau beți. Autorul accidentului rămâne în arest preventiv
Recomandări
Avocații lui Vlad Pascu susțin că tinerii uciși în tragedia de la 2 Mai erau beți. Autorul accidentului rămâne în arest preventiv

Când au apărut jocurile de societate

Descoperiri relativ recente au relevat prezența jocurilor de societate în scrieri și artefacte ce datează din Egiptul Antic. Unul dintre primele jocuri de societate este considerat a fi jocul Senet, care a fost inventat de vechii egipteni și care a fost documentat în jurul anului 3500 î.Hr.

Denumirea acestui joc se traduce prin „jocul trecerii” și, deși era primitiv, faptul că era jucat reprezintă un bun indicator cu privire la modul în care se distrau oamenii pe atunci și cum găseau diverse moduri de a interacționa cu semenii lor în acele vremuri străvechi.

În același timp, locuitorii Mesopotamiei au inventat jocul de table și jocul regal din Ur (n.n. – jocul din dreapta), în timp ce indienii sunt cei care au jucat pentru prima dată chaturanga și pachiși. De asemenea, chinezii au pus bazele renumitului joc Go, iar africanii au inventat familia de jocuri mancala.

Ce beneficii au jocurile de societate

Jocurile de societate au evoluat foarte mult de atunci, dar multe principii au rămas aceleași. Scopul lor principal este acela de a aduce oamenii împreună și de a le oferi un mod plăcut și relaxant de a petrece timpul liber. Aceste jocuri reprezintă o modalitate prin care oamenii să detașează de stresul și rutina de zi cu zi.

NATO a anunțat demisia lui Mircea Geoană din funcția de secretar general adjunct: „Munca sa cu partenerii a adus beneficii importante”
Recomandări
NATO a anunțat demisia lui Mircea Geoană din funcția de secretar general adjunct: „Munca sa cu partenerii a adus beneficii importante”

Aceste jocuri necesită comunicare, colaborare și strategie, ceea ce le face instrumente eficiente pentru a construi relații și, totodată, pentru a crea amintiri de neuitat, potrivit Buckslib.org. Totodată, ele apropie oamenii și întăresc relațiile, ne ajută să ne cunoaștem mai bine între noi și ne conferă o stare de fericire și de voie bună, relaxare și destindere.

Și mai important este faptul că ne ajută să ne dezvoltăm inteligența emoțională și să știm să ne gestionăm emoțiile. Mergând mai departe, jocurile de societate stimulează stima de sine, capacitatea de concentrare și de atenție, sporesc creativitatea, îndemânarea, răbdarea și ne ajută să uităm de tehnologie, de telefoanele mobile și de calculatoare.

Nu în ultimul rând, jocurile de societate oferă o companie bună în timp ce savurezi o băutură împreună cu prietenii tăi pentru a prelungi conversația. 

De ce să jucăm jocuri de cărți

Jocurile de societate ne oferă, așa cum spuneam, posibilitatea să socializăm și să petrecem timp de calitate alături de cei dragi. De asemenea, ele apropie oamenii, întăresc relațiile, ne ajută să ne cunoaștem mai bine și aduc o stare de fericire și de voie bună. Printre cele mai populare jocuri de societate au fost și încă sunt jocurile de cărți.

Rusia a lovit cu rachete balistice o școală și un spital din orașul ucrainean Poltava. 47 de persoane au fost ucise şi cel puţin 206 au fost rănite
Recomandări
Rusia a lovit cu rachete balistice o școală și un spital din orașul ucrainean Poltava. 47 de persoane au fost ucise şi cel puţin 206 au fost rănite

Practicarea jocurilor de cărți ne pot ajuta să ne dezvoltăm o serie de abilități esențiale pentru viața cotidiană și, în același timp, ne pot dezvolta rezistența emoțională. Cu alte cuvinte, jocurile de cărți ne ajută să facem față cu succes situațiilor cu care ne confruntăm.

Când au apărut cărțile de joc

Cine nu a auzit de jocuri cu cărți precum Macao, Tabinet, Popa prostuʼ, Șeptică, Război, Trombon, Whist, Poker sau Rentz? Cu toții am jucat măcar o dată în viață unul dintre aceste jocuri, însă câți s-au întrebat când și cum au fost acestea create?

