1. Mănânci între mese
Fie că eşti acasă sau la birou, dimineaţa, după-amiaza sau seara, simţi mereu nevoia să mănânci chiar şi după o masă consistentă. Rezultatul? Te trezeşti că la sfârşitul zilei ai consumat alimente în marea lor majoritate grase sau dulci, în dauna siluetei şi a sănătăţii.
Ce e de făcut?
Pentru a nu mai simţi nevoia de a gusta câte ceva, trebuie să fii atentă la ce conţin mesele tale principale. Astfel, pentru a rezista până la masa următoare fără a mai simţi „împunsă-turi” în stomac, trebuie să dispui de energia necesară. De aceea este bine să incluzi în alimentaţia ta urmă-toarele: făinoase (pâine, paste, orez, cereale, legume, cartofi) care generează energia necesară organismului, fructe şi verdeaţă, bogate în fibre săţioase. Iar în cazul în care foamea chiar nu-ţi dă pace între mese, mai bine bea un pahar cu apă sau o băutură cu puţine calorii, cum ar fi laptele sau un ceai foarte puţin îndulcit.
2. Nu găteşti
Nu ai chef sau nu ai timp să te apuci de gătit. De cele mai multe ori, când te întorci de la serviciu, îţi pregăteşti o gustare rapidă cu ceea ce găseşti prin frigider sau îţi încălzeşti o mâncare gătită cu o zi în urmă. Stilul tău de a mânca are câteva inconveniente. Faptul că nu găteşti te face să consumi alimente precum brânzeturi, mezeluri, biscuiţi, bogate în zaharuri şi grăsimi.
Ce e de făcut?
În primul rând, învaţă să găteşti fără efort. Nu uita că mâncarea pregătită în casă este cea mai sigură metodă de a şti ce mănânci. Salatele din legume proaspete, pastele, orezul, supele se pot prepara foarte rapid. Chiar şi carnea şi peştele se gătesc uşor dacă le cumperi filé. Dacă vrei totuşi să cumperi alimente gata preparate alege unele care conţin legume şi sunt bogate în vitamine şi minerale.
3. Iei masa în oraş
În timpul săptămânii sau în week-end preferi să iei masa la un fast-food cu prietenii. Chiar dacă aceste ieşiri te binedispun, trebuie să ştii că pot avea efecte negative asupra siluetei tale. Când mănânci în oraş, nu te poţi abţine de la nimic. Un prânz la un restaurant, cu fel principal şi desert, conţine între 1.200 şi 1.500 kcal, adică o cantitate de calorii pe care trebuie să consume o femeie într-o zi întreagă.
Ce e de făcut?
Cel mai bine este să ai grijă ce mănânci chiar şi când ieşi în oraş. Alege o salată, un fel pricipal lejer, cum ar fi o supă şi un al doilea fel care să conţină carne sau peşte la grătar cu legume. Dacă vrei şi desert, alege unul pe bază de fructe. Cât despre băuturi, consumă ceva cu conţinut scăzut de alcool, precum vinul sau, şi mai bine, fără alcool.
4. Ţii diete drastice
Chiar dacă ai sau nu kilograme în plus, eşti mereu la dietă şi atentă la ceea ce mănânci. Trebuie să ştii că este posibil să-ţi menţii greutatea sau chiar să slăbeşti mâncând ceea ce îţi place, dar corect. O dietă drastică poate fi dezastruoasă şi efectul este exact invers: nu poţi ţine această dietă prea mult şi, când renunţi la ea, te îngraşi mai repede decât ai slăbit.
Ce e de făcut?
Nu elimina alimentele indispensabile, cum ar fi cerealele, lactatele, carnea macră şi peştele şi nu sări peste mese, mai ales peste micul dejun. Crezi că dacă renunţi la una dintre aceste trei mese principale îţi poţi controla greutatea? Greşit! De fapt, rişti să ai atacuri de foame şi să
mănânci alimente nerecomandate, cum ar fi ciocolata sau alte dulciuri.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei