În calendarul ortodox 2022, pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici. O sărbătoare cu tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie de sute de ani și o zi în care gospodinele pregătesc cele mai gustoase rețete culinare. De pe masa de Sf. Mucenici nu lipsesc niciodată rețete de mucenici, pregătite în funcție de specificul fiecărei zone. Așadar, pe lângă cei mai buni mucenici moldovenești sau mucenici muntenești fierți, pentru masa de sărbătoare se pregătesc și mucenici cu nucă și se consumă 44 de pahare de vin. Îți dezvăluim secrete pentru cei mai buni mucenici pufoși.
Cuprins:
Cum faci mucenici pufoși
Rețeta de mucenici are la bază pregătirea unui aluat de cozonac, însă secretul major pe care fiecare gospodină trebuie să-l știe este faptul că modul de preparare este unul diferit. În anumite zone ale țării, când se pregătește aluatul pentru mucenici, o parte se frământă în mod clasic, în timp ce o altă parte a aluatului se opărește.
Cum se opărește aluatul pentru mucenici
Cantitatea de apă necesară pentru pregătirea aluatului se pune la fiert, iar când începe să dea în clocot, se adaugă o jumătate din cantitatea de făină. Se lasă să se tempereze bine, după care se amestecă cu restul de făină și celelalte ingrediente, apoi se începe frământarea.
Un alt secret pentru mucenici pufoși este dospitul
Aluatul pentru mucenici se lasă la dospit până își dublează volumul. Acest lucru va ajuta la creșterea unor mucenici pufoși, care ulterior se vor coace și se vor rumeni mult mai repede și frumos.
Gustul aromat al mucenicilor este dat de siropul în care aceștia se vor scălda. Astfel că, după ce au fost copți, se lasă puțin să se răcească, după care se toarnă deasupra siropul dulce și aromat pregătit și se lasă până aluatul absoarbe totul.
Nuca măcinată amestecată cu scorțișoară se presară imediat după ce siropul a fost adăugat peste mucenici.
Secrete pentru cei mai buni sfințișori moldovenești
- Folosește toate ingredientele la temperatura camerei, mai ales untul și ouăle, în cazul în care înlocuiești uleiul.
- Alege făină de calitate. Sunt mai multe tipuri de făină pe piață, așa că asigură-te că folosești făina optimă pentru aluatul de mucenici.
- Drojdia proaspătă sau maiaua folosită face ca aluatul să crească mai bine și mai pufos.
- Laptele, înainte de a fi amestecat cu drojdia, trebuie încălzit puțin. Acest lucru va ajuta ca drojdia să se dizolve mai bine.
- Pentru un aluat mai bun și mai pufos, separă ouăle și adaugă albușurile bătute spumă.
- Poți adăuga în compoziția mucenicilor și o linguriță de oțet împreună cu restul de ingrediente uscate. Acest lucru va ajuta la un aluat mai fraged.
- Pentru mai mult parfum și o aromă deosebită, adaugă în compoziție coajă de lămâie sau coajă de portocală.
- Mucenicii se coc la foc potrivit în cuptor, iar deasupra poți pune o tavă cu apă. Acest lucru ajuta ca aluatul să nu se ardă, ci să se rumenească perfect.
Rețetă pentru mucenici pufoși moldovenești
Ingrediente
- 1 kg făină;
- 450 ml lapte;
- 50 g drojdie proaspătă sau două pliculețe drojdie uscată;
- 125 g zahăr;
- 3 ouă;
- 75 g unt;
- O esență de vanilie;
- Coaja de la o lămâie.
Ingrediente pentru sirop
- 200 g miere;
- 200 g nucă măcinată.
Ingrediente pentru ornat
- 250 ml apă;
- 150 g zahăr;
- Coaja de la o portocală sau o lămâie;
- O linguriță esență de rom.
Mod de preparare
Pentru început se face maiaua. Se înmoaie drojdia în puțin lapte, apoi se adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă totul și se lasă deoparte pentru 15 minute. După ce a crescut, peste maia se adaugă restul de făină, zahărul, ouăle și laptele treptat, timp în care se frământă aluatul până se obține o consistență omogenă.
Se adaugă și untul peste și se continuă frământarea. Când este totul gata, aluatul se lasă la dospit pentru o oră sau până când își dublează volumul. Între timp se pregătește siropul. Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și se lasă să fiarbă pentru câteva minute. Când este gata, se ia de pe foc și se adaugă coaja de portocală și esența de rom.
Când aluatul a crescut, se întinde pe blatul de lucru și se formează bile mai mici, care se întind sub formă de batoane din care se formează cifra 8. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se adaugă mucenicii și se lasă deoparte pentru 20 de minute. Se ung cu ou și se pun la cuptor la 170 – 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20 – 30 de minute sau până când capătă o culoare aurie.
Când sunt gata, mucenicii se scot din cuptor și se lasă să se răcească. Se adaugă siropul peste, în mod uniform, se lasă timp de 10 minute ca să absoarbă siropul, după care se ung cu miere și deasupra se presară nucă măcinată.
Rețetă sfințișori moldovenești de post
- Se compune un aluat din 500 g faină, 5-6 linguri de zahăr, o cană și jumătate de apă, 25 g de drojdie și 3-4 linguri de ulei. Se frământă până când se obține un aluat care se desprinde de pe vas. Apoi se lasă la dospit timp de 20-25 minute.
- După ce aluatul a crescut, se împarte în 10-12 bucăți și se fac suluri de 25 cm lungime si 1 cm grosime, apoi se formează mucenicii în formă de opt.
- Între timp, se pregătește nuca măcinată cu esență de vanilie, o lingurință de coajă de lămâie și separat 400 g miere lichidă.
- După ce se coc în cuptor, se lasă la răcit, apoi mucenicii se dau într-un sirop făcut din două căni de apă cu 4-5 linguri de zahăr. Mucenicii se trec prin vasul cu acest sirop.
- Se dau cu miere de albine și apoi prin nucă măcinată și se așază pe un platou.
Poftă bună!
Sursă foto: Shutterstock.com