Diversificarea alimentaţiei e recomandată începând cu luna a şasea de viaţă. “Diversificarea nu se face la fel, la toţi copiii. De regulă, medicul care îngrijeşte bebeluşul poate decide cu ce aliment să se înceapă”, ne-a spus Ana Culcer, medic primar pediatru-neonatolog la Spitalul Municipal.
Potrivit specialistului, este bine să începeţi prin introducerea unui singur aliment nou, pe care să i-l daţi micuţului în cantităţi mici, progresiv. După înlocuirea completă a unei mese, aşteptaţi câteva zile şi urmăriţi toleranţa copilului faţă de noul preparat. Dacă micuţul refuză ceva, nu trebuie să-l obligaţi, îl lăsaţi în pace şi încercaţi din nou după o perioadă.
Atenţie: chiar dacă-i daţi şi hrană solidă, nu renunţaţi să-l alăptaţi în continuare.
Iată care sunt primele alimente pe care i le puteţi da bebeluşului, pe lângă lăptic:
- sucul de morcov, măr, banană, piersică (în funcţie de sezon). Nu e indicat să amestecaţi făinoase (ex. biscuiţi) cu sucul de fructe, deoarece unii copii au intoleranţă la gluten (un component ce se găseşte în făină);
- brânza de vaci;
- supă din zarzavaturi care conţin fier, (spanac, ţelină, pătrunjel, salată verde etc);
- ulterior, puteţi trece la supa de pui, de vită sau de peşte, pe care i-o puteţi da sub formă de piure. La acest “piure” puteţi adăuga lapte şi unt, iar consistenţa trebuie să fie semifluidă, deoarece copilul nu ştie să mestece la această vârstă;
- ficat de pasăre, spre exemplu, are voie după 7-8 luni;
- iaurt;
- gălbenuş de ou fiert tare. Nu are voie mai mult de 2-3 gălbenuşuri pe săptămână, sub vârsta de un an.
Pentru copiii hrăniţi la sân e de preferat să treceţi direct la linguriţă şi cănuţă şi să renunţaţi la biberon.