Descoperă ce proprietăți are kefirul și care este rețeta după care îl poți prepara acasă:

Ce este kefirul

Kefirul este un aliment de bază în multe culturi de pe glob și a devenit incredibil de popular în comunitățile care susțin sănătatea în mod natural.

Kefirul este un produs lactat fermentat, asemănător cu iaurtul – dar mai subțire ca și consistență, ceea ce îl face mai degrabă o băutură. Chefirul are un gust acru, acru și un ușor „fizz”, datorită dioxidului de carbon – produsul final al procesului de fermentație. Durata timpului de fermentare determină aroma. Kefirul este o sursă bună de calciu și este bogat în bacterii probiotice.

Kefirul provine din părți ale Europei de Est și din Asia de Sud-Vest. Numele său provine de la cuvântul turc „keyif”, care se referă la a te simți bine după masă. Este făcut în mod tradițional cu lapte de vacă sau lapte de capră.

Kefir – proprietății și beneficii

Bogat în nutrienți și probiotice, chefirul este foarte benefic pentru digestie și sănătatea intestinului. De fapt, mulți oameni consideră că este mai hrănitor decât iaurtul.

Beneficii Kefir

Valori nutriționale

250 ml de kefir, conțin:

  • Proteine: 9 grame
  • Calciu: 24% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Fosfor: 20% din DZR
  • Vitamina B12: 29% din DZR
  • Riboflavină (B2): 25% din DZR
  • Magneziu: 7% din DZR
  • Vitamina D: 12% din DZR

Bogat în probiotice

Unele microorganisme pot avea efecte benefice asupra sănătății atunci când sunt ingerate. Cunoscute sub numele de probiotice, aceste microorganisme pot influența sănătatea în numeroase moduri, ajutând digestia, gestionarea greutății și sănătatea mintală, arată studiile.

Iaurtul este cel mai cunoscut aliment probiotic din dieta occidentală, dar chefirul este de fapt o sursă mult mai puternică. Studiile arată că boabele de chefir conțin până la 61 de tulpini de bacterii și drojdii, ceea ce le face o sursă de probiotice foarte bogată și diversă.

Proprietăți antibacteriene

Se crede că anumite probiotice din chefir protejează împotriva infecțiilor. Aceastea includ probioticul Lactobacillus kefiri, care este unic pentru chefir.

Studiile demonstrează că acest probiotic poate inhiba creșterea diferitelor bacterii dăunătoare, inclusiv Salmonella, Helicobacter pylori și E. coli

Kefiranul, un tip de carbohidrat prezent în chefir, are, de asemenea, proprietăți antibacteriene.

Menține sănătatea oaselor și reduce riscul de osteoporoză

Osteoporoza se caracterizează prin deteriorarea țesutului osos și reprezintă o preocupare majoră în țările occidentale. Este deosebit de comună în rândul femeilor în vârstă și crește dramatic riscul de fracturi.

Asigurarea unui aport adecvat de calciu este una dintre cele mai eficiente moduri de a îmbunătăți sănătatea oaselor și de a încetini progresia osteoporozei.

Chefirul plin de grăsimi nu este doar o sursă excelentă de calciu, ci și vitamina K2 – care joacă un rol central în metabolismul calciului. S-a demonstrat, potrivit studiilor, că suplimentarea cu K2 reduce riscul de fracturi cu până la 81%.

Cum faci kefir acasă – rețetă

Cum faci kefir acasă – rețetă

Dacă nu sunteți sigur de calitatea chefirului cumpărat din magazin, îl puteți face cu ușurință acasă. Combinat cu fructe proaspete, chefirul este un desert sănătos și delicios.

Boabele de kefir sunt disponibile în unele magazine naturiste și supermarketuri, precum și online. Rețineți că boabele de kefir pentru lactate față de băuturile nelactate sunt diferite. Boabele de chefir sunt mărgele gelatinoase mici care arată ca niște cereale și conțin o varietate de bacterii și drojdii.

Este important să urmați îndeaproape instrucțiunile rețetei atunci când fermentați kefir acasă, deoarece temperaturile incorecte, timpii de fermentare sau echipamentul pot cauza stricarea alimentelor, făcându-l nesigur de consumat

Cum se face kefir

  • Pune 1–2 linguri (14–28 grame) de boabe de kefir într-un borcan mic. Cu cât folosești mai mult, cu atât va crește cultura mai repede.
  • Adăugați aproximativ 2 căni (500 ml) de lapte, de preferință organic sau chiar crud. Laptele de la vacile hrănite cu iarbă este cel mai sănătos. Lăsați 2,5 cm spațiu în partea de sus a borcanului.
  • Puneți capacul și lăsați-l timp de aproximativ 24 de ore de ore la temperatura camerei, ideal la aproximativ 22-25 grade Celsius. Asta e tot.
  • Odată ce începe să se îngroașe, este gata. După ce strecurați ușor lichidul, boabele kefir rămân. Acum puteți pune boabele într-un borcan nou cu puțin lapte, iar procesul poate începe din nou.

Kefirul este delicios, hrănitor și se menține bine la frigider.

Descoperă și 10 băuturi perfecte pentru dimineața

 
 

Urmărește-ne pe Google News