Despre carnea de porc

Carnea de porc este deosebit de predispusă la infecții, iar schimbarea practicilor din cadrul industriei alimentare din ultimul deceniu a dus la noi orientări privind prepararea cărnii de porc.

Animalele se pot infecta după ce au mâncat alte animale sau resturi de carne care conțin paraziți.

Viermii se dezvoltă în intestinul gazdei, apoi produc larve care trec prin fluxul sanguin și rămân blocate în mușchi.

Consumul de carne de porc insuficient gătită infectată cu Trichinella spiralis poate duce la trichineloză, o infecție care provoacă simptome precum diaree, crampe la stomac, dureri musculare și febră.

Din fericire, îmbunătățirile în materie de igienă, legile legate de eliminarea deșeurilor și măsurile preventive menite să protejeze împotriva infecției au dus la reduceri semnificative ale prevalenței trichinelozei în ultimii 50 de ani.

În ciuda scăderii incidenței trichinelozei, gătitul adecvat este încă crucial pentru a reduce riscul de infectare.

Gătitul cărnii de porc poate preveni, de asemenea, bolile de origine alimentară cauzate de tulpini de bacterii. Printre acestea se numără Salmonella, Campylobacter, Listeria și Yersinia enterocolitica, care pot provoca febră, frisoane și tulburări digestive.

Cum se măsoară temperatura atunci când gătești carnea de porc

Folosirea unui termometru digital pentru carne este cea mai simplă și eficientă modalitate de a măsura temperatura și de a te asigura că carnea de porc este gătită în întregime.

Începi prin a introduce termometrul în centrul cărnii, în partea cea mai groasă, care este de obicei cea mai rece și ultima care se gătește.

Asigură-te că termometrul nu atinge un os pentru a obține o citire cât mai precisă.

În plus, asigură-te că îți cureți termometrul cu apă cu săpun înainte și după fiecare utilizare.

Odată ce carnea de porc a atins temperatura dorită, îndepărteaz-o de la sursa de căldură și lasă carnea să se odihnească cel puțin trei minute înainte de a o tăia sau de a o mânca.

În afară de carnea de porc tocată, acești pași sunt recomandați pentru toate bucățile pentru a ajuta la eliminarea oricăror bacterii și pentru a promova o siguranță alimentară adecvată.

Orientări privind temperatura

Gătitul adecvat este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a trichinelozei, o infecție cauzată de parazitul Trichinella spiralis.

În trecut, se recomanda gătirea cărnii de porc la o temperatură internă de cel puțin 71°C – indiferent de tăietură – pentru a preveni infecția.

Cu toate acestea, în 2011 s-au actualizat recomandările pentru a reflecta îmbunătățirile aduse practicilor de siguranță alimentară și o scădere a prevalenței trichinelozei.

În prezent, se recomandă să se gătească fripturile, cotletele și bucățile de porc la cel puțin 63°C – ceea ce permite cărnii să își păstreze umiditatea și aroma fără a o usca.

Organe de carne, carnea de porc măcinată și amestecurile realizate cu carne de porc măcinată ar trebui să fie în continuare gătite la cel puțin 71°C.

 Carnea trebuie gătită la temperaturi de 63-71°C  și lăsată să se odihnească timp de cel puțin trei minute înainte de a fi consumată.

Alte sfaturi privind siguranța alimentară a cărnii de porc

Pe lângă gătitul temeinic al cărnii de porc, există o mulțime de alte măsuri pe care le poți lua pentru a practica o siguranță alimentară adecvată atunci când manipulezi acest tip de carne.

Pentru început, atât carnea de porc crudă, cât și cea gătită poate fi păstrată în frigider timp de 3-4 zile la temperaturi sub 4°C.

Înfășoară bine carnea de porc și redu la minimum expunerea la aer pentru a preveni uscarea cărnii.

De asemenea, carnea crudă trebuie depozitată pe raftul de jos al frigiderului pentru a evita transferul de bacterii către alte alimente.

Atunci când gătești carnea de porc, asigură-te că o prepari într-un mediu sanitar și folosește ustensile și tocătoare separate dacă pregătești și alte alimente în același timp.

Evită ca alimentele gătite sau cele care nu necesită gătire să intre în contact cu carnea crudă pentru a preveni contaminarea încrucișată.

Ce temperatură internă trebuie să aibă carnea de porc

Se recomandă ca carnea de porc să fie gătită până la o temperatură internă de 63-71°C – în funcție de bucată – și să fie lăsată să se odihnească timp de cel puțin trei minute înainte de a fi consumată.

Manipularea și depozitarea corespunzătoare sunt, de asemenea, esențiale pentru a reduce riscul de infecție bacteriană.

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News