Cum gătești corect carnea de vită

La grătar

Grătarul este o tehnică de gătit în care se poate folosi focul mare, mediu sau chiar mic, ceea ce înseamnă că orice, de la fripturi la burgeri și până la o friptură întreagă, poate merge pe grătar. Gătitul pe un grătar cu cărbuni este mai complicat decât folosirea gazului, dar este relativ ușor să generezi o explozie de căldură ridicată pentru o perioadă scurtă de timp folosind cărbuni, astfel încât chiar și un novice poate găti fripturi și burgeri la grătar.

Gătitul unei fripturi pe grătar durează mai mult și, deoarece menținerea unei flăcări de cărbune pentru o perioadă de timp necesită adăugarea periodică de cărbuni și reglarea gurilor de aerisire pentru a menține temperatura acolo unde vrei, grătarele pe gaz fac prăjirea fripturilor destul de ușoară.

Braising

Braising-ul este o tehnică de gătit la căldură umedă care folosește temperaturi mai scăzute și timpi de gătire mai lungi, ceea ce ajută la frăgezirea bucăților mai dure de carne de vită, cum ar fi mușchiul, pieptul sau coastele scurte. Când auzi termenul de braising, gândește-te la friptura la ceaun.

Braising-ul începe, de obicei, prin condimentarea cărnii de vită, apoi prin rumenirea acesteia într-o tigaie încinsă înainte de a o transfera într-o oală acoperită cu o cantitate mică de lichid, cum ar fi supă, plus ingrediente aromatice precum ceapa și morcovii. De obicei, se include și un ingredient acid, cum ar fi roșiile sau vinul.

Înnăbușire

Ca și înăbușirea, tocănița folosește o căldură lentă și umedă. Dar, în loc să gătim o bucată mare de carne, tăiem mai întâi carnea în cuburi sau alte bucăți mai mici, ca în tocănița de vită sau în chili.

Atunci când cumperi carne de vită pentru tocană de la supermarket, aceasta este adesea alcătuită din pulpă. Totuși, nu te limita la carnea de tocană tăiată în magazin. Poți să îți cumperi propria bucată de carne de vită și să o tai în cubulețe.

Ține cont doar de faptul că fierberea implică mai mult lichid decât înăbușirea. Ai putea face supă de tăiței cu carne de vită prin fierberea cărnii și a altor produse aromatice și ierburi, apoi pune tăițeii în ultimul moment.

Prăjire

Prăjirea este o tehnică de gătit cu căldură uscată care folosește fie o temperatură ridicată, fie o combinație de temperatură ridicată și scăzută. Temperatura ridicată este cea care îi conferă cărnii de vită exteriorul crocant și maroniu, în timp ce temperatura scăzută este cea care o gătește la gradul de coacere potrivit.

În cazul fripturilor mai mici, este posibil să ai nevoie doar de o scurtă rafală de căldură ridicată pentru a obține o friptură perfectă în sânge. Pentru o friptură mai mare, vei găti cea mai mare parte a timpului la o temperatură scăzută și apoi o vei rumeni în cuptorul foarte fierbinte, fie la începutul, fie la sfârșitul gătitului.

Deoarece carnea de vită se gătește rapid la o temperatură ridicată, există puține ocazii de a descompune țesuturile conjunctive. Prin urmare, cele mai bune bucăți de carne de vită pentru prăjire sunt cele fragede. 

Frigerea la grill-ul cuptorului

Este o tehnică la temperaturi înalte în care carnea de vită este gătită la doar câțiva centimetri de sursa de căldură. Numai că, în loc să fie deasupra focului, ca în cazul grătarului, carnea este situată dedesubt.

În afară de asta (și de faptul că se face în interior, mai degrabă decât afară, pe grătar), prăjirea la grătar funcționează cam în același mod; și cu aceleași bucăți de carne de vită: fripturi, burgeri și alte bucăți subțiri. Ca și la grătar, prăjirea va usca carnea de vită, așa că este util să o ungi cu ulei sau să o marinezi înainte de a o găti.

La wok

Prăjirea este o altă tehnică rapidă pentru a găti carnea de vită. Mai exact, fâșii subțiri care se gătesc într-o tigaie fierbinte sau wok folosind o cantitate mică de ulei. Ce e interesant la stir-frying este că toate ingredientele din preparat, inclusiv legumele, cum ar fi ceapa și ardeiul gras, sunt gătite împreună în aceeași tigaie.

Friptura de vită este o alegere excelentă pentru a fi prăjită. Friptura de vită nu este suficient de fragedă pentru a fi o friptură bună, dar tăierea ei subțire rupe țesutul conjunctiv, astfel încât nu are gustul unei benzi de cauciuc.

Gogonele murate pentru iarnă – cea mai bună rețetă de încercat acasă

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News