Îți recomandăm o rețetă de băutură răcoritoare de vară pe care o poți face foarte ușor acasă. De ce ingrediente ai nevoie pentru a face sirop de afine.

Rețete pentru sirop de afine

Sirop de afine – rețetă rapidă

Ingrediente

  • 2 kg afine;
  • 2 kg zahăr;
  • Sucul de la o lămâie.

Mod de preparare

Spală bine afinele sub jet de apă rece și curăță-le de codițe. Pune fructele într-o cratiță, câte un strat de afine, un strat de zahăr, până când se termină fructele. Acoperă vasul cu un tifon și lasă-l deoparte pentru 12 sau chiar 24 de ore. Amestecă din când în când pentru a ajuta la dizolvarea zahărului.

După acest timp, pune vasul pe foc, adaugă sucul de lămâie și lasă-l la fiert pentru 10 minute sau până când vezi că dă în clocot.

Siropul de afine se pune fierbinte în sticle curate și sterilizate, apoi sticlele se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească natural. Ulterior, se depozitează în cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.

Când se servește, peste siropul aromat se adaugă apă plată și cuburi de gheață.

Sirop de afine presat la rece

Ingrediente

  • 800 ml apă.
  • 700 gr afine;
  • 300 gr miere;
  • 250 gr zahăr.

Mod de preparare

Pune într-un blender afinele împreună cu apa și mixează pentru câteva secunde până când se omogenizează. Toarnă amestecul obținut printr-un tifon, apoi sucul rezultat pune-l din nou în blender, adaugă mierea și zahărul peste și mixează din nou.

Dacă dimensiunea vasului nu este suficientă pentru a adăuga toate ingredientele deodată, poți pregăti siropul în 2, 3 etape, împărțind ingredientele.

Când ai obținut siropul de afine, pune-l în sticle curate și sterilizate, închide ermetic cu un capac, apoi depozitează-le la frigider. Cantitatea de sirop de afine poate fi păstrată pentru o săptămână la frigider, iar în momentul în care consumi siropul, poți adăuga peste apă și frunze de mentă împreună cu câteva cuburi de gheață.

Sirop de afine fără zahăr

Ingrediente

  • 3 kg afine;
  • 100 gr îndulcitor natural din ștevie;
  • Zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Fructele se spală cu apă rece și se pun într-o cratiță la foc mic. Se adaugă peste sucul de lămâie și se amestecă ușor până când afinele încep să se ridice la suprafață. Se scot afinele din interior, se strecoară siropul și se lasă să fiarbă pentru 5,6 minute, la foc mic.

Ulterior, se adaugă și îndulcitorul natural de ștevie și se mai lasă la fiert pentru 3-4 minute.

Siropul de afine se pune în sticle curate și se lasă să se răcească natural, acoperite cu o pătură. Ulterior, poate fi consumat cu apă plată sau apă minerală, dar și cu mentă sau busuioc proaspăt.

Rețetă pentru afinată de casă

Ingrediente

  • 5 kg de afine;
  • 2 kg de zahăr;
  • 1,5 litri de alcool de 80 de grade.

Mod de preparare

Afinele proaspete se curăță de codițe și se spală bine sub jet de apă rece. Într-un vas mare, indicat o damigeană, de 8-10 litri se pune pe rând câte un strat gros de afine, un strat de zahăr, un strat de afine și se continuă până când termini toate ingredientele.

Damigeana se leagă la gură cu o bucată de tifon și se lasă la soare, pentru a se dizolva în totalitate zahărul. Atunci când zahărul este topit și totul arată ca un sirop de afine, se adaugă și alcoolul de 80 de grade.

După acest pas, damigeana cu afinată se închide cu un dop de plută și se lasă la păstrat într-un loc răcoros și uscat timp de două săptămâni la macerat.

După acest timp, afinata se mută în sticle curate și sterilizate și se păstrează într-un loc răcoros și întunecat. Afinele din afinată pot fi păstrate și folosite ulterior pentru diferite preparate precum bomboane cu alcool sau prăjituri.

Rețetă pentru lichior de afine

Ingrediente

  • 1 kg de afine;
  • 800 gr de zahăr;
  • 1,5 litri alcool de peste 80 de grade;
  • O păstaie de vanilie.

Mod de preparare

Afinele se spală în mai multe rânduri cu apă rece și se pun într-un borcan din sticlă încăpător. Deasupra lor se adaugă păstaia de vanilie, dar și zahărul și se amestecă totul. Lichiorul de afine se ține acoperit pentru câteva zile, timp în care se amestecă zilnic, pentru a se dizolva zahărul.

Când zahărul s-a dizolvat complet, se adaugă și alcool și se mai lasă la macerat pentru două săptămâni. Când este gata, lichiorul se strecoară printr-un tifon și se toarnă în sticle curate și sterilizate.

Lichiorul poate fi consumat ca atare, în cantități mici, dar poate fi folosit și pentru diverse prăjituri sau preparate culinare.

Citește și: Rețete de gem de piersici

Urmărește-ne pe Google News