Cum se calcă corect haine precum cămăși, pantaloni și chiar rochii? Trucurile rapide de călcat pentru haine fără cute pot să îți redea, de asemenea, câteva minute de relaxare în plus.
Cuprins:
Cum se calcă hainele corect – sfaturi generale
Călcatul hainelor poate fi intimidant. Păstrarea hainelor bine călcate și fără arsuri este simplă atunci când ții cont de câteva lucruri.
Fiecare țesătură are o setare de călcare specifică. Călcând totul la căldură maximă nu vei termina treaba mai repede, dar vei obține acel aspect de cămașă carbonizată.
Mișcările netede și drepte fac treabă bună. Mișcările bruște și dezordonate pot face mai mult rău decât bine.
Nu ține fierul de călcat într-un singur loc prea mult timp. Călcarea hainelor pe dos te poate ajuta să ascunzi erorile.
Folosește toată masa de călcat. Oțetul într-o sticlă cu pulverizator este excelent pentru a repara greșelile. Pulverizează și tamponează cu o cârpă albă pentru a îndepărta arsurile sau luciul de pe hainele călcate.
Dă timp hainelor să se așeze într-un dulap sau pe un umeraș înainte de a le purta.
Dacă fierul de călcat are abur, folosește-l. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea mai rapidă a cutelor și la fixarea țesăturii.
Folosește un pulverizator cu apă pentru a umezi puțin țesătura înainte de a începe. Acest lucru poate face ca călcatul să fie mult mai rapid.
Cu elementele de bază stabilite, este timpul să înveți tehnica.
Modalitatea de a călca haine corect – tehnica
Fiecare țesătură are propriul reglaj perfect al fierului de călcat. Setarea corectă a fierului de călcat este primul pas pentru a crea haine perfect călcate.
Din fericire, majoritatea fiarelor de călcat oferă un ghid rapid pentru a ști ce setare să folosești pe ce țesături. Iar acest lucru poate varia în funcție de fierul de călcat.
Cu excepția cazului în care pe eticheta rufelor este specificat că hainele nu trebuie călcate, poți călca toate hainele. Cu toate acestea, trebuie să verifici dacă folosești setarea potrivită pentru materialul tău. De exemplu, acetatul suportă o căldură mai mică decât inul.
Cum se calcă o cămașă
Nu sunt prea multe persoane care își calcă tricourile. Dar a avea cămăși fără cute este o necesitate pentru majoritatea oamenilor. Începi cu mânecile. Dacă există manșete, deschide-le. Aplatizează manșeta și, folosind călcâiul fierului de călcat, apas-o cu o mișcare lină.
Aplatizează mâneca și calc-o ușor până la umăr. Dacă reușești să o faci plată, trebuie să calci doar o singură parte. În plus, dacă te oprești chiar înainte de margine, vei evita o încrețitură în mânecă.
Treci la guler și aplatizează-l pe masa de călcat. Din nou, folosește călcâiul fierului de călcat pentru a evita pliurile și apasă pe lungime.
Încheie gulerul și glisează cămașa pe planșă astfel încât gulerul să se afle în vârf. Începând cu partea din față a unei laturi, fă ocolul cămășii folosind mișcări fluide de jos în sus. Când ajungi la nasturi, treci printre ei, nu peste ei. Trage cămașa de pe masa de călcat și las-o să atârne.
Cum se calcă pantalonii
Când vine vorba de pantaloni, folosește o atingere delicată și apasă fierul de călcat pe țesătură, nu freca.
O altă parte importantă a pantalonilor perfect călcați este aburul. Dacă nu ai funcția de abur pe fierul de călcat, folosește pulverizator. Iar dacă tot îți este frică, folosește un prosop sau o țesătură între fierul de călcat și hainele tale.
Începe din partea de sus a taliei pantalonilor. Trage-i peste partea ascuțită a mesei de călcat.Tragețbuzunarele pe dos și aplatizează-le înainte de a călca toate pliurile și încrețiturile în partea de sus a pantalonilor.
Scoate pantalonii și așează cracii acestora pe masa de călcat, unul câte unul. Urmând pliul, apasă pe lungime, oprindu-te la aproximativ 15 cm de talie. Treci la celălalt crac și ai terminat. Dacă nu există cute nu este nicio problemă.
Cum se calcă fustele
Fustele pot fi foarte ușoare sau un pic mai complicate, în funcție de tipul de fustă pe care îl ai. Dacă ai o fustă dreaptă sau creion, acest lucru este foarte asemănător cu instrucțiunile pentru pantaloni. Pur și simplu pune fusta peste masa de călcat și începe îndepărtarea cutelor folosind o mișcare de apăsare mai degrabă decât de împingere. Fustele plisate vor necesita un pic de finețe.
Trage fusta peste masa de călcat. Începând de la talie, reformează pliurile până la tiv. Prinde pliurile cu agrafe la locul lor. Aranjează pliurile la loc pe toată lungimea fustei. Îndepărtează acul înainte de a călca acea zonă.
Continuă pe toată lungimea fustei, reformând și călcând.
Cum să calci rochii
Rochiile sunt destul de simple, pentru că sunt ca o cămașă și o fustă puse împreună. Începe cu partea de sus și urmează instrucțiunile pentru o cămașă de rochie.
Poți trece apoi la fustă urmând instrucțiunile pentru fusta dreaptă sau plisată. Vei dori să eviți să calci peste broderiile și nasturii delicați sau să calci rochia pe dos. În cazul rochiilor, în special a celor din materiale delicate, doriți să fiți precaut urmând aceste sfaturi.
Pregătește-te să folosești mult abur și verifică de două ori setările. Dacă ai un material amestecat, alege întotdeauna setarea cea mai mică. Folosește un prosop sau o cârpă între fierul de călcat și rochie pentru a evita arderea.
Greșeli pe care le faci când calci haine
Calci țesături uscate
Pulverizează pliurile cu ajutorul funcției de pulverizare a fierului de călcat. Aceasta umezește și relaxează țesătura, astfel încât, atunci când fierul de călcat trece peste ea, cutele dispar. Folosește caracteristica de explozie a aburului pentru a da o lovitură puternică cutelor încăpățânate.
Lași la final hainele delicate
Fierului de călcat îi ia mai mult timp să se răcească decât să se încălzească, așa că începi cu materialele care au nevoie de cea mai joasă temperatură, cum ar fi poliesterul și mătasea. Apoi calcă bumbac și in.
Mărești căldura
Dacă haina este confecționată dintr-un amestec, selectează setarea pentru țesătura mai delicată. Aceasta te va ajuta să păstrezi haina. Să mărești căldura este un pas greșit, pentru că va arde și distruge țesătura.
Nu folosești apă de la robinet
Fiarele de călcat din ziua de azi pot face față apei de la robinet mai bine decât o făceau modelele mai vechi. Cu excepția cazului în care apa din zona ta este extrem de dură, nu există niciun motiv pentru a folosi apă distilată. Pentru zonele cu apă de la robinet foarte dură, amestecă 50/50 cu apă distilată. Altfel, folosește cu încredere apă de la robinet.
Cum speli corect hainele în funcție de material
Sursa foto: 123rf.com