Un pachet standard de cărți de joc pare foarte normal și convențional pentru noi, dar cărțile de joc pe care le cunoaștem și le folosim în zilele noastre nu au arătat întotdeauna așa cum le știm noi. Pachetele de cărți nu au conținut întotdeauna 52 de cărți roșii și negre de patru feluri și doi jokeri. Fiecare cultură și țară prin care au călătorit cărțile de joc de-a lungul istoriei au contribuit la modelarea pachetului modern de astăzi.

Originile exacte ale cărților de joc rămân încă necunoscute, iar cei mai mulți cercetători își bazează teoriile doar pe speculații. Potrivit specialiștilor de la Youreondeck.com, cert este faptul că acestea au început să apară în Europa în secolul al XIV-lea, atunci când se presupune că ar fi fost importate din Orient de la negustori, țigani sau cruciați.

Cine a semnalat apariția cărților de joc în Europa

Primele cărți de joc europene au fost pictate manual și erau considerate obiecte de lux. La fel ca multe alte lucruri pe care le știm și le iubim, cărțile de joc își au rădăcinile în mai multe culturi. Unii cred că au fost inventate înainte de anul 1000 d.Hr. de către chinezi.

Cum au apărut cărţile de joc şi cum au evoluat - Imagine cu patru cărţi de joc reprezentând valeţi de cupă, pică, treflă, caro, pe o carte de citit veche deschisă.
Primele pachete de cărți de joc europene proveneau, cel mai probabil, din Italia

În același timp, cărțile de joc din hârtie de astăzi ar fi evoluat din piesele originale de Mahjong, susțin alții. Dacă ai văzut vreodată piesele dreptunghiurile de Mahjong cu diverse modele ar putea părea că fac aluzie la originea cărților din zilele noastre. De asemenea, există specialiști din domeniu care sugerează chiar că cărțile de joc au fost aduse în Europa de către Imperiul Mameluc din Egipt.

În acea epocă, pachetele de cărți aveau desenate pe ele o varietate de cuvinte, forme și concepte, inclusiv ghiocei, monede de aur, bastoane de polo și săbii. Cu toate acestea, cea mai veche referință a cărților de joc pe care le știm cu toții astăzi rămâne în Europa.

Prima atestare documentară pe Bătrânul Continent îi aparține cronicarului italian Niccolo de Coveluzzo, care le-a semnalat prezența în oraşul său natal, Viterbo, în 1379. Acesta spunea că se juca un joc care se numea naibis, denumire provenită de la jocul de origine indiană intitulat „naib”.

Evoluția cărților de joc în Europa

Italia și Spania

Într-un manuscris latin scris în 1377, Johannes, un călugăr german din Elveția, menționează apariția cărților de joc într-o varietate de jocuri. În anii 1400, cărțile de joc au început să apară împreună cu jocurile cu zaruri în predicile religioase ca exemple de activități de jocuri de noroc care sunt denunțate, aflăm de pe site-ul Playingcarddecks.com.

În această perioadă, erau folosite 52 de cărți. Primele pachete de cărți de joc europene, care cel mai probabil proveneau din Italia, aveau pe ele diverse semne colorate, și anume cupe, monede, treflă și săbii. Aceste cărți folosite la curtea regală italiană includeau patru semne: un rege călare, o regină așezată, o regină încoronată și un valet.

În schimb, cărțile spaniole erau puțin diferite. Acestea nu conțineau cărțile 8, 9 și 10 și includeau un rege, un cavaler și un valet, iar în jocul național denumit ombre se folosea un pachet de 40 de cărți.

Germania

Cărțile de joc au devenit din ce în ce mai populare și, în cele din urmă, s-au răspândit spre nord și vest. Odată ce cărțile de joc au ajuns în Germania, acestea au devenit disponibile pe scară mai largă. Bineînțeles, germanii le-au dat o notă aparte deoarece doreau să-și formeze propriile desene.

Astfel, pe cărțile de joc germane apăreau ghinde, frunze, inimi și clopote. Aceste semne sunt încă folosite în anumite regiuni ale Europei, însă principala contribuție a germanilor la istoria cărților de joc constă în metoda de tipărire a acestora. Astfel, aceștia au folosit imprimante pentru a produce cantități mari de cărți de joc, ceea ce i-a făcut să devină lideri continentali în comerțul cu cărți de joc.

