Cele mai cunoscute fructe de pădure sunt zmeura, afinele, murele, fragii, coacăzele și cătina.

Cum alegi fructele de pădure

Acordă o atenție sporită alegerii și cumpărării fructelor de pădure, dacă nu dorești să ai surprize neplăcute. Acestea sunt sensibile și se alterează foarte repede dacă nu sunt păstrate în condiții optime. Așadar, analizează-le bine înainte de a le cumpăra, să nu aibă pete maronii, să nu fie zdrobite și să nu prezinte pete de mucegai. Verifică și recipientele în care sunt vândute, iar daca observi zone cu mucegai, renunță să le mai cumperi.

Cum păstrezi fructele de pădure

Dacă intenționezi să le consumi în următoarele zile, păstrează fructele de pădure la frigider, într-un recipient închis, fără a le spăla în prealabil. Acestea rezistă în astfel de condiții maximum 3-4 zile. Pentru iarnă, le poți congela sau transforma în gem, dulceață, compot sau sirop. Prin fierbere, să știi că se va diminua din cantitatea de vitamina C pe care o conțin, dar nu total, deci merită din plin să le pui la borcane.

Cum congelezi fructele de pădure

Congelarea fructelor de pădure se face în felul următor: se spală în baie de apă rece fructele, se scurg bine, apoi se întind pe o tavă care se dă la congelator. După ce s-au întărit, se pun fructele în punguțe și se depozitează în congelator. Se pot păstra timp de 6 luni.

Câteva beneficii ale fructelor de pădure

  • Afinele sporesc acuitatea vizuală, ameliorează vederea nocturnă și reduc riscul de apariție a cataractei și glaucomului.
  • Murele sunt o sursă naturală de acid salicilic, substanță activă care se găsește în aspirină.
  • Zmeura are proprietăți antioxidante și ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a tenului.
  • Cătina are proprietăţi antibiotice şi combate infecţiile bacteriene.
  • Fragii sunt recomandați în caz de anemie, astenie, dureri articulare și tulburări de tranzit intestinal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News