Nu numai atât, organizarea poate contribui la prevenirea infiltrării bacteriilor în alimente și a îmbolnăvirii celor care consumă mâncare din acel frigider. Organizarea corectă a acestuia este ușoară odată ce știi care este locul fiecărui produs.

Cum îți organizezi frigiderul

Rafturile superioare

Alimentele care nu trebuie gătite, cum ar fi mezelurile și resturile de mâncare.

Rafturile de la mijloc

Produse lactate, cum ar fi laptele, brânzeturile, iaurtul și untul.

Raftul de jos

Aceasta este cea mai rece parte a frigiderului și aici trebuie păstrate carnea crudă și peștele proaspăt. Plasarea alimentelor crude pe raftul de jos minimizează, de asemenea, riscul de contaminare încrucișată.

Sertarele

Legumele, salatele și fructele trebuie depozitate în ambalajul lor original în sertarul pentru salate, unde vor fi închise. Acesta este, de asemenea, un loc bun pentru a depozita ierburile aromatice, deoarece acestea nu îngheață în partea din spate a frigiderului.

Rafturile din ușă

Aceasta este cea mai caldă zonă a frigiderului și cea mai sensibilă la fluctuațiile de temperatură. Depozitează aici alimentele care au conservanți naturali, cum ar fi condimentele, gemurile și sucurile.

Sfaturi pentru organizarea frigiderului

Pe cât posibil, păstrează alimentele crude și cele gătite separat unele de altele. Așază alimentele gătite și cele gata de consum pe raftul de sus, întotdeauna mai sus decât cele crude, pentru a evita posibilitatea ca acestea din urmă să se scurgă sau să cadă pe alimentele gătite și să le contamineze.

Fii atent cu carnea. Bacteria care provoacă intoxicația alimentară nu are miros, așa că nu te baza pe faptul că o carne miroase bine pentru a o consuma.

Curăță-ți frigiderul în mod regulat. Pentru colțurile incomode, folosește o periuță de dinți veche.

Dezgheață frigiderul în mod regulat pentru a evita acumularea de gheață.

Ai grijă să ții alimentele proaspete, cum ar fi salatele și ierburile, departe de partea din spate a frigiderului și nu le lăsa să îl atingă – temperatura chiar în partea din spate este mai rece și aceste alimente delicate ar putea îngheța.

Untul și brânzeturile moi nu trebuie să se afle în cea mai rece parte a frigiderului – așa că, deși e bine ca lactatele să se afle pe raftul din mijloc, rafturile din ușă pentru lactatele mai moi sunt în regulă.

Ține anumite fructe și legume în afara frigiderului, deoarece avocado, bananele, nectarinele, piersicile, perele, prunele și roșiile pot face ca unele legume să se strice prematur.

Odată deschise, borcanele de condimente, gemuri și jeleuri trebuie păstrate în frigider. Alimentele gătite ar trebui să fie acoperite corespunzător, în timp ce carnea și peștele crud ar trebui să fie bine acoperite și sigilate.

Nu dezgheța carnea și peștele la temperatura camerei. Acest lucru poate duce la dezvoltarea bacteriilor pe măsură ce mâncarea se încălzește, așa că, în schimb, dezgheață-le în frigider.

Nu pune niciodată alimente fierbinți în frigider, deoarece aceasta va determina creșterea temperaturii generale și poate duce la intoxicații alimentare și la deteriorarea alimentelor.

Ce trebuie să știi despre organizarea frigiderului

Nu umple niciodată frigiderul

Umplerea fiecărui centimetru al frigiderului poate duce la alimente uitate, guri de aerisire blocate, flux de aer împiedicat și eficiență energetică redusă. Acestea fiind spuse, dacă frigiderul este aproape gol, ia în considerare posibilitatea de a-l aproviziona cu câteva sticle de apă, care, atunci când sunt răcite, ajută aparatul să mențină temperaturi scăzute. Cea mai bună practică este umpli frigiderul în proporție de două treimi.

Fructele și legumele tăiate sunt un risc

Mulți oameni recomandă spălarea și tăierea fructelor și legumelor înainte de a le depozita în frigider pentru a încuraja gustările sănătoase. Produsele tăiate se vor deteriora mai repede, deoarece este expusă o suprafață mai mare. Cea mai bună practică este să speli și să tai atunci când ești gata să le consumi.

Nu depozita laptele pe ușa frigiderului

Cele mai calde locuri din frigiderul tău sunt în interiorul ușii și pe raftul de sus. Deoarece laptele este susceptibil să se strice, acesta ar trebui să fie așezat pe raftul din mijloc, care se bucură de temperaturi constante. 

Același lucru este valabil și pentru ouă (nu le pune în compartimentul pentru ouă din ușă, dacă ai unul). Depozitează sosurile precum muștar, ketchup, sosuri la tub sau lucruri care sunt de obicei cu un conținut ridicat conservanți și rezistă mult timp.

Nu amesteca fructele cu legumele în frigider

Dacă ai un frigider mai nou, probabil că ai două sertare, unul pentru legume și unul pentru fructe. Ar putea fi tentant să amesteci fructe cu legume, mai ales dacă un raft este plin, iar altul aproape gol. Ar trebui totuși să nu o faci.

Sertarul pentru legume este calibrat pentru produse cu umiditate ridicată, iar sertarul pentru fructe este setat pentru