Cum dezinfectezi suprafețele din casă

Suprafețele pe care le atingem în mod frecvent precum clanțele ușilor, mânerul frigiderului, robinetele sau colacul de toaletă pot provoca apariția infecțiilor severe, dacă obiectele nu sunt în mod frecvent dezinfectate. Pentru că bacteriile se pot dezvolta în diverse medii și pot supraviețui fie că sunt la sol, în apă sau organismul uman, iată ce metode trebuie să incluzi în rutina de curățenie!

Factori care pot provoca răspândirea bacteriilor:

E.Coli și Salmonella sunt bacteriile ce pot apărea frecvent în chiuveta de la bucătărie din cauza resturilor alimentare de pe farfurii.

Staphylococcus aureus este bacteria care face parte din flora normală a pielii, dar care poate fi o cauză comună a infecțiilor nosocomiale, respectiv a infecțiilor ce au legătură cu deficiențe de igienă, de sterilizare.

O igienă personală deficitară poate fi factorul principal care favorizează acumularea unor cantități mai mari de bacterii pe o serie de suprafețe.

Produse pentru dezinfectarea casei
Produse pentru dezinfectarea casei

Cum dezinfectezi suprafețele

Cum se curăță și se dezinfectează bucătăria

Bucătăria este mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor din cauza contactului cu alimente, mai ales cu cele crude. Pentru a stopa răspândirea microbilor, este indicat ca toate suprafețele pentru prepararea alimentelor să fie dezinfectate înainte de utilizare, dar și după ce au intrat în contact cu alimente crude, carne, ouă, pește, etc.

Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Recomandări
Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Tocătorul din lemn este și el obiectul care trebuie curățat cel mai des din bucătărie, deoarece poate fi mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. El rămâne umed de fiecare dată când este spălat, iar acest lucru poate duce la formarea rapidă a microbilor.

Tot în bucătărie, un pericol poate fi și frigiderul. Chiar dacă temperatura din interior este una scăzută, bacteriile se pot dezvolta rapid din cauza alimentelor din interior. Este indicat să fie curățat o dată pe săptămână, să fie scoase toate alimentele din interior și să fie dezinfectat frigiderul. Una dintre cele mai indicate soluții naturale pentru dezinfectare frigiderului este apa cu oțet.

Dezinfectarea băii

Din cauza umezelii, baia este mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Obiectele care trebuie dezinfectate frecvent în baie sunt: cada, cabina de duș vasul de toaletă împreună cu capacul, chiuveta, suportul pentru periuțele de dinți, prosoapele, dar și toate obiectele cu care intri des în contact.

Pentru dezinfectarea băii este indicat să folosești produse pe bază de clor, deoarece acestea omoară toate bacteriile.

Cum se curăță și se dezinfectează dormitorul și camera de zi

În dormitor și living, praful este cel mai adesea întâlnit, iar asta poate duce la apariția microbilor. Dezinfectarea dormitorului se face prin aspirarea corectă și temeinică a camerei. După aspirare, trebuie șterse toate suprafețele de praf și la fel de bine ștearsă și pardoseala sau țesăturile. Covoarele din dormitor și living pot fi dezinfectate cu apă călduță și oțet.

Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile
Recomandări
Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile
Dezinfectarea casei
Dezinfectarea casei

Alte obiecte care trebuie dezinfectate în casă

  • Telecomandă;
  • Tastatura de la calculator;
  • Jucăriile copiilor;
  • Telefonul și alte gadget-uri pe care le folosești frecvent.

Toate acestea pot fi dezinfectate zilnic cu puțin alcool medicinal sau o soluție dezinfectantă pe bază de alcool.

Soluții pentru dezinfectarea suprafețelor

Este indicat să cureți toate suprafețele cu care intri în contact cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool, deoarece acestea au o eficacitate ridicată. Sursă: insp.gov.ro

Produse cu clor și alcool pentru dezinfectarea suprafețelor

  • Produse pentru igiena mânii pe bază de alcool, gel sau spumă, care se aplică pe mâini pentru a inactiva microorganismele, dar și pentru a suprima pentru moment dezvoltarea acestora;
  • Săpun antimicrobian – săpun care conține agent antiseptic cu o concentrație mare pentru a inactiva microorganismele
  • Șervețel antibacterian pentru mâni – șervețel din material textil sau din hârtie umezit cu antiseptic cu scopul eliminării contaminării microbiene sau în scopul inactivării microbilor.
  • Detergenți (tensioactiv, surfactant) care dețin proprietăți de curățare;
  • Splălarea mâinilor cu săpun simplu/microbian și cu apă.

Cum te speli corect pe mâini

Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”
Recomandări
Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”

Primul și cel mai important mod prin care ne putem proteja casa și organismul de microbi este spălatul pe mâini. Spălatul corect pe mâini se face astfel: umezește-ți mâinile cu apă, după care pune săpun și timp de 20 de secunde spală-ți mâinile astfel încât să fii atent că ai curățat bine între degete și sub unghii, deoarece acolo este locul unde se pot ascunde cei mai mulți microbi.

Nu uita să este extrem de important să te speli frecvent pe mâini, mai ales înainte de a mânca, după ce mănânci, înainte de a-ți atinge nasul, ochii sau gura.

  • Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Daca nu exista apă și săpun, se poate folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
Cum te speli corect pe mâini
Cum te speli corect pe mâini

Cum dezinfectezi suprafețele – soluții naturale pentru curățenie

Conform studiilor efectuate, produsele naturale au o eficență mai scăzută pentru dezinfectarea suprafețelor, spre deosebire de soluțiile care conțin clor și alcool. Însă, pot fi folosite împreună cu soluțiile specializate pentru a preveni apariția și răspândirea bacteriilor în următoarele situații:

Oțet – soluție naturală pentru dezinfectarea spațiilor

Ce suprafețe se pot dezinfecta cu oțet:

  • Sticla – se amestecă 2 căni de apă, ½ linguriță detergent de vase, ¼ cană de oțet. Toate se pun într-o sticlă cu pulverizator și se obține o soluție naturală de șters geamuri.
  • Suprafețe ceramice – se adaugă o cană de oțet în vasul de toaletă sau pe chiuvetă și se lasă să acționeze pentru câteva minute. Se adaugă și câteva linguri de bicarbonat de sodiu, pentru o putere mare de albire, după care se freacă suprafața cu o perie.
  • Mobila – oțetul oferă strălucire mobilei. Se amestecă ¼ cană de ulei de măsline, 4 linguri de oțet, 2 lingurițe de suc de lămâie și vei obține un lac natural pentru suprafețe din lemn strălucitoare.

Bicarbonat de sodiu – soluție naturală dezinfectantă

Ce suprafețe se pot dezinfecta cu bicarbonat de sodiu:

  • Suprafețe cu mucegai – se combină bicarbonat de sodiu cu oțet și cu peroxid de hidrogen pentru a obține o pastă, iar aceasta se aplică pe locul cu mucegai. Se lasă să acționeze 30 de minute, după care se curăță și se înlătură soluția.
  • Înlătură murdăria și grăsimea de pe haine – este indicat să adaugi ½ ceașcă de bicarbonat de sodiu în mașina de spălat.
  • Bicarbonatul de sodiu este un puternic înălbitor – Chiuveta din baie poate fi dezinfectată cu ajutorul bicarbonatului. Se pune bicarbonat amestecat cu puțină apă, pentru a crea o pastă, pe suprafață și se lasă să acționeze pentru 10 minute, după care se șterge cu ajutorul unui burete.

Lămâie – soluție naturală dezinfectantă

Ce suprafețe sau obiecte se pot dezinfecta cu lămâie

  • Lămâia dizolvă depunerile de săpun – se pune suc de lămâie nediluat pe depunerile de săpun și se freacă suprafețele.
  • Este înălbitor natural – adaugă ½ ceașcă de suc de lămâie în procesul de clătire și renunță la alt înălbitor.
  • Previne apariția altor dăunător – dăunătorii de uz casnic precum furnici, gândaci sau păianjeni vor fi înlăturați datorită mirosului puternic de citrice. Se pune coajă sau suc de lămâie în locurile predispuse la apariția dăunătorilor, iar aceștia vor fi ținuți la distanță.
Cum dezinfectezi suprafețele din locuință
Cum dezinfectezi suprafețele din locuință

Apă oxigenată omoară germenii

Peroxid de oxigen sau apă oxigenată așa cum este cunoscută denumirea este încă o soluție naturală pentru dezinfectarea suprafețelor. Nu este toxică și nu pune sănătatea în pericol.

Uleiuri esențiale pentru distrugerea microbilor

Se amestecă 20 de picături de ulei esențial de arbore de ceai și 500 ml apă și soluția se pune într-un recipient cu pulverizator. Datorită proprietăților antifungice ale uleiului de arbore de ceai, soluția poate distruge stafilococi precum E. Coli, Salmonella sau Shigella.

Cum dezinfectezi suprafețele

Pe lângă suprafețele din casă, este esențiali să dezinfectezi și toate celelalte suprafețe cu care zilnic intri în contact la birou, în mașină, etc.

Șterge-ți biroul în fiecare zi înainte de a te așeza la lucru. De asemenea, nu uita să dezinfectezi tastatura calculatorului și alte obiecte din jur pe care le folosești constant. Poți folosi o soluție dezinfectantă sau șervețele pe bază de alcool.

Dezinfectează și obiectele din mașină pe care le folosești adesea. Concentrează-ți atenția asupra obiectelor frecvent atinse.

Câteva reguli importante pentru a preveni răspândirea virușilor și microbilor

  • În locuință, aerisește cât mai des pentru a avea un aer proaspăt și curat;
  • Nu intra încălțat în casă, deoarece aduci în interior microbi, bacterii și viruși din exterior;
  • Șterge cât de des este posibil praful din casă, deoarece praful poate declanșa apariția alergiilor;
  • Spală lenjeria de pe pat o dată la câteva zile și la temperaturi ridicate, 90 de grade Celsius. În caz contrar, transpirația din timpul nopții este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și acarienilor;
  • Spală des prosoapele de bucătărie din material textil sau folosește șervețele de bucătărie din hârtie;
  • Nu aduce pe patul din dormitor hainele cu care mergi afară, mai ales dacă ai intrat în contact cu mai multe persoane;
  • Spală-te pe mâini frecvent și folosește dezinfectant;
  • Acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel când strănuți sau tușești, după care aruncă șervețelul;
  • Nu împărți ustensilele de bucătărie sau băutura cu nimeni;
  • Evită contactul cu persoanele bolnave.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
FANATIK.RO
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
GSP.RO
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
FANATIK.RO
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Observatornews.ro
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc
HOROSCOP
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI