Cuprins:
Inoxul este considerat un material cu calități igienice foarte bune. În esență, inoxul este oțel, însă datorită adaosului de crom i-au fost îmbunătățite proprietățile și a devenit inoxidabil. Din acest motiv, inoxul este un material neutru din punct de vedere chimic atunci când intră în contact cu orice substanță ce poate avea efect coroziv. Este un material foarte ușor de întreținut și are o rezistență ridicată la variații de temperatură. Vezi cum curețti articolele din inox. Trucuri pentru curățarea produselor din inox la tine acasă.
Cum cureţi eficient articolele de inox
În funcție de gradul de murdărie, poți folosi o serie de soluții de curățare pentru produsele din inox, fie că vorbim despre produse precum tăvi, tigăi, vase, baterii de la chiuvetă, hotă de la aragaz sau chiar suprafața anumitor aparate electrocasnice.
Procesul de coroziune poate interveni și în cazul produselor din inox, dacă acestea nu sunt curățate și întreținute corect. Coroziunea, mai exact rugina, este un proces natural ce poate apărea la suprafața anumitor materiale. În ceea ce privește inoxul, datorită cromului din compoziție acesta este protejat de o barieră naturală împotriva coroziunii, însă din cauza contaminării suprafețelor cu murdărie, grăsime sau alte impurtițăți, se poate reduce treptat protecție anticorozivă a oțelului și poate apărea rugiuna.
Cum să cureți produsele din inox
Dacă suprafața din inox nu este murdară, ci doar există pete pe suprafață, atunci o cârpă moale cu apă caldă poate igieniza suprafața. Este important să ștergi cu o cârpă uscată la final, deoarece mineralele din compoziția apei pot păta inoxul. Însă, dacă produsele din inox au nevoie de o curățare mai atentă, atunci există soluții pe care le poți încerca acasă. Iată și câteva recoamandări.
Apă și detergent. Soluția se lasă să acționeze pentru câteva minute pe suprafața produsului, apoi se șterge cu o cârpă moale din bumbac și se clătește cu apă.
Bicarbonat, detergent de vase și apă caldă. O soluție pe care o poți lăsa la suprafața produsului pentru câteva minute, apoi cu ajutorul unei lavete umede înlături pasta care s-a format.
Oțet, lămâie și apă. Dacă vrei să cureți pete dificile și persistente de pe suprafața inoxului, atunci amestecă o cantitate mică de oțet alb, zeama de la o lămâie și puțină apă. Pune soluția peste vasul murdar, lasă să acționeze aproximativ 30 de minute, apoi șterge cu o cârpă moale.
Soluția din oțet și apă poate fi folosită și pentru suprafața produselor din inox care intră în contact cu apa și se formează depozite de calcar.
Apă și bicarbonat de sodiu. Pentru petele de arsură de pe suprafața inoxului este nevoie de o soluție care să conțină ingrediente abrazive. Aplică pe zona afectată pasta din bicarbonat și freacă cu ajutorul unei perii moi sau cu o cârpă.
Apă și amoniac. O pastă obținută din amestecul celor două ingrediente este de ajutor pentru suprafețele din inox cu urme de murdărie. Se șterg apoi cu o cârpă moale și curată și petele dispar rapid,
Apă oxigenată și bicarbonat. Tot pentru petele persistente este și amestecul din apă oxigenată și bicarbonat. Se lasă să acționeze câteva ore peste pată, chiar peste noapte, dacă ai posibilitatea, apoi se șterge cu o cârpă umedă și se clătește bine produsul cu apă curată.
Recomandări pentru curățarea inoxului
Nu folosi substanțe abrazive pe suprafață, dacă pe acestea nu este specificată rezistența produsului. Produsele care conțin înălbitor sau amoniac pot deteriora finisajul;
Citește întotdeauna eticheta produselor de curățat pe care le folosești. Pot conține substanțe care, odată aplicate pe inox, să degradeze materialul și să îi afecteze durabilitatea;
Testează eficiența soluției de curățara pe o porțiune mică. Lasă să acționeze câteva minute, într-o zonă care nu este la vedere, ulterior șterge suprafața. În cazul în care inoxul se îngălbenește ori suprafața devine matifiantă, atunci nu este recomandat să folosești soluția. Însă, dacă materialul se comportă normal, atunci poți curăța întreaga suprafață. Pentru a reda strălucirea unui produs din inox folosește întotdeauna cârpe din microfibră;
Nu lăsa produsele de inox umede după ce le-ai curățat. Șterge-le întotdeauna cu o cârpă moale, uscată și curată;
Nu folosi perii sau bureți abrazivi, deoarece pot zgâria suprafața de inox și pot apărea pete sau chiar zone neuniforme;
Șterge întotdeauna în direcția striaților suprafeței din inox, nu în sens contrar;
Poartă mănuși și mască de protecție atunci când cureți cu substanțe ce îți pot afecta respirația. Spală bine mâinile după ce scoți mănușile.
Produsele din inox se curăță ori de câte ori este nevoie pentru a evita apariția petelor sau chiar îngălbenirea materialului ori apariția ruginei.
Sursă info: mrappliance.com
Sursă foto: 123rf.com