Toamna, diferenţele de temperatură, variaţiile de umiditate şi vântul sunt factori ce ne predispun la probleme. Le putem contracara însă, fără medicamente:
- este foarte important să facem mişcare zilnic, cel puţin 20-30 de minute ajută la întărirea sistemului imunitar. În plus, susţine medicul, asigură buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Acelaşi efect îl au alergarea, înotul, mersul pe bicicletă, exerciţiile la sală sau cele de stretching.
- la fel de important şi strâns legat de capitolul mişcare este timpul alocat odihnei. Pentru ca principiul “un organism odihnit este mai rezistent” să funcţioneze, ai nevoie de cel puţin 7-8 ore de somn pe noapte. Iar dacă găseşti şi o jumătate de oră pe care să o poţi aloca relaxării şi în timpul zilei, îţi va fi mai uşor să o iei de la început cu treburile a doua zi.
- consumă cât mai multe alimente vii (adică neprocesate termic) şi include între ele rădăcinoase precum sfecla, morcovii, ţelina şi legume cu frunze verzi (salată, pătrunjel etc.) sau broccoli, varză, ardei, roşii ori conopidă, mai ales că toamna se găsesc din belşug în pieţe. Toate acestea stimulează sistemul imunitar.
- chiar dacă poate părea banal, spălatul pe mâini este una din cele mai importante metode de prevenire a îmbolnăvirilor. Tot ce contează este să foloseşti apă şi săpun şi să repeţi operaţiunea cât mai des.
- redu la maximum consumul de cafea şi de ţigări. Dacă despre efectele nocive ale nicotinei se tot vorbeşte, află şi că şi cele ale cofeinei dăunează sistemului imunitar. Cafeina favorizează pierderea mineralelor din organism şi deshidratează, aşa că, în caz că nu poţi renunţa la cafea, compensează fiecare ceaşcă băută cu două pahare de apă.
Ce afecţiuni se intensifică pe fondul imunităţii scăzute
“Pe lângă deja clasicele viroze care ne afectează plămânii şi căile respiratorii, ca urmare a imunităţii scăzute a organismului şi a incapacităţii acestuia de a se apăra împotriva agenţilor infecţioşi, există mai multe afecţiuni cronice care se intensifică din cauza temperaturilor tot mai scăzute şi a umidităţii”, susţine medicul Ion Manea. Astfel, afecţiunile reumatice precum artrita, reumatismul sau artroza nu mai provoacă doar dureri sporadice, ci unele mult mai pronunţate. Potrivit specialistului, creşte riscul inflamaţiilor, iar acestea sunt urmate aproape de fiecare dată de dureri intense la nivelul coloanei vertebrale, şoldurilor sau genunchilor, care afectează şi mobilitatea articulaţiilor. La fel de sensibile sunt şi persoanele care suferă de hernie de disc, discopatie, scolioză, spondiloză, lombosciatică, lumbago, cifoză şi Maladia Sheuerman. De asemenea, mai pot fi acutizate astmul, afecţiunile alergice, sinuzita, rinita cronică, dar şi afecţiunile gastrice precum ulcerul sau gastrita.