Cum înregistrezi o naștere

Înregistrarea unei nașteri este o procedură simplă, mai ales dacă știi exact unde să mergi și ce acte sunt necesare.

Unde înregistrezi o naștere

Înregistrarea naşterii se face la Biroul de Evidența Populației sau Serviciul de Stare Civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale, în a cărei rază a avut loc nașterea.

În cât timp trebuie să înregistrezi o naștere

Potrivit legislației, termenul pentru declararea şi înregistrarea naşterii unui copil este de 30 de zile. }n cazuri speciale, termenul poate varia.

Cererea privind înregistrarea nașterii după împlinirea termenului de 30 de zile, se depune la Primăria competentă să înregistreze nașterea. Cererea trebuie să fie însoțită de toate documentele necesare înregistrării nașterii.

Ce acte sunt necesare pentru a înregistra nașterea

Cel mai important aspect atunci când vrei să știi cum înregistrezi o naștere îl reprezintă actele și este bine ca acestea să fie pregătite pentru a nu face mai multe drumuri la instituțiile statului:

  • certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului;
  • actele de identitate ale părinţilor şi/sau al declarantului, dacă naşterea nu este declarată de unul dintre părinţi;
  • certificatul de căsătorie al părinţilor copilului, în original şi în fotocopie, dacă sunt căsătoriţi, iar dacă aceştia poartă nume de familie diferit, declaraţia scrisă cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul;
  • declaraţia de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea sau la notarul public, din care să rezulte şi numele de familie pe care îl dobândeşte copilul, la care se anexează consimţământul mamei.
  • certificatele de naştere ale părinţilor, în cazul în care părinţii sunt necăsătoriţi.

În lipsa acordului părinților cu privire la numele de familie, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale care a înregistrat actul de naștere. În actul de naștere întocmit cu ocazia declarării nașterii nu se completează numele de familie al copilului – certificatul de naștere se eliberează numai după înscrierea mențiunii privind stabilirea numelui de familie de către instanța de tutelă.

În cazul în care căsătoria părinţilor a fost încheiată în străinătate şi nu a fost transcrisă în registrele de stare civilă române, se procedează la transcrierea certificatelor în registrele de stare civilă române, iar nasterea copilului se înregistrează după transcrierea căsătoriei părinţilor.

În situaţia în care unul dintre părinţi sau ambii sunt cetăţeni străini, pe lângă actele menționate mai este nevoie și de:

  • paşaportul părintelui cetăţean străin/părinţilor cetăţeni străini, respectiv actul de identitate pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, în original şi în fotocopie, şi traducerea legalizată a filei care conţine datele de identificare;
  • certificatul de căsătorie al părinţilor copilului şi traducerea legalizată a acestuia, dacă părinţii sunt căsătoriţi; originalul certificatului şi traducerea acestuia vor fi apostilate/supralegalizate

Cum se înregistrează o naștere în cazul părinților minori

În situaţia în care ambii părinţi au vârsta sub 14 ani sunt necesare următoarele:

  • certificatul medical constatator al naşterii
  • certificatul de naştere al mamei şi actul de identitate al declarantului, dacă declararea naşterii nu este făcută de mamă;
  • actul de identitate al reprezentantului legal al unuia dintre părinţii copilului.
  • declaraţia de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea sau la notarul public, din care să rezulte şi numele de familie pe care îl dobândeşte copilul, la care se anexează consimţământul mamei.

Află și ce acte sunt necesare pentru schimbarea buletinului

Urmărește-ne pe Google News