Suntem siguri că ți s-a întâmplat ca uneori, după ce ai făcut curățenie în toată casa, să ai impresia că în casă nu miroase atât de bine pe cât ți-ai dori. În astfel de situații, mulți dintre noi folosim diverse dispozitive care au rolul de a împrospăta aerul din locuinţă, așa cum este cazul sprayurilor parfumate, odorizantelor de pus în priză sau a celor cu senzori, fără să realizăm că, din păcate, folosite în exces, aceste produse pot fi cu adevărat periculoase pentru sănătate.

Deși pare greu de crezut, aerul din interior poate fi mult mai poluat decât cel din exterior din cauza anumitor factori nocivi, care îi afectează în mod evident atât pe adulți, cât și pe copii și care generează alergii, astm, dureri de cap, oboseală, probleme respiratorii și alte boli.

De aceea, dezinfectarea și îmbunătățirea aerului din locuință se poate realiza foarte ușor dacă ai la îndemână tot ceea ce îți trebuie. Dacă vrei să afli cum poți să împrospătezi aerul din casă în cele ce urmează îți vom prezenta câteva sfaturi și sugestii care sperăm să te ajute.

Ce afectează calitatea aerului din case

Fiecare locuință este unică în felul ei și are propriul parfum, iar calitatea aerului din interior depinde de mai mulți factori. Spre exemplu, dacă locuiești în orașe aglomerate ori în apropierea acestora, a autostrăzilor, a unor uzine ori a câmpurilor cu diverse culturi agricole (unde sunt pulverizate diverse substanțe chimice), aerul din casa ta va fi supus unui risc mult mai mare de poluare. Studiile în domeniu arată că aerul dintr-o încăpere neventilată în mod corespunzător tinde să fie chiar și de cinci ori mai poluat și mai încărcat cu alergeni decât aerul de afară, aflăm de pe site-ul WellnessMama.com.

Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor
Recomandări
Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor

În același timp, experții în domeniu atrag atenția asupra altui aspect, și anume că nivelurile ridicate de temperatură și de umiditate din interiorul locuințelor, care favorizează apariția mucegaiului, a particulelor fine de praf și alergenilor, cresc la rândul lor acest risc. Acarienii iubesc zonele umede, locuite de oameni, cum ar fi saltelele, mobilierul și covorul.

Mergând mai departe, trebuie să știi că nivelul calitativ al aerului este afectat de o serie de factori dăunători precum compușii organici volatili (care se regăsesc în detergenți, haine, covoare, tapiserii, etc.), părul animalelor de companie, care poate fi foarte ușor inhalat, sau dioxidul de carbon.

Cum împrospătezi aerul din casa ta

Împrospătarea aerului din casă se poate realiza prin mai multe metode, pe cât de simple, pe atât de eficiente și cu cât aceste se aplică mai des, cu atât aerul din locuința ta va fi mai „fresh”. Iată câteva dintre aceste soluții:

Aerisește locuința cât mai des

Cea mai la îndemână și simplă soluție pentru împrospătarea aerului din casa ta și, implicit, pentru reducrea cantității de agenți poluanți din interior este aerisirea locuinței. Pentru asta trebuie să lași ferestrele deschise dimineața în toată casa timp de cel puțin 15-20 de minute. Seara, înainte de culcare, repetă procesul.

Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Recomandări
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta - Imagine cu un ghivezi cu flori aşezat pe un pervaz, în faţa unei ferestre deschise.

Curăță aparatul de aer condiționat

Curățarea aparatelor de aer condiționat nu se impune doar pentru ca acesta să funcționeze la parametri optimi, ci și pentru a proteja în acest fel sănătatea ta și a celor dragi. Trebuie să știi că, în timp, în filtrele din interior se acumulează praf, alergeni și bacterii care pot ajunge în aerul pe care îl respirăm în casă. În cazul în care folosești aparatul de aerul condiționat doar pe perioada verii, acesta va trebui curățat o dată pe an, însă, dacă îl folosești și pe timpul sezonului rece pentru încălzirea locuinței va fi necesar să îl cureți o dată la șase luni.

Folosește purificator de aer

O altă soluție pe cât de simplă, pe atât de eficientă pentru a elimina rapid din casa ta alergenii, particulele de praf, microbii și mucegaiul o reprezintă folosirea unui purificator de aer. Principiul de funcționare al acestui aparat este simplu, și anume aerul este absorbit și apoi trecut printr-un filtru care îndepărtează în proporție de 99,97 % particulele ultrafine. Ulterior, aerul necontaminat este eliminat înapoi în cameeră, fiind mult mai curat și mult mai sănătos.

LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta - Imagine cu o tânără care porneşte un purificator de aer în camera de zi.
O altă soluție pentru a elimina rapid din casa ta alergenii, particulele de praf, microbii și mucegaiul o reprezintă folosirea unui purificator de aer

Menține un nivel de umiditate optim

Nivelul de umiditate din locuință poate influența poluarea din interior. De aceea, specialiștii ne recomandă să menținem un nivel optim de umiditate, care se situează între 40% și 60%, pentru un confort sporit în casă. Pe perioada de iarnă, încălzirea din locuință poate determina uscarea aerului, iar în acest caz se recomandă folosirea unui umidificator de aer. Acesta îți va permite să setezi nivelul ideal de umiditate și, în aces fel, să respiri un aer mai sănătos.

