Ai vrut să faci o omletă, dar când te-ai uitat în frigider, ți-ai dat seama că ai pus la un loc ouă proaspete cu unele mai vechi? Nu-i nicio problemă. Cu un truc simplu și doar două ingrediente, poți să deosebești ouăle proaspete de ouăle vechi.
Cum deosebești ouăle proaspete de ouăle vechi
Iată ce trebuie să faci. Într-un vas pregătești o soluție din 0,5 l de apă şi 50 g de sare. Pui ouăle în apă, iar cele vechi se vor ridica la suprafaţă.
Vezi și alte sfaturi vechi bune în bucătărie, adunate de la bunici
Poziția ouălor în apă poate fi diferită, iar acest lucru spune ceva despre vechimea lor. Dacă un ou stă orizontal pe fundul vasului cu apă, atunci acesta este proaspăt. Dacă stă în poziție verticală, fără a se ridica însă la suprafață, oul respectiv este puțin vechi. Iar dacă se desprinde de tot de fundul vasului, atunci este vechi și poți să-l arunci.
Cât timp poți consuma ouăle vechi
Data la care expiră ouăle a fost determinată la 30 de zile,
dar ele mai pot fi consumate o scurtă perioadă după expirare.
Dacă au fost ținute la frigider, în condiții bune, ouăle mai pot fi consumate în general 7 – 10 zile după ce a trecut termenul de valabilitate înscris pe coajă.
Dar înainte de a consuma ouă mai vechi, fă înainte testul cu
apă. Ouăle care s-au ridicat la suprafață trebuie aruncate, chiar și dacă sunt
încă în perioada de valabilitate.