Cuprins:
De ce să faci ketchup acasă
La fel ca multe rețete de casă pentru alimente conservate care sunt produse în masă, gustul ketchup-ului făcut în casă este mult mai bun decât cel din comerț.
Cele mai multe rețete de ketchup de casă sunt făcute cu roșii din conservă. Dar nimic nu bate roșiile proaspete.
Această rețetă folosește roșii proaspete și condimente aromate pentru a obține un sos delicios.
Cele mai multe sosuri de roșii sunt făcute cu roșii de tip Roma, datorită conținutului mai mic de umiditate și aromei ridicate.
Poți face ketchup acasă cu un amestec de roșii hibride Roma și roșii cherry sau orice alte tipuri de roșii vrei să combinat.
Experimentează cu roșiile pe care le ai la îndemână pentru a obține o aromă variată în fiecare lot!
Este foarte ușor de făcut și durează mai puțin de o oră.
Trebuie păstrat într-un recipient de sticlă, închis ermetic, timp de până la trei săptămâni în frigider.
Deoarece roșiile sunt acide, acestea pot reacționa cu materialele plastice, motiv pentru care se recomandă recipientele din sticlă.
Rețeta de ketchup făcut acasă
Ketchupul se va fierbe timp de aproximativ 30 de minute, timp în care se îngroașă.
- 1 kg de roșii
- 2,5 litri de apă
- 3 șalote
- 1 tulpină mică de țelină
- 4 căței de usturoi
- 100 g de zahăr brun
- 25 ml de ulei de măsline
- 3 linguri de piure de roșii
- 2 linguri de sos Worcestershire
- 1 lingură de oțet de cidru de mere
- 4 boabe de piper
- 2 frunze de dafin
- 2 cuișoare întregi
- 2 lingurițe de piper măcinat
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de paprika
- 1 linguriță de sare
- 0,5 linguriță de fulgi de ardei iute
Pentru roșii. Toarnă apă într-o cratiță mare (capacitate de 4 litri) și adu-o la fierbere.
Taie o cruce pe fundul fiecărei roșii cu un cuțit ascuțit – nu tăia prea adânc. Când apa clocotește, oprește aragazul.
Cu o lingură, pune ușor roșiile în apă. Lasă-le înăuntru aproximativ 2-3 minute. Apoi scoate-le și folosește un cuțit pentru a le curăța de coajă.
Taie-le în cuburi, îndepărtând partea verde care era atașată de tulpină. Pune-le într-un castron mare și lăsați-le deoparte. Decojește cepele, taie-le mărunt și pune-le deoparte.
Taie mărunt tulpina de țelină și pune-o deoparte. Se curăță usturoiul de coajă și se pune deoparte. Se măsoară 100 g de zahăr brun light într-un castron mic și se pune deoparte.
Pornește aragazul la foc mediu și adaugă uleiul de măsline într-o tigaie wok.
Pune șalota și țelina tocate și rumenește-le până devin translucide. Adaugă chimenul măcinat și usturoiul folosind o presă de usturoi și prăjește timp de aproximativ 1 sau 2 minute.
Adaugă roșiile tocate și amestecă cu lingura de lemn până când toate ingredientele sunt combinate. Adaugă celelalte ingrediente; acestea sunt sosul Worcestershire, oțetul de cidru de mere și zahărul brun.
Adaugă celelalte condimente; acestea sunt frunzele de dafin, cuișoarele întregi, paprika, sarea și piperul. Se adaugă fulgii de ardei iute, care sunt opționali.
Amestecă până când toate ingredientele și condimentele sunt combinate.
Fierbe până când se evaporă tot lichidul și amestecă din când în când.
Oprește aragazul și îndepărtează frunzele de dafin, cuișoarele întregi și boabele de piper. Mută amestecul din wok în cratița mai mică, cu o capacitate de 1 litru.
În acest stadiu poți adăuga oțet de cidru de mere suplimentar, sare sau piper după gust.
Adaugă piureul de roșii. Cu ajutorul blenderului de mână, omogenizează amestecul pentru a avea o consistență fină.
Pornește din nou aragazul la foc mediu și încălzește ketchup-ul timp de aproximativ 5 minute. Amestecă tot timpul, deoarece ketchupul se poate arde ușor în cratiță. Oprește focul și lasă ketchupul să se răcească, apoi pune-l în recipiente de sticlă.
Sfaturi utile
Dacă nu găsești sos Worcestershire, folosește în schimb 2 linguri de muștar Dijon. Nu este chiar la fel, va avea un profil de aromă diferit.
Folosește fulgii de ardei iute vrei să prepari o versiune picantă a ketchup-ului.
Dacă îndepărtezi pielițele de la roșii, atunci nu trebuie să folosești o sită pentru a le separa de ketchup.
Alege un wok în loc de o cratiță pentru această rețetă deoarece un wok are o suprafață de încălzire mai mare, ceea ce accelerează semnificativ timpul de preparare a ketchup-ului.
Într-un wok, fierberea poate dura aproximativ 15 minute, dar dacă folosești o cratiță, acest lucru poate dura până la 30 de minute.
Piureul de roșii oferă o culoare roșie mai bogată și un plus de aromă de roșii.
Dacă vrei un ketchup foarte fin, odată răcit, strecoară-l printr-o sită.
Sursa foto: 123rf.com
Cele mai bune sandviciuri din lume. Rețete delicioase de sandviciuri