Cuprins:
Iată care sunt cantitățile pentru o damigeană de 2-2,5 l. Dacă nu ai damigeană o poți pune și în mai multe recipiente mai mici. Timpul total de pregătire este de 10 săptămâni în care este inclusă și perioada de macerare.
Rețetă de vișinată
Ingrediente:
- 3 kilograme de vişine
- 1,2 kilograme zahăr tos
- 600 ml alcool dublu rafinat (87 sau 96 de grade)
Cum se face vișinata
Se spală vişinele cu tot cu sâmburi. Apoi se aşază vişinele şi zahărul în straturi într-o damigeană, sau borcan mare de murături, ultimul strat fiind de zahăr.
Gura damigenei se acoperă cu un tifon legat cu sfoară, pentru a permite fructelor „să respire” dar, în același timp să împiedice intrarea insectelor.
Apoi se lasă fructele la macerat timp de 10 zile, la soare, până când zahărul s-a topit şi fructele şi-au lăsat zeama.
În toate aceste zile, periodic (o dată pe zi) se va scutura damigeana. Avem grijă să nu înceapă să fermenteze.
În acest moment se adaugă alcoolul peste fructe şi se acoperă acum damigeana cu un dop de plută.
Se lasă vișinata la macerat pentru minimum 8 săptămâni (în mod ideal 3 luni). Apoi se strecoară vişinata prin tifon şi se toarnă în sticle.
Rețetă de vișinată de casă
Ingrediente:
- 1 kg vișine
- 500 g zahăr
- 500 ml alcool dublu rafinat
- 2-3 cuișoare (opțional)
- 1 baton scorțișoară (opțional)
Cum se prepară vișinata de casă
Spala vișinele și curăță-le de codițe și frunze.
Așază-le cu zahărul în damigeană și amestecă bine, acopera gura damigenei cu o cârpă strânsă bine și lasă damigeana în soare pentru o săptămână.
Agită damigeana în fiecare zi, iar după o săptămână adaugă alcoolul dublu rafinat, împreună cu mirodeniile, dacă preferi.
Lasă damigeana în cămară sau la rece pentru următoarele 30-60 de zile, apoi savurează vișinata de casă.
Alternativ, dacă te grăbești, poți servi vișinata și mai devreme, însă nu va fi la fel de bine macerată.
Sfaturi importante ca să-ți iasă cea mai bună vișinată
Nu se adaugă alcoolul înainte ca fructele să îşi lase zeama şi zahărul să se topească deoarece procesul de fermentație nu va fi corect.
Nu se folosesc sticle de plastic. Perioada lungă de macerare va permite alcoolului să împrumute şi gustul plasticului și deci calitatea va suferi.
Se consideră, în mod eronat, că se pot folosi rachiuri pentru prepararea acestei băuturi. Singura băutură care poate înlocui alcoolul dublu rafinat este o vodcă de foarte bună calitate care însă, din cauza preţului, va transforma vişinata într-o băutură prea scumpă.
Ce poți face cu vișinele din vișinată
Nu arunca vișinele. Se pot folosi atât pentru ornarea paharului cu vișinată, la servire, cât și pentru prepararea prăjiturilor sau bomboanelor. Trebuie ținute la rece, de preferat în puțin lichid de la vișinată. Astfel își vor conserva forma și gustul.
Cum se servește vișinata
- În pahare mici, glasate cu zahăr tos. Se aduc la masă un castronel cu apă și o farfurioră cu zahăr tos. Gura paharul se înmoaie în apă, apoi în zahăr. Vișinata se toarnă în pahar, având grijă ca băutura să nu atingă marginea cu zahăr
- În pahare garnisite cu o feliuță de lămâie sau alte fructe
- Se poate servi ca atare sau folosită în cocktail-uri (Sursa: pofta-buna.com)
Calorii vișinată
Consumul a 100 de mililitri de vișinată reprezintă 5,7% aport caloric din cantitatea zilnică estimată pentru un adult (2.000 de calorii). Mai exact, 100 mililitri de vișinată conțin 114 calorii și 28 de grame de carbohidrați, din care zaharuri – 28 de grame.
Informații despre vișine
Vișinele sunt printre cele mai iubite fructe ale verii. Au o aromă intensă și pot fi consumate atât în stare crudă, cât și sub formă de compoturi, dulceață sau în prăjituri. Au o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului atât vișinele crude, cât și cele congelate sau uscate, iar codițele de vișine sunt și ele o sursă de sănătate pentru organism.
Fructele au un conținut ridicat de apă (88,6%), acizi, pectine, proteine, zaharuri, celuloză, tanini, potasiu, fier, calciu, zinc, cupru sau magneziu, dar și vitamine A, B1, B2, B9 și C. Codițele de vișine conțin săruri de potasiu, flavonoide, dar și alte elemente nutritive și au aceleași proprietăți terapeutice precum cozile de cireș.
Consumul a 155 de grame de vișine oferă organismului:
- 15,5 mg de vitamina C;
- 1,283 UI de vitamina A;
- 0,068 mg de vitamina B6;
- 0,174 mg de mangan;
- 0,161 mg de cupru;
- 2,5 g de fibre dietetice;
- 0,5 mg de fier;
- 268 mg de potasiu.
Vișine – proprietăți
- Laxative;
- Depurative;
- Antiinflamatoare;
- Antioxidante;
Citește și: Vișine – proprietăți și beneficii. Rețete cu vișine
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!