Orezul se pregătește foarte repede și poate fi garnitura perfecta pentru aproape orice preparat. Însă pentru a-l fierbe corect și pentru a nu se lipi în timpul fierberii, iată ce trebuie să faci. Cum faci să nu se lipească orezul când îl fierbi.

Cum faci să nu se lipească orezul când îl fierbi

Orezul conține două tipuri de amidon: amiloză și amilopectină, iar cantitatea acestora din compoziția orezului diferă în funcție de tipul de orez ales pentru a fi gătit și poate determina textura acestuia după ce a fost gătit corespunzător. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții un orez fiert într-o textură perfectă. Cum faci să nu se lipească orezul când îl fierbi.

Spală bine orezul înainte de fierbere. Orezul trebuie spălat înainte de a fi pus la fiert. În felul acesta, vei elimina atât praful de pe boabele de orez, cât și amidonul care poate duce la lipirea boabelor de orez în timpul fierberii.

Un truc înainte de gătire este și acela de a păstra boabele de orez în apă rece pentru 10-15 minute înainte de gătire.

Ai grijă la temperatura de gătit. Orezul se pune la fiert în momentul în care apa fierbe, după care focul se lasă la minim și se amestecă adesea.

Cratița în care alegi să fierbi orezul este un alt factor important. Alege un vas înalt în care urmează să pui orezul deoarece, în momentul fierberii, se formează spumă și tinde să iasă afară din vas.

Ține cont și de faptul că orezul își poate tripla greutatea după ce a fost fiert, așa că adaugă în cratiță, la fiert, o cantitate optima.

Fierbe orezul atât cât scrie pe ambalajul produsului. Fiecare tip de orez are propriul timp de pregătire, asemenea pastelor, așa că ține cont și de acest aspect.

După ce a fiert, orezul nu se scoate imediat din vasul în care a fost gătit. Orezul se mai lasă pentru 10 minute în vas, înainte de a fi servit.

Tot pentru a nu se lipi boabele de orez în timpul fierberii, nu găti orezul mai mult decât este cazul. Din cauza supragătirii, amidonul din boabele de orez se supradescompun și ajung să se lipească între ele.

Cât timp trebuie fiert orezul

Cât timp se fierbe orezul basmati, brun sau orezul sălbatic

Timpul de fierbere diferă în funcție de tipul de orez preparat. Orezul basmati, cu bob lung, se fierbe, fără să se lipească, dacă este lăsat în apă rece pentru 20-30 de minute înainte de fierbere. În acest timp, orezul absoarbe apa.

În ceea ce privește dozajul de apă, pentru o cană de orez, vei pune o cană și jumătate de apă pentru fiert, la foc mediu. Orezul sălbatic se poate găti între 12 și 15 minute.

Pentru orezul brun, timpul de fierbere este mai mare, poate fi de aproximativ 40 de minute. La fel și pentru orezul sălbatic.

Cât timp se fierbe orezul pentru pilaf

Pentru mâncare este recomandat orezul cu bob lung, iar acesta trebuie fiert în proporție de 3/1, respectiv o cană de orez și trei căni de apă.

Orezul pentru pilaf se lasă la înmuiat pentru 10 minute în apă rece, după care se pune în apa care fierbe și se lasă la foc mic pentru 25-30 de minute. Nu se amestecă în timpul fierberii.

Cât timp se lasă la fiert orezul pentru rețeta de orez cu lapte.

Timpul de fierbere pentru orezul cu lapte poate varia, în primul rând, de tipul de orez folosit. De asemenea, este importantă și proporția de lichid și orez. Este recomandat să adaugi 500 ml de lichid pentru 100 gr de orez. Pentru o porție de orez cu lapte cremos, orezul se fierbe înainte în puțină apă, apoi se adaugă laptele.

Orezul cu lapte se gătește la foc mic și se amestecă în mod constant pentru a nu se prinde de fundul vasului. Când este gata, orezul fiert își schimbă textura și se îngroașă.

Citește și: Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

Sursă foto: 123rf.com

Sursă info: recipetineats.com

Urmărește-ne pe Google News