Cuprins:
Cum cureți cartofii ușor și ușor. Trucuri rapide pentru cei cruzi și fierți
Cu decojitorul
Cheia pentru a curăța cu ușurință cartofii nu este un decojitor sofisticat; este pur și simplu unul care funcționează. Dacă aparatul de curățat cartofi nu mai taie, probabil că este tocit de uzură. Aruncă-l și ia unul nou!
Desigur, cu cât cartofii sunt mai mari, cu atât mai repede îi vei decojit. Asigură-te că ai un curățător de legume ascuțit și pune fiecare cartof pe un tocător, apoi curăță de coajă.
Acele decojitoare clasice din metal pe care le găsești în supermarketuri își fac treaba foarte bine, dar dacă vrei unul mai bun, investește într-unul cu lamele mai puternice și mai ascuțite.
Cu aparatul special
Există, de altfel, și aparate speciale în care înfigi câte un cartofi, apoi cu simpla apăsare a unui buton, o lamă specială curăță coaja cartofului în timp ce el se rotește.
Aparatul electric va avea nevoie doar să schimbi cartoful, odată ce acesta este gata. Dacă obișnuiești să faci des cantități mari de cartofi, acesta este un instrument la îndemână pentru tine.
Șoc termic
Un alt truc de a curăța rapid cartofii este să le oferi un șoc termic. Asta nu înseamnă să îi fierbi, dar acest truc funcționează extraordinar și pentru cartofii fierți.
Ai nevoie de:
- Cartofi
- Oală mare
- Bol mare
- Cuburi de gheață
- Apă
- Clește
Umple oala mare cu apă și pune-o la fiert pe aragaz.
Spală cartofii, apoi pune-i în apa clocotită pentru a se fierbe. Lasă cartofii să fiarbă până când sunt fragezi, dacă îi vrei fierți și doar câteva minute dacă îi vrei cruzi.
În timp ce cartofii se fierb, pregătește baia de gheață. Umple castronul cu cuburi de gheață, apoi umple restul cu apă rece. Lasă câțiva centimetri între nivelul apei și marginea bolului pentru a nu se revărsa când adaugi cartofii.
Când cartofii sunt fragezi, scoate-i din apa clocotită și transferă-i imediat în baia cu gheață. Lasă-i să se odihnească în baia de gheață timp de cel puțin 3 minute.
Când îi vei scoate, coaja de pe ei va ieși aproape singură. Acesta este un truc fantastic pentru momentul în care ai de decojit mulți cartofi și funcționează de minune pentru un piure de cartofi.
Spală bine coaja și folosește-i așa
Alternativ, poți pune dopul de chiuvetă și umple chiuveta cu apă. Răstoarnă cartofii în chiuvetă și cu o perie freacă bine fiecare cartof.
Dacă folosești cartofi cu coajă subțire, mare parte din coajă va dispărea. Dacă nu, vei putea să folosești cartofii cu tot cu coajă, lucru ideal dacă vrei să faci cartofi wedges la fast food.
Crestează coaja la jumătate
Alt truc este să treci cu vârful cuțitului pe la jumătatea cartofului și să îi fierbi pentru câteva minute.
Pune-i în apă cu gheață când îi iei de la fiert, apoi trăgând ușor de fiecare capăt, câte jumătate de coajă ca ieși foarte rapid.
Se poate consuma coaja de cartofi?
Cartofii fierți cu tot cu coajă sunt o sursă bună de multe vitamine și minerale, cum ar fi potasiul și vitamina C.
În afară de faptul că au un conținut ridicat de apă atunci când sunt proaspeți, cartofii sunt compuși în principal din carbohidrați și conțin cantități moderate de proteine și fibre – dar aproape deloc grăsimi.
Substanțele nutritive care se găsesc în 100 de grame de cartofi fierți – gătiți cu tot cu coajă, dar fără sare – sunt :
- Calorii: 87
- Apă: 77%.
- Proteine: 1,9 grame
- Carbohidrați: 20,1 grame
- Zahăr: 0.9 grame
- Fibre: 1.8 grame
- Grăsimi: 0.1 grame
- Carbohidrați
Cartofii sunt compuși în principal din carbohidrați, în principal sub formă de amidon. Conținutul de carbohidrați variază între 60-80% din greutatea uscată.
Zaharurile simple – cum ar fi zaharoza, glucoza și fructoza – sunt, de asemenea, prezente în cantități mici.
Cartofii au, de obicei, un indice glicemic (IG) ridicat, ceea ce îi face nepotriviți pentru persoanele cu diabet. IG măsoară modul în care alimentele afectează creșterea glicemiei după o masă. Cu toate acestea, unii cartofi pot fi în intervalul mediu – în funcție de soi și de metodele de gătit.
Răcirea cartofilor după ce sunt gătiți poate diminua efectul lor asupra glicemiei și le poate reduce IG cu 25-26%.
Chiar dacă cartofii nu sunt un aliment bogat în fibre, ei pot reprezenta o sursă semnificativă de fibre pentru cei care îi consumă în mod regulat.
Nivelul de fibre este cel mai ridicat în coajă, care reprezintă 1-2% din cartof. De fapt, cojile uscate au aproximativ 52% fibre.
Fibrele din cartofi – cum ar fi pectina, celuloza și hemiceluloza – sunt în principal insolubile. Acestea conțin, de asemenea, cantități variabile de amidon rezistent, un tip de fibre care hrănește bacteriile prietenoase din intestin și îmbunătățește sănătatea digestivă.
Amidonul rezistent poate îmbunătăți, de asemenea, controlul zahărului din sânge, moderând creșterea glicemiei după mese. În comparație cu cartofii fierbinți, cei răciți oferă cantități mai mari de amidon rezistent.
Sursa foto: 123rf.com
Trucuri de reținut când fierbi cartofii