Sprâncenele protejează ochii de picăturile de transpiraţie care se scurg pe frunte. Genele protejează ochii de praf, lumină intensă, vânt.
Părul de pe cap are rol de protecţie termică, această zona de importantă maximă fiind lipsită de straturi importante de grăsime izolatoare termic.
Părul pubian are rol de “a acoperi” pudic organele genitale externe pentru a le face mai puţin vizibile în condiţiile nudităţii absolute creată de natură. Are şi rol de protecţie termică pentru testicule, la acest nivel neexistând niciun strat de grăsime cu rol termoizolant.
Explicaţia părului axilar (de la subţiori) ar putea fi aceea de protecţie mecanică. Împreună cu sudoarea care este foarte abundentă la acest nivel, părul de la axilă protejează pielea de eventualele iritaţii şi eroziuni care ar putea apărea datorită multiplelor mişcări de frecare ale braţelor pe trunchi. O altă explicaţie posibilă a părului de la axilă ar reprezenta-o protecţie pentru trunchiul mare nervos care se găseşte la acest nivel, şi care dacă este lezat braţul paralizează.
Părul de pe corp, mai ales la bărbaţi are rol de protecţie termică. Stratul de grăsime protector este mai slab reprezentat la sexul masculin decât la cel feminin, de aceea bărbaţii au mai mult par pe corp decât femeile.
Pilozitatea facială masculină este o trăsătură corelată strâns cu nivelul sanguin al testosteronului (hormonul sexual masculin). Cu cât pilozitatea facială la bărbaţi este mai bine reprezentată cu atât se presupune că puterea lui de procreere este mai mare. Pilozitatea facială a oricărui bărbat se presupune că ar juca un rol important în “semnalizarea” către comunitatea habituală a capacităţii acestuia de reproducere.
Distribuţia perilor nu este uniformă, la nivelul corpului această este de 40-60 de fire/cm², la nivelul scalpului este de 200-400 fire/cm² iar la nivelul bărbiei masculine ajunge la 900 de fire/cm². Viteză de creştere a părului este 0,1-0,5mm/zi, această fiind mai mare la femei decât la bărbaţi, mai crescută la persoanele tinere decât la cele vârstnice şi mai accentuată în sezoanele călduroase decât în cele friguroase.
Citește și:
- EXCLUSIV/ Esteticianul Adina Alberts explică pe înţelesul tuturor procedeul de epilare permanentă. Beneficiile fototerapiei
- EXCLUSIV/ Esteticianul Adina Alberts explică: Adevăruri despre tratamentul definitiv al transpiraţiei
- EXCLUSIV/ Există remediu împotriva vergeturilor? Esteticianul Adina Alberts te învață când și cum se tratează acestea
- EXCLUSIV/ Esteticianul Adina Alberts spune ce e mit și ce e adevăr: Sânii pot fi măriţi şi altfel sau doar cu implanturi siliconice?
Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail mediculesteticianraspunde@ringier.ro