Cuprins:
Cum folosim corect „care” și „pe care”
„Care” sau „pe care” este una dintre cele mai frecvente și supărătoare greșeli din limba română. Lipsa prepoziţiei „pe” poate schimba sensul unei propoziţii complet.
Prietenul meu are un covor care îl bate zilnic.
Prietenul meu are un covor pe care îl bate zilnic.
Ca să știi când să folosești corect „care” și „pe care”, trebuie să verifici situația și să vezi dacă pronumele, complementul direct în acuzativ, adică partea de vorbire care răspunde la întrebările „pe cine?”, „ce?”, are nevoie de „pe”.
De exemplu: „Cartea pe care am citit-o”, „Prietenul pe care l-am ajutat”, „Banii pe care i-am împrumutat”, „Băieții pe care i-am văzut” etc.
În cazul în care pronumele este la cazul nominativ, subiect (adică răspunde la întrebarea „cine?”), nu trebuie folosită prepoziția „pe”.
De exemplu: „Elevul care a venit”, „factura care a fost plătită”, „prietena care m-a ajutat”.
Prepoziția „pe” plasată înainte lui „care” indică acuzativul, motiv pentru care dacă renunți la această prepoziție din acuzativul cu prepoziție „pe care” este o greșeală comună.
Dar ca să faci diferența, trebuie să fii atent dacă substantivul îndeplinește el însuși acțiunea. Dacă subiectul nu face el acțiunea, atunci trebuie să folosești prepoziția „pe” în fața lui.
Mai exact, în cazurile în care ai nevoie de „pe”, subiectul nu face o acțiune, ci este subiectul unei acțiuni. „Cartea pe care am cumpărat-o”.
Cartea, în sine, nu face nicio acțiune. Altcineva face o acțiune cumpărând cartea. Așadar, dacă subiectul propoziției tale este „static”, adică nu face el însuși acțiunea, ai nevoie să folosești prepoziția „pe” alături de „care”.
Mai pe scurt, „care” se folosește atunci când substantivul răspunde la întrebarea „cine/ce?” și este subiect. „Pe care” se folosește atunci când substantivul răspunde la întrebarea „pe cine/ce?” și este complement direct.
Greșeli gramatica frecvente în limba română
Pleonasme
„Coboară jos!”, „Repetă încă o dată”, „Urcă sus”. Pleonasmul este o greșeală gramaticală ce constă în alăturarea a două cuvinte sau expresii care repetă aceeași idee.
Mi-ar place
Mulți oameni cred că forma corectă a verbului a plăcea este „mi-ar place”. Cu toate acestea, modul condițional optativ se formează cu ajutorul infinitivului, care este „a plăcea”. Forma corectă a condiționalului optativ este, așadar, „mi-ar plăcea”.
Decât/doar/numai
Să folosești decât în loc de doar este o frecventă greșeală gramatică. Ca să îți fie mai ușor, adverbul „decât” se folosește doar în construcții în care apare și negația „nu”.
„Nu am decât trei zile la dispoziție”. Dacă vrei să folosești doar sau numai, atunci trebuie ca propoziția să fie pozitivă.
„Am numai trei zile la dispoziție/Am doar trei zile la dispoziție”.
Verbului „a vrea”
„Vroiam înghețată”, „Vroiam să merg la film” etc. .
În limba română există verbele „a vrea” și „a voi”. Cele două nu pot fi împreunate, astfel încât verbul „a vrei” nu există.
Conform DOOM, formele corecte sunt: eu vream/voiam, tu voiai (mai rar – vreai), el vrea/voia, noi vream/voiam, voi vreați/voiați, ei vreau/voiau“.
Ei însuși ele înșiși
Folosirea greșită a pronumelor de întărire este foarte frecventă. Ele înșiși este greșit, pentru că „înșiși” se referă la ei – bărbați/masculi. Însele este pronumele corect de folosit cu „ele”, persoana a III-a plural.
Formele corecte:
Masculin singular și plural
- Eu/mie însumi
- Tu/ție însuți
- El însuși
- Noi/nouă înșine
- Voi/vouă înșiră
Feminin singular și plural
- Eu/mie însămi
- Tu/ție însăți
- Ea însăși
- Noi/nouă însene
- Voi/vouă însevă
- Ele înseși
Copii(i)
Mulți români nu știu câți „i” să folosească la cuvântul „copii” în diferite situații.
„Niște copii au făcut gălăgie” – este forma de plural nearticulat
„Toți copiii au făcut gripă” – este forma de plural cu articol hotărât
Primul „i” este radicalul cuvântului și se regăsește în forma substantivului la singular „copil”. Pentru pluralul nearticulat se adaugă un „i” – formându-se pluralul „copii”.
Pentru pluralul articulat hotărât se mai adaugă un „i”. „Copiii au mers la școală cu autobuzul”.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Vise sau visuri. Cum se spune corect