Dificultățile cu care se confruntă familiile numeroase nu sunt foarte cunoscute, unul dintre motive fiind și numărul redus de familii cu mulți copii. Conform datelor INS, în România doar 1% din numărul total de gospodării găzduiesc 4 sau mai mulți copii. Familiile cu 3 copii ajung la 1,6%, cele cu 2 copii la 9,5%, iar cele cu 1 copil la 14,3% din gospodăriile din țară. Partea cea mai mare e reprezentată de gospodăriile fără copii, care ajung la cifra de 73,6% din numărul total.

Familiile cu 4 sau mai mulți copii au o pondere mai mare în mediul rural (1,6%) decât în mediul urban (0,5%), lucru care poate avea la bază mai multe cauze, printre care se numără accesul la educație, sărăcia sau, în unele cazuri, chiar accesul la mijloace contraceptive.

Cu toate acestea, într-o țară cu o natalitate mereu în scădere, cum e România, societatea ar trebui să primească cu brațele deschise aceste familii și chiar să le sprijine. Iar asta nu doar pentru beneficiul lor, ci pentru beneficiul întregii societăți. Iată care sunt cele mai comune provocări cu care se confruntă aceste familii în fiecare zi:

Mâncarea

Într-o familie cu mai mult de 4 copii, cina este o adevărată aventură. Trebuie să gătești mai mult, să speli mai multe vase și, bineînțeles, trebuie să te obișnuiești să îți faci provizii serioase. Altfel, va trebui să faci drumuri până la supermarket o dată la 2 zile. De asemenea, va fi nevoie de spațiu pentru numărul mare de alimente, însă această problemă poate fi rezolvată ușor cu o combina frigorifica încăpătoare.

Gălăgia

Nivelul de zgomot e foarte greu de controlat într-o familie mare. Copii sunt energici prin natura lor, iar când se joacă, se entuziasmează, lucru care va fi auzit cu siguranță de orice adult din apropiere. Cu cât numărul lor este mai mare, cu atât crește și nivelul de zgomot pe care îl pot produce, lucru care poate face conversațiile dificile în preajma lor. De asemenea, în primii ani de viață ai copiilor, părinții vor avea parte și de multe nopți nedormite, iar în familiile mari această situație se poate prelungi ani de zile.

Jucăriile

Un număr mare de copii aduce după el și un număr mare de jucării, care îți vor transforma locuința într-un câmp minat în fiecare dimineață. Chiar și dacă locuința ta e lună și toate jucăriile au fost puse la loc, poți fi sigur că o piesă de Lego își va face întotdeauna drum sub piciorul tău.

Bolile

După cum e și de așteptat, bolile contagioase se răspândesc repede într-o familie cu mulți membri. Odată ce un microb și-a făcut loc în casa ta, poți fi sigur că se va răspândi la toți membri până să vezi primele simptome. Din momentul în care un membru al familiei s-a îmbolnăvit, e o doar o chestiune de timp până când se vor îmbolnăvi și ceilalți. Iar aceeași situație se aplică și în cazul paraziților transmisibili, cum sunt, spre exemplu, păduchii.

Bucuria

Chiar dacă viața poate fi destul de dificilă într-o familie numeroasă, cu siguranță nu este lipsită de bucurii. Un număr mare de copii înseamnă și un număr mare de visuri, zâmbete și inimi care iubesc necondiționat. Un număr mare de copii poate să însemne și un număr mare de realizări, succese și, în definitiv, o moștenire durabilă, un nume.Sursă foto: Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News