Cuprins:
Popularitatea motoarelor este în continuă creștere, inclusiv în România, iar alegerea unei motociclete poate fi o misiune destul de dificilă, fie că ești un rider experimentat ori abia ai dobândit permisul de conducere de categoria A.
Procesul de achiziționare a unei motociclete presupune să ții seamă de o serie de criterii precum prețul, oferta din piață, tipul de motocicletă, performanțele, dimensiunile și modul de utilizare.
De asemenea, trebuie să ai în vedere și alte detalii care țin de gabaritul tău și de calitățile tale de motociclist. În acest articol îți vom spune care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi astfel încât motocicleta pe care o alegi să fie cea mai potrivită pentru tine.
Cum alegi cea mai bună motocicletă pentru tine?
Primul lucru la care trebuie să te gândești este ce tip de motocicletă vrei. Există mai mult astfel de tipuri, și anume sport, cruiser, roadster, enduro, etc.
Fiecare dintre acestea dispune de specificații și funcționalități diferite. În funcție de planurile pe care le ai, viteza cu care îți place să circuli, distanța pe care o vei parcurge ori de condițiile de drum pe care vei merge vei putea să te decizi asupra unui anumit stil de motocicletă.
În clipa în care te-ai hotărât ce tip de motor vrei va trebui să iei în calcul o serie de factori, după cum urmează:
1. Bugetul alocat
Nu uita că este vorba despre o pasiune, nu despre o necesitate așa că ar trebui ca suma pe care urmează să o cheltuiești pe motocicletă să nu fie una foarte mare. Bugetul trebuie să includă și cheltuielile suplimentare (ITP, asigurare, echipament, etc.), iar odată fixat bugetul vei putea demara procesul de avhiziționare.
2. Modul în care vei utiliza motocicleta
Modul în care vei conduce motocicleta reprezintă un detaliu esențial pentru că astfel vei putea alege tipul și modelul potrivite. Dacă îți dorești să circuli cu motocicleta de acasă la serviciu și înapoi ar trebui să alegi un model ușor, îngust și cu un consum redus de combustibil. Dacă vei călători însoțit vei avea nevoie de un motor de mare putere, de peste 900 cmc. Totodată, dacă nu ești un adept al sporturilor extreme vei putea alege o motocicletă clasică, însă dacă vrei să abordezi trasee dificile caracterizate de viteză cel mai bine este să alegi o motocicletă sport.
3. Greutatea motocicletei
Motocicleta va trebui să aibă o greutate accesibilă pentru tine pentru a-ți fi ușor să o manevrezi și să o controlezi. Greutatea motorului crește proporțional cu viteza pe care acesta o poate atinge, iar unele cruisere pot atinge cîteva sute de kilograme bune, așa că fii foarte atent.
4. Greutatea ta corporală
Un model de mici dimensiuni pilotat de o persoană corpolentă poate avea probleme cu accelerarea. În schimb, dacă o persoană mai firavă conduce un model mai mare și mai greu va avea probleme cu echilibrul și cu manevrarea, mai ales la viteze mari.
5. Capacitatea motocicletei
O persoană masivă va putea opta pentru aproape orice tip de motocicletă, chiar și pentru una care are o cilindree de 125 cmc. Cu toate acestea, experiența de condus nu va fi la fel de „cool” ca în cazul unui motor cu capacitate cilindrică mai mare. Cea mai bună opțiune în acest caz este un motor de 600 cmc.
6. Înălțimea motocicletei
Majoritatea motocicletelor se potrivesc atât persoanelor înalte, cât și celor mai scunde. De asemenea, sunt și modele cu suspensie reglabilă, care se pot adapta în funcție de situație, dar și motoare nerecomandate persoanelor cu înălțimea sub 1,60 metri din cauză că nu pot fi controlate corespunzător. Practic, modelul ideal de motocicletă este acela care poate susține confortabil greutatea și înălțimea pilotului.
Citește și: Cele mai rapide motociclete din lume
Foto:123rf.com