Cuprins:
Cum faci acasă cartofi wedges, la fel ca la fast-food
Înmuiați și frecați bine 500 de grame de cartofi cu o perie și clătiți-i bine sub jet de apă. Acest lucru ajută la îndepărtarea murdăriei și a noroiului de pe cartofi.
Tăiați fiecare cartof pe lungime în 2 părți. Poți lăsa coaja, dacă ai spălat-o foarte bine.
Apoi tăiați fiecare parte în 3 sau 4 felii, în funcție de mărimea cartofului.
Adăugați-i într-un bol cu apă rece. Lăsați-i să se odihnească timp de 30 de minute.
Măsurați toate condimentele și păstrați-le deoparte.
- 1 linguriță de pudră de ardei iute roșu sau ¾ linguriță de paprika
- ¼ linguriță de piper negru
- 1 linguriță de praf de usturoi
- 1 linguriță de praf de ceapă
- ¾ linguriță de sare
- 1 linguriță de cimbru
- 1 linguriță de oregano
- 1 linguriță de busuioc
- 2 linguri de amidon de porumb sau făină
Amestecați mai întâi toate condimentele și testați gustul. Adăugați mai multă sare dacă este nevoie.
Preîncălziți cuptorul sau friteuza cu aer la 220 C. Ungeți sau tapetați o tavă de copt în funcție de cum vreți să gătiți cartofii wedges.
Scurgeți complet apa din cartofi și ștergeți-i cu un prosop de bucătărie.
Turnați apoi 2 linguri de ulei și ungeți-i bine.
Se presară condimentele pregătite mai devreme. Acoperiți bine toți cartofii cu condimentele. O mulțime de condimente se depun pe fundul bolului. Amestecați bine și acoperiți-i uniform.
Dacă asezonarea este prea uscată, atunci presărați mai mult ulei, dacă se coace. Dacă folosiți friteuza cu aer, atunci puteți stropi cu apă.
În air fryer
Pentru a îi prăji în aparatul cu aer cald, trebuie doar să îi adăugați în coș și să îi întindeți. Prima opțiune este să alegeți setarea implicită pentru cartofi prăjiți și apoi, spre final, să prăjiți la aer la cea mai mare temperatură de 200 C până când devin crocanți și aurii timp de 2-3 minute.
A doua metodă este de a le prăji la 200 C timp de 8-9 minute, apoi scuturați-i o dată și repetați pentru încă 8-9 minute până când devin crocanți și aurii.
La cuptor
Așezați cartofii wedges în tava de copt cu partea cu coajă în jos. Coaceți-i la cuptor timp de 30-35 de minute, până când devin crocanți.
Ajustați timpul de coacere, după cum este necesar, în funcție de mărimea cartofilor wedges și de cuptor.
La tigaie
Aduceți apa la fierbere într-o oală mare. Adăugați sare în ea. Când apa dă în clocot, măriți flacăra și adăugați cartofii.
Fierbeți-i până când cartofii sunt pe jumătate fierți. Adică ar trebui să fie parțial gătiți și nu complet sau al dente.
După ce sunt gata, scoateți-i imediat din apă și adăugați-i într-o strecurătoare.
Răciți-i complet și adăugați toate condimentele. Stropiți puțină apă și întindeți condimentele și făina peste cartofi.
Turnați ulei într-un tuci adânc și încălziți-l. Când uleiul este suficient de fierbinte, puneți cartofii și prăjiți-i.
Scoateți cartofii într-o strecurătoare. Prăjiți-i pe toți pe rând și scoateți-i în strecurătoare.
Prăjiți-i din nou la foc mediu mic până când devin crocanți și aurii. Prăjirea dublă este cea care îi face mai crocanți.
Cartofii se servesc cel mai bine calzi. Aceștia sunt buni singuri, dar se potrivesc bine și cu un sos de ardei iute, sos de iaurt cu usturoi sau orice alt sos la alegere.
Sfaturi utile
Fierberea cartofilor este esențială doar pentru cartofii prăjiți, nu și pentru cei copți și cei prăjiți în air fryer. Cartofii prăjiți fără a fi fierți în prealabil pot rămâne necopți din interior.
Dacă cartofii sunt prea vechi, au zăcut mult timp în depozit, nu se vor prăji bine fără a fi fierți. Așa că nu săriți peste acest pas în plus.
Aruncați uleiul de prăjit, deoarece nu este bun de refolosit. Cu toate acestea, dacă totuși preferați să îl refolosiți, renunțați la pudra de ardei iute/ paprika din condimente, deoarece decolorează uleiul.
Chec aperitiv – cel mai bun chec cu șuncă sau cu spanac. Rețete sărate pentru întreaga familie
Sursa foto:123rf.com