Franţa

În secolul al XV-lea, Franța a dezvoltat un pachet propriu de cărți de joc pe care îl folosim în mod obișnuit și astăzi. Cărțile franțuzești includeau ca semne inimi, pică (inimă neagră), diamante (romb) și treflă. De asemenea, francezii au decis să împartă cele patru semne în cărți de joc roșii și negre cu simboluri mai puțin complexe.

Cum au apărut cărţile de joc şi cum au evoluat - Imagine cu cărţi de joc răsfirate, pe o masă.
Un pachet standard de cărți de joc are 52 de cărţi

Acest lucru a făcut posibilă producerea de cărți de joc cu șabloane, ceea ce a îmbunătățit în mod considerabil procesul de fabricație și a făcut producția mai eficientă. Francezii au devenit în acest fel lideri în comerțul cu cărți de joc. Interesant este că, la sfârșitul anilor 1500, producătorii din hexagoni au început să dea cărților de joc nume din epopee literare celebre, cum ar fi Biblia și alte opere clasice. 

Anglia

Cantități uriașe de cărți de joc au fost transferate în Anglia din Belgia. Din cauza creșterii taxelor în Franța, producătorii de cărți au deschis fabrici și ateliere în Belgia, de unde au exportat cărți de joc în diferite țări din Europa. Englezii au folosit aceleași cărți de joc ca francezii și au creat asul de pică. Ei au ștampilat cărțile cu asul de pică pentru a preveni evaziunea fiscală. Anglia a câștigat dominația în industria cărților de joc datorită creșterii productivității și a producției.

Vezi şi cum se joacă Jenga – reguli și variante de joc!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Reacția UE după ce Mongolia a ezitat să îl aresteze pe Vladimir Putin, în baza mandatului emis de CPI
Știrileprotv.ro
Reacția UE după ce Mongolia a ezitat să îl aresteze pe Vladimir Putin, în baza mandatului emis de CPI
Wow! Cum arată vila de 200.000 de euro a Mirabelei Dauer! Atrage toate privirile
Viva.ro
Wow! Cum arată vila de 200.000 de euro a Mirabelei Dauer! Atrage toate privirile
Ce diferență de vârstă este între Daniel Iordăchioaie și superba lui logodnică: “Amândoi am mai fost căsătoriți”
Libertateapentrufemei.ro
Ce diferență de vârstă este între Daniel Iordăchioaie și superba lui logodnică: “Amândoi am mai fost căsătoriți”
Ce a găsit un bărbat din Neamț într-o fântână la care lucra. A venit imediat poliția
FANATIK.RO
Ce a găsit un bărbat din Neamț într-o fântână la care lucra. A venit imediat poliția
Rafael Nadal a rupt tăcerea în cazul lui Jannik Sinner: „Justiția e justiție”
GSP.RO
Rafael Nadal a rupt tăcerea în cazul lui Jannik Sinner: „Justiția e justiție”
Singurele trei zodii care au mereu succes în viață. Sunt născute pentru a fi bogate și sunt înconjurate mereu de noroc
FANATIK.RO
Singurele trei zodii care au mereu succes în viață. Sunt născute pentru a fi bogate și sunt înconjurate mereu de noroc
Oana Radu dă vestea zilei în showbiz! Are un nou iubit, la nici un an de la divorț, iar el e tot artist! Despre cine e vorba
Unica.ro
Oana Radu dă vestea zilei în showbiz! Are un nou iubit, la nici un an de la divorț, iar el e tot artist! Despre cine e vorba
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
82.000 de studenţi din 160 de ţări vor să studieze în România. Doar 500 de burse disponibile
Observatornews.ro
82.000 de studenţi din 160 de ţări vor să studieze în România. Doar 500 de burse disponibile
Horoscop 3 septembrie 2024. Taurii au ocazia să ajungă la o dezghețare a sentimentelor, cu condiția să-și dorească asta
HOROSCOP
Horoscop 3 septembrie 2024. Taurii au ocazia să ajungă la o dezghețare a sentimentelor, cu condiția să-și dorească asta

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI