Cum faci carnea perfectă la cuptor

Indiferent că faci pulpe de pui, ceafă de porc, niște bucăți de vită marmorate cu grăsime sau aripioare de curcan, ia carnea din frigider și las-o la temperatura camerei.

Las-o afară din frigider măcar 30 de minute până încingi cuptorul. Dacă vrei ca friptura să aibă un înveliș crocant, folosește întâi o tigaie, dar ai grijă să fie foare bine încinsă. 

Dacă începi cu o tigaie rece, carnea va căpăta o nuanță de gri-maroniu neplăcută și va avea o textură total neuniformă.

 Poți fie să bagi tigaia în cuptor în timp ce acesta se preîncălzește, fie pur și simplu să o încălzești pe aragaz, la flacără. 

Căldura super fierbinte și directă va fi suficientă pentru a obține același efect de carbonizare fără riscul de a găti prea mult carnea.

Asezonează friptura cu generozitate. Folosește mai multă sare decât crezi că ai nevoie. Unge carnea cu puțin ulei de măsline, apoi folosește mai multă sare decât crezi că ai nevoie. Sarea scoate în evidență aroma, la fel ca și piperul negru proaspăt măcinat.

Prăjește carnea pe o parte! Apoi o întorci și când este rumenă pe ambele părți, o poți băga în cuptor. Acest lucru e mai degrabă util pentru carnea de vită. La pui, gătește totul acoperit cu folie, iar în ultimele 10-15 minute, ia folia și mărește temperatura, pentru a obține acea crustă crocantă delicioasă. 

Lasă carnea să se odihnească. Acest lucru este foarte important dacă vrei ca friptura ta să fie frumoasă și suculentă, indiferent că e vorba despre porc, vită sau pasăre.

Cum faci carne de vită la cuptor

Scoate bucățile de carne de vită din frigider și încinge cuptorul. Încinge o tigaie de fontă și prăjește bucățile de carne la foc mare, până prind o culoare aurie maronie. Pune bucățile de carne într-o tavă, condimentează-le bine cu sare și piper proaspăt măcinat și dă totul la cuptor pentru 30 de minute sau cum preferi friptura. 

Poți adăuga cartofi sau alte legume în tavă sau poți face un piure de morcovi sau cartofi dulci alături, ca garnitură. Lasă carnea să se odihnească, odată ce o scoți din cuptor. 

Cum faci carne de porc la cuptor

Pentru a face carne de porc la cuptor, scoate bucățile de carne, ceafă, cotlet, coaste, ete, de la frigider. Unge-le cu puțin ulei și cu condimente. Ia o tavă, așează carnea în ea și acoperă cu folie de aluminiu. Lasă totul pentru 50 de minute la 180-200 de grade. La final, ia folia de aluminiu și dă cuptorul mai tare pentru o crustă delicioasă. 

Servește cu salată sau cu garnitura preferată. 

Cum faci carne de pui sau curcan la cuptor

Pentru a face friptură de pasăre la cuptor, spală bine bucățile de carne și fă o marinată. Folosește iaurt, condimente precum sare, piper, Paprika, pudră de chilli, usturoi pudră, oregano, rozmarin și alte ierburi. Unge bine bucățile de pui cu această marinată și lasă totul în cuptor pentru măcar 30 de minute. 

Ia o tavă și adaugă bucățile de pui. Pune totul în cuptorul preîncins la 180 de grade, acoperit cu o folie de aluminiu.

După cam 40 de minute, poți scoate folia și poți lăsa totul să se gătească, până ce friptura este bine făcută. 

Servește bucățile de pui calde cu piure de cartofi sau legume trase în tigaie. 

 Friptură de miel – 15 rețete gustoase cu miel la cuptor și la tigaie

Sursa foto: 123rf.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News