Floarea Crăciunului – legenda Crăciuniței
Floarea Crăciunului, Crăciunița, este floare originară din America Centrală și sudul Mexicului. Inițial, a fost plantată cu scopul de leac a aztecilor și folosită pentru tincturi ori ceaiuri cu scopul de a combate febra. Însă, la începutul secolului al XIX-lea, ambasadarul SUA, Joel R. Poinsett, a remarcat floarea și a trimis mai multe exemplare acasă, familiei și prietenilor. De aici, planta și-a cunoscut popularitatea, dar și numele. Mai mult, pe data de 12 decembrie este sărbătorită Crăciunița în Statele Unite.
Conform legendei, doi copii sărmani au vrut să îi ducă lui Iisus de Crăciun un cadou la biserică, dar din cauza neajunsurilor, ei nu au putut lua decât niște crenguțe și frunze verzi de pe drum. În ciuda privirilor tăioase și râsetelor copiilor din jur, frunzele cele verzi pe care cei doi copii le-au cules s-au transformat în steluțe roșii scânteietoare. De atunci, Crăciunița este simbolul simplității și lucrului dăruit din inimă.
Cum îngrijești Crăciunița
Crăciunița nu are nevoie de îngrijiri speciale, ci doar de un spațiu cald și luminos. Pentru a rezista pe termen lung, Crăciunița nu trebuie expusă în bătaia soarelui vara, dar nici în curenți de aer rece. Însă, pe timp de iarnă, Crăciunița poate sta pe pervaz, iar expunerea la soare nu îi face niciun rău.
Cum îngrijești Crăciunița – cum se udă
Crăciunița trebuie udată cu moderație, pentru a rezista pe termen lung. Este recomandat să uzi pământul doar atunci când vezi că la suprafață este uscat. Atenție, nu trebuie să fie uscat complet.
Apa cu care uzi Crăciunița trebuie să fie la temperatura camerei, iar după udare, surplusul de apă care se strânge în farfuria ghiveciului, trebuie îndepărtat.
Cum îngrijești Crăciunița după ce i-au căzut frunzele colorate
Dacă vrei ca și anul viitor să îți înflorească planta, atunci Crăciunița nu mai trebuie tăiată imediat după 1 septembrie.
În primăvară, după ce trece iarna, Crăciunița intră în repaus, cel puțin două luni. Nu trebuie udată foarte des și nici nu are nevoie de îngrășământ în această perioadă. Însă, pentru a stimula creșterea noilor crenguțe, Crăciunița trebuie tunsă. Tulpinile se taie la dimensiunea de 20 cm.
Ce trebuie să faci pentru a înflori în fiecare an Crăciunița
Pentru a face Crăciunița să înflorească până de Crăciun este recomandat să începi acest proces în jurul datei de 1 octombrie. După această dată, Crăciunița trebuie să stea în întuneric pentru 14 ore continuu, în fiecare zi. Orice formă de lumină îi poate întrerupe procesul care formează frunzele colorate.
Temperatura în care trebuie păstrată Crăciunița trebuie să fie între 20 și 25 de grade. În caz contrar, o temperatură mai mică ori mai mare poate împiedica procesul.
Pe timp de zi, Crăciunița are nevoie între 6 și 8 ore de lumină puternică, dar nu direct soare.
Sursă foto:123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!