Șterge în mod regulat praful

Operațiunea de ștergere a prafului în toată casa nu trebuie făcută doar atunci când faci curățenie, ci mai des, chiar zilnic dacă este posibil. Astfel, vei asigura un aer curat fără particule care să afecteze sistemul respirator a locuitorilor din casă. Praful este periculos pentru oricine, însă cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt bebelușii al căror sistem respirator este încă în plină dezvoltare.

Folosește produse de curățat naturale

Știm cu toții că produsele clasice pe care le folosim la curățenie conțin numeroase substanțe chimice, care pot provocarea iritarea pielii, dar și inflamarea căilor respiratorii. De aceea, poți folosi produse de curățat bio, care sunt mult mai sănătoase, sau chiar poți prepara astfel de soluții folosind ingrediente naturale pe care le ai acasă. Astfel, cu bicarbonat de sodiu, oțet sau zeamă de lămâie poți prepara diverse soluții cu care să cureți chiuveta, aragazul, frigiderul sau mașina de spălat vase, precum și piesele de mobilier. În plus, aceste soluții îndepărtează mirosurile neplăcute.

Schimbă des așternuturile și curăță covoarele

După cum aminteam anterior, bacteriile, particulele de praf și alergenii se pot impregna cu mare ușurință în materialele textile, în așternuturi, cuverturi, huse de canapea și fotolii, perdele, draperii, etc. Pentru a avea un somn liniștit și sănătos specialiștii recomandă să schimbi așternuturile de pat săptămânal sau la cel mult două săptămâni și să le speli la o temperatură ridicată. În același timp, covoarele trebuie la rândul lor spălate în mod regulat pentru a elimina substanțele dăunătoare care se acumulează în țesătura acestora.

Folosește plante decorative

Experții de la NASA au demonstrat faptul că plantele decorative de interior au un rol foarte important în eliminarea toxinelor din casă și, implicit, îmbunătățirea calității aerului, scrie site-ul HowStuffWorks.com. Indiferent că vorbim despre fum de țigară, produsele de uz casnic sau despre alte substanțe poluante, plantele decorative pot elimina compușii nocivi. Una dintre aceste substanțe este formaldehida, care se poate găsi pe haine sau pe pardoseală și care poate provoca dureri de cap și probleme respiratorii. Printre plantele care absorb substanțele nocive din aer se numără crizantema, margareta, palmierul pitic, iedera de interior, aloe, bambusul, azaleea, arborele de jad și ficusul. Se recomandă cel puțin două ghivece cu plante la fiecare 9 m2.

Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta - Imagine cu o casă modernă, în care se disting două plante decorative.
Plantele decorative de interior au un rol foarte important în eliminarea toxinelor din casă

Folosește uleiuri esențiale

Aromaterapia ajută la îmrpospătarea aerului dintr-o locuință. Unele uleiuri esențiale, precum uleiul de arbore de ceai, pot reduce bacteriile din aerul din casă, în timp ce uleiurile esențiale de eucalipt, rozmarin sau cuișoare sunt eficiente în reducerea numărului de acarieni. Se pot folosi difuzoare speciale pentru aceste uleiuri.

Parfumează casa cu arome naturale

O alta modalitate de a oferi un miros plăcut casei tale este să folosești un amestec pe bază de scorțișoară, cuișoare și ghimbir, care se fierb în puțină apă. Pentru o senzație de prospețime se pot adăuga câteva frunze de mentă, precum și 10-15 picături de ulei aromat de lavandă sau de lămâie. Toarnă amestecul într-o sticlă cu atomizor și pulverizează soluția în toate încăperile. Pentru camerele în care aerul trebuie împrospătat mai des poți să înmoi o bucată de bumbac în diferite uleiuri aromate și să o așezi într-un castron sau într-un borcan unde este nevoie. De asemenea, pentru un plus de prospețime, poți să torni puțin extract de vanilie într-un castron mic și să-l așezi în locul unde este necesar.

Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta - Imagine cu o femeie care pulverizează o substanţă odorizantă în baia.
O alta modalitate de a oferi un miros plăcut casei tale este să pulverizezi o soluţie cu arome naturale

Folosește lumânări parfumate

Chiar și lumânările parfumate devin o plăcere pentru iubitorii de mirosuri rafinate. Pentru un plus de relaxare și de confort, acestea pot fi aprinse oriunde, în sufragerie, în dormitor și chiar în baie, creând astfel o atmosferă unică și romantică. Mai mult decât atât, lumânările parfumate pot fi folosite pentru eliminarea fumului de țigară și a mirosului produs de animalele de companie. Se recomandă lumânările de soia, care durează mai mult, sunt mai bune pentru mediu și au un miros mai puternic. 

Curăță în mod regulat părul de animale

Dacă deții un animal de companie este foarte important să îl îngrijești în mod corespunzător pentru a reduce cantitatea de păr care cade, mai ales primăvara, în perioada de năpârlire. Pentru asta va trebuit să perii blana animalului tău cu o perie specială, o dată la două-trei zile, și apoi să cureți cât mai bine și cât mai des firele de păr de pe covoare, de pe pat sau de pe canapea.

Vezi şi cum să plantezi un smochin la tine acasă!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Observatornews.ro
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI