Cuprins:
Cum faci limonada. Trucuri pentru cea mai gustoasă băutură
Pentru a stoarce cât mai bine sucul lămâilor ai nevoie de un dispozitiv pentru citrice. Acestea se spală mai întâi, apoi se rulează pe blatul din bucătărie și apoi le tai pe jumătatea orizontală și le storci. Vei colecta sucul până la ultima picătură.
Alege lămâile potrivite. Important e să aibă o nuanță medie de galben, fără pete verzi sau maro. Adică să fie bine coapte și sănătoase. Lămâie suculente sunt grele când le ții în mână. Dacă vei cumpăra lămâi la plasă, cercetează-le pe fiecare, ca să fii sigură că sunt sănătoase.
Mai întâi fă siropul. Ai nevoie de apă plată și zahăr sau miere. În acest sirop mai poți adăuga frunze proaspete de mentă, fructe de pădure, vanilie sau alte arome, în funcție de prferințe.
Dacă îți place limoanda rece, ține cont că atunci când îi vei adăuga cuburile de gheață se va dilua. Deci, pune mai puțină apă, ca să aibă un gust mai bun când adaugi gheața.
Nu uita de aspect! Carafa și paharele se pot decora cu mentă proaspătă, căpșune, felii de piersică, zmeură, felii de lămâie sau portocală. Culorile de contrast ale fructelor o vor face să arate mai apetisant. Pe marginea paharelor poți presăra zahăr. Le mai poți decora cu paie de băut colorate și umbreluțe de hârtie.
Cumpără lămâi în plus. Chiar dacă nu le vei folosi pe toate, e preferabil să îți rămână, decât să nu îți ajungă. Pentru a calcula cantitățile e bine să știi că din 5-6 lămâi obții o cană de zeamă de lămâie.
Cum faci limonada. Rețeta clasică
Ingrediente: 4 căni și jumătate de apă plată, o cană de suc de lămâie, 1/2 cană de zahăr, frunze de mentă proaspătă
Preparare: se pregătește siropul. Se pune la fiert jumătate de cană de apă (125 ml) cu jumătate de cană de zahar (130 g). Se amestecă și se lasă să fiarbă până se topește tot zahărul. Se lasă apoi să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Apoi, se toarnă într-o carafă o cană de zeamă de lămâie, siropul răcit și apa (4 căni), se adaugă frunzele de mentă proaspată și câteva felii de lămâie pentru decor, și se amestecă bine. Se lasă să se răceasca la frigider 30- 40 de minute. Se servește rece cu felii de lămâie sau portocală și cuburi de gheață.
Cum se face limonada cu ananas
Ingrediente: o cutie cu compot de ananas, două lămâi, o portocală, 300 ml de apă plată
Preparare: cutia de compot se lasă la frigider pentru câteva ore înainte de prepararea limonadei. După ce s-a răcit bine, storc lămâile şi portocala. Ananasul din compot se pasează și se amestecă cu sucul din cutie cu ajutorul unui blender, apoi se adaugă sucul de citrice. După gust, se mai poate adăuga zahăr, iar pentru decor, câteva felii de lime şi gheaţă.
Cum se face limonada cu grepfrut
Ingrediente: o lămâie, 2 grepfrut roz, un plic de zahăr vanilat, 3 linguri de miere, apă plată.
Preparare: se storc citricele, se adăugă zahărul vanilat, mierea şi apa. Se amestecă bine până se topesc mierea şi zahărul. Pentru servire, se pot pune câteva felii de lămâie în pahar, ca decor.
Cum faci limonada cu ghimbir
Ingrediente: 3 lămâi bine coapte, o rădăcină de ghimbir (ce câțiva cm), miere în funcţie de preferinţe, apă plată.
Preparare: se taie lămâile în jumătăţi, se opriţi o jumătate şi restul se storc. Jumătatea rămasă se taie în felii subţiri. Apoi se rade ghimbirul (curățat de coajă) pe răzătoarea mică. Se amestecă bine sucul de lămâie cu ghimbirul şi mierea, apoi se pune apa plată. La final, feliile de lămâie. Se lasă la frigider sau se servește cu cuburi de gheaţă.
Cum faci limonada cu căpşune
Ingrediente: sucul de la o lămâie zemoasă, 2-3 lime stoarse, 1 kg de căpşuni pe spălate şi strivite, zahăr brun şi apă plată.
Preparare: Se amestecă toate ingrendientele şi se lasă la rece sau se servește cu cuburi de gheaţă. E preferabil să cureţi căpşunele şi să pui zahăr peste ele, apoi să le lași câteva ore la frigider – astfel, îşi vor lăsa siropul. Apoi se pasează şi se amestecă cu celelalte ingrediente.