Cuprins:
Ce face un însoțitor de bord?
Însoțitorii de bord sunt responsabili pentru siguranța și confortul pasagerilor companiilor aeriene. Aceștia pot lucra atât pe aeronave comerciale, cât și pe aeronave de afaceri. Înainte de zbor, însoțitorii de bord primesc informații despre vremea preconizată, durata călătoriei și nevoile pasagerilor.
Acești însoțitori de bord sunt principalul punct de contact pentru pasageri. Aceștia vor răspunde la întrebări, vor ușura îngrijorările și vor comunica cu pilotul, după caz. Alte responsabilități ale însoțitorilor de bord includ:
- Asistarea pasagerilor la îmbarcare
- Ajutarea pasagerilor să își găsească locurile și să își depoziteze bagajele
- Monitorizarea pasagerilor pentru a detecta comportamente suspecte
- Asistarea celor cu copii mici sau cu cerințe speciale de sănătate
- Educarea pasagerilor cu privire la procedurile de siguranță adecvate
- Asigurarea cabinei pentru decolare și aterizare
- Furnizarea de gustări, băuturi, perne, căști și alte facilități pentru pasageri în timpul zborului.
- Menținerea calmului pasagerilor în timpul turbulențelor sau al întârzierilor
- Asistarea pasagerilor în situații de urgență
- Ajutarea pasagerilor să coboare în siguranță după aterizare
Cum să devii însoțitor de bord
- Finalizează-ți studiile.
- Dobândește experiență de muncă relevantă.
- Pregătește-te și trimite CV-ul companiei la care dorești să te angajezi.
- Treci de interviul de însoțitor de bord.
- Finalizează programul de formare al companiei aeriene.
Finalizează-ți studiile
Pentru a deveni însoțitor de bord, ai nevoie de cel puțin o diplomă, cea de Bacalaureat. Deși nu este obligatorie, o diplomă de licență îți poate crește șansele de angajare. Cele mai relevante diplome sunt cele în marketing, ospitalitate, turism, relații publice sau comunicare.
Dobândește experiență de muncă relevantă
Locurile de muncă de însoțitor de bord sunt foarte râvnite și doar cei mai buni candidați trec de interviul inițial. Experiența de muncă relevantă îți va consolida CV-ul.
Multe companii aeriene cer minimum doi ani de experiență în domeniul ospitalității, al serviciilor pentru clienți sau al vânzărilor.
Companiile aeriene caută experiență profesională care să dovedească faptul că poți petrece multe ore în picioare, că poți lucra peste program, că te descurci cu rezolvarea problemelor și că poți oferi servicii excelente clienților.
Pregătește și trimite-ți CV-ul
Pregătește un CV solid care să îți evidențieze abilitățile de servire a clienților. Subliniază orice experiență profesională sau de voluntariat care te-a ajutat să îți perfecționezi capacitatea de a lucra cu clienți dificili.
Evidențiază posturile în care ai stat în picioare ore îndelungate sau ai lucrat ore suplimentare pentru a demonstra că ești capabil din punct de vedere fizic să faci față cerințelor unui însoțitor de bord.
Treci interviul de însoțitor de bord
Potențialii însoțitori de bord trebuie să treacă interviurile înainte de a începe pregătirea. Acesta include un test antidrog și o verificare a antecedentelor.
Însoțitorii de zbor trebuie să fie suficient de înalți pentru a ajunge la compartimentele de deasupra capului și să aibă o înălțime și o greutate proporționale. Vederea trebuie să fie bună și trebuie să ai o stare de sănătate excelentă.
Finalizează programul de pregătire al companiei aeriene
Companiile aeriene oferă un program de formare de trei până la șase săptămâni pentru însoțitorii de bord. De obicei, vei participa la cursuri de formare timp de opt ore pe zi pe toată durata programului. Această formare te pregătește să folosești codurile de aeroport, să faci anunțuri de sonorizare, să îndeplinești sarcinile de rutină ale postului și să te ocupi de urgențele din timpul zborului.
În cadrul programului, vei efectua aproximativ patru zboruri de testare supravegheate. Pentru a deveni însoțitor de bord, trebuie să absolvi cu succes cursul de formare. Cele mai multe companii aeriene cer o notă minimă de 90%.
Ce trebuie să știi pentru a deveni însoțitor de zbor – stewardesă
Cât durează să devii însoțitor de bord?
Programul de pregătire pentru însoțitorii de bord durează, de obicei, între trei și șase săptămâni. Cu toate acestea, poate dura luni sau chiar ani pentru a intra într-unul dintre aceste programe. Acesta este un domeniu foarte competitiv, iar posturile deschise se ocupă de obicei rapid.
De ce calificări ai nevoie pentru a deveni însoțitor de bord?
Poți deveni însoțitor de bord cu doar o diplomă de liceu. Cele mai importante calități pentru un însoțitor de bord sunt o atitudine politicoasă, o abordare eficientă a rezolvării problemelor, atenție la detalii, rezistență, profesionalism și servicii excelente pentru clienți.
Cum este programul unui însoțitor de bord?
Însoțitorii de bord au adesea programe neregulate, mai ales când sunt noi în meserie. Orarele sunt denumite linii. În fiecare lună, însoțitorii de bord licitează pentru o nouă linie, iar acestea sunt acordate în funcție de vechime.
Însoțitorii de bord noi sunt adesea în rezervă, ceea ce înseamnă că sunt de gardă pentru orice zbor care are nevoie de membri suplimentari ai echipajului și pot avea la dispoziție doar câteva ore pentru a ajunge la aeroport și a se urca în avion.
Însoțitorii de bord în rezervă au de obicei 10 zile libere pe lună, în timp ce cei care sunt titulari de linie pot avea 20 sau mai multe zile libere. Durata fiecărei călătorii variază de la o călătorie rapidă dus-întors, în care te întorci imediat, până la o călătorie de două, trei sau patru zile, în care pleci din oraș pentru o perioadă prelungită.
Durata medie a escalei este de până la 12 ore. În timpul escalelor se oferă hoteluri.
De ce avantaje se bucură însoțitorii de bord?
Însoțitorii de bord se bucură de avantaje de călătorie excepționale. Unele companii aeriene oferă zboruri de așteptare gratuite angajaților lor, precum și soțului/soției, copiilor sau altor rude ale angajatului. Cei care nu pot zbura gratuit se bucură, de obicei, de bilete de avion la prețuri foarte reduse. De asemenea, sunt adesea disponibile reduceri la hoteluri, mașini de închiriat și croaziere.
Sursa foto: 123rd.com