Mineralele sunt implicate în numeroase procese care se petrec în corpul uman, fiind responsabile cu crearea enzimelor, hormonilor, ţesutului scheletal, dinţilor, fluidelor etc.
Site-ul medicpentrutine.ro vă oferă o listă detaliată a semnelor care vă indică o carenţă a fiecărui mineral în organism, precum şi alimentele de unde vi le puteţi procura.
CALCIU – element chimic esenţial responsabil, cu precădere, de formarea şi rezistenţa oaselor şi dinţilor. De asemenea, este implicat în procesul de coagulare a sângelui, transmiterea de impulsuri nervoase către muşchi, reglarea activităţii glandei paratiroide, corectarea echilibrului acid-alcalin din organism şi reglarea ritmului cardiac.
Principalele semne ale deficienţei de calciu:
fragilitatea oaselor, predispoziţia către fracturi (în cazuri severe, deficienţa de calciu duce la osteoporoză) sau deformări ale acestora (la copii, deficienţa de calciu poate duce la defecte de creştere şi rahitism)
degradarea dinţilor
stări depresive
spasme musculare
insomnii
Calciul în alimentaţie: Calciul poate fi cu usurinţă obţinut din alimentaţie, cele mai potrivite surse fiind lactatele şi brânzeturile, precum şi legumele: broccoli, varza creaţă şi varza chinezească (bok choy). Suplimentele de calciu se recomandă în funcţie de vârstă şi de măsura în care acesta nu este obţinut complet din alimentaţie. Copiilor mici li se recomandă un aport zilnic de calciu de 400-600 mg, adolescenţilor – circa 1200 mg/zi, femeilor însărcinate – între 1200 şi 1500 mg/zi, iar persoanelor cu vârsta peste 65 de ani – 1500 mg/zi.
Află care sunt semnele carenţei celorlalte minerale (fosforul, sulful, fierul etc.), precum şi alimentele de unde vi le puteţi procura, pe site-ul medicpentrutine.ro!

 
 

Urmărește-ne pe Google News