Cuprins:
Vocabularul limbii române conține o mulțime de cuvinte care pun în dificultate mulți români, mai ales în momentul în care aceștia au de redactat diverse texte. De aceea, pentru a evita greșelile, aceștia trebuie să fie atenți la modul în care sunt scrise acele cuvinte. O greșeală pe care o fac multe persoane este aceea că nu știu să scrie corect: gips sau ghips.
Sunt puțini cei care pot face distincție între cele două forme și care pot înțelege regula de bază care stă la baza scrierii corecte a acestui substantiv comun. În acest articol te vom ajuta să înțelegi care dintre cele două variante este cea corectă și, totodată, care este explicația ortografică ce stă la baza confuziei care se creează în jurul acestui cuvânt și care poate pune probleme și celor mai experimentați lingviști.
Importanța de a scrie corect și eficient
În prezent scriem mai mult ca niciodată și asta pentru că scrierea a devenit principala modalitate prin care putem culege informații și prin care putem să interacționăm și să ne conectăm unii cu ceilalți, indiferent de limba pe care o vorbim. Scrierea corectă din punct de vedere gramatical este foarte importantă pentru a transmite un mesaj clar și coerent.
Îmbunătățirea comunicării în scris ne permite să comunicăm corect și eficient cu cei din jurul nostru. De asemenea, o scriere corectă gramatical arată și competență în utilizarea limbii și poate, totodată, să contribuie la crearea unei impresii pozitive asupra celui care scrie, susțin experții lingvistici de la Universitatea din Arizona (SUA).
Un alt argument pentru care scrisul este extrem de important este acela că, adeseori, înainte de a ne întâlni față în față, oamenii citesc ceea ce noi le scriem, fie că vorbim despre un mesaj text, e-mail, CV sau o scrisoare de intenție. De aceea, erorile de redactare sau gândurile dezorganizate ori incomplete care pot apărea în textele scrise de noi îi pot determina pe destinatari să aibă chiar îndoieli despre inteligența noastră și despre caracterul nostru.
După cum spuneam, scrisul este una dintre principalele forme de comunicare, iar prin scris putem să ne exprimăm o idee, o opțiune, o propunere sau o solicitare. Iar dacă cel sau cea care citește textul nostru nu înțelege pe deplin sau nu identifică preferințele sau nevoile noastre este puțin probabil să ne satisfacă repsectiva cerere.
De ce este important să scriem corect
În ceea ce privește vocabularul limbii române există multe cuvinte care au forme asemănătoare, însă sunt utilizate în contexte distincte și au înțelesuri diferite. Acest aspect face ca scrierea lor corectă să fie o adevărată provocare, fie pentru cei care învață limba română, fie pentru vorbitorii nativi. Este important să știm că un indicator evident al cunoașterii regulilor de scriere în limba română o reprezintă abilitatea de a scrie corect.
Acest principiu este relevant în cazul cuvintelor care prezintă anumite dificultăți din cauza discrepanței care există între forma în scriere și cea de pronunție. În ultima perioadă se observă o creștere a numărului persoanelor care întâmpină dificultăți reale în scrierea textelor simple, ceea ce duce la apariția unor erori frecvente și nedorite.
O astfel de greșeală care este destul de întâlnită constă în confuzia care se face când trebuie să scrie un anumit cuvânt: gips sau ghips. Unii oameni cunosc varianta corectă, însă alții scriu greșit acest cuvânt din cauza faptului că nu dețin cunoștințele legate de originea acestui cuvânt sau pur și simplu din cauza necunoașterii regulilor de scriere specifice.
Pentru a ne îmbunătăți competențele lingvistice în limba română, avem la dispoziție numeroase resurse, inclusiv dicționare online, cărți de gramatică și cursuri specializate, care ne pot ajuta să ne perfecționăm abilitățile lingvistice.
De ce apar greșeli în scrierea unor cuvinte simple
Se spune că este omenesc să greșim, iar erorile de scriere fac parte și ele din viața noastră. Fie că ai apăsat greșit o tastă la laptop, ai tastat un omofon greșit ori pur și simplu ai uitat cum se scrie un cuvânt (cu toții am trecut prin asta), greșelile de scriere pot fi o piedică pentru toți cei care încearcă prin scris să-și exprime gândurile, emoțiile sau experiențe.
Și asta pentru că, dacă unii cititori mai îngăduitori, vor trece cu vederea anumite greșeli de scriere, dacă acestea se vor repeta iar și iar, atunci chiar și aceștia vor începe să submineze credibilitatea ta sau a organizației din care faci parte, relatează Hudson Fusion.
Evident, la fel stau lucrurile și în limba română. Vocabularul autohton conține cuvinte care, deși sunt utilizate în scrierea și vorbirea curentă, sunt câteodată greu de scris sau de pronunțat de mulți vorbitori nativi. Unul dintre motive ar putea fi utilizarea excesivă a dispozitivelor inteligente, care facilitează redactarea rapidă a textelor, dar care pot duce și la comiterea unor erori grave de scriere sau de punctuație, în special când vine vorba despre cuvinte mai complexe. Și asta, fie din grabă, fie din neglijență ori pur și simplu din cauza necunoașterii regulilor de bază de scriere.
Greșeli de scriere mai pot apărea și din cauza dependenței de telefoanele mobile. Deși sunt instrumente indispensabile, adevărate mini-computere portabile, acestea sunt folosite pentru trimiterea de mesaje text sau de e-mail-uri sau pentru a purta conversații cu persoanele dragi pe rețelele sociale sau pe aplicațiile de chat.
În acest context, sunt persoane care aproape că au uitat să scrie de mână și nu mai respectă regulile de scriere și de punctuație. În limba română există cuvinte lungi și complicate, precum gastropiloroduodenojejunostomie sau diclordifeniltriclormetilmetan, care pot ridica probleme Totuși, alte cuvinte sunt mult mai simple, așa cum este și cazul cuvântului gips/ghips, care ar trebui să fie scrise și pronunțate corect fără nici o problemă.
Cum se scrie corect: gips sau ghips
Cu siguranță că nu există român care să nu fi auzit acest cuvânt pe care unii doctori îl scriu în mod greșit. De asemenea, suntem siguri că cei mai mulți dintre voi au văzut acest material alb pe care medicii ortopezi îl utilizează pentru a fixa membrele fracturate sau luxate ale pacienților. Când vine vorba de pronunție, unii vorbitori de limba română spun „ghips”, în timp ce alții pronunță „gips”. Acest cuvânt se scrie „gypsum” în engleză, „gypse” în franceză și „gips” în germană, însă în română a fost preluat și adaptat în conformitate cu regulile fonetice ale limbii noastre.
Trebuie să precizăm faptul că, aparent, substantivul ar putea avea ca formă corectă „gips”, însă unica variantă acceptată este „ghips”, care este menționată atât în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (Dex), cât și în Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM). Și asta, în ciuda faptului că, în vorbirea curentă, sunt acceptate și, deci, folosite, ambele variante.
Cu toate acestea, deși foarte mulți oameni o folosesc, forma „gips” este greșită. Potrivit definiției din Dexonline.ro, termenul de „ghips” este definit ca fiind un „sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie. Formula chimică a acestui mineral incolor, cu forme intermediare de culoare, până la alb, este CaSO4 • 2 H2O (sulfat de calciu).
Mai trebuie spus că există expresii care conțin cuvântul „ghips”. Spre exemplu, „a pune în ghips” înseamnă a imobiliza un membru sau o parte a corpului care prezintă o fractură sau o fisură cu ajutorul unui pansament făcut din ghips. De asemenea, ghipsul mai este folosit și în arheologie, paleontologie și artă, unde sunt realizate statui din ghips curat sau în amestec cu alte minerale, potrivit Wikipedia.
Alte cuvinte care se scriu/pronunță greșit
Gips este doar unul dintre numeroasele cuvinte care le dau multor români mari bătăi de cap în ceea ce privește scrierea și pronunția corectă. Mai jos prezentăm o listă cu alte cuvinte și expresii care sunt scrise ori pronunțate greșit:
- țigară – scrierea corectă a acestui cuvânt este cea în care la sfârșit apare litera „ă”, dar, cu toate acestea, unele persoane îl scriu greșit și folosesc forma țigare din cauză că pronunță greșit, și anume cu litera „e” la sfârșit.
- repercusiune – aceasta este forma corectă a cuvântului, însă foarte mulți dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită, și anume repercursiune).
- voiam – aceasta este forma corectă a verbului a voi pentru că în limba română nu există verbul a vroi.
- plajă – aceasta este forma corectă a cuvântului la singular, deși unii folosesc forma plaje.
- să aibă – aceasta este forma corectă a verbului a avea pentru modul conjunctiv, persoana a III-a, singular și plural.
- grijă – aceasta este forma corectă, însă unii folosesc greșit forma grije.
- însăşi/însuși – acestea sunt formele corecte la feminin (ea însăși) și, respectiv, la masculin (el însuşi).
- ouălor – aceasta este forma corectă la genitiv, dativ, în nici un caz ouălelor sau oălelor, scrie site-ul A1.ro.
- chibrituri – aceasta este forma corectă pentru pluralul substantivului chibrit.
- mândri – aceasta este forma corectă la plural a cuvântului mândru. Din păcate, mulți folosesc forma greșită cu doi de „i”, și anume mândrii.
Vezi şi cum se scrie corect așază sau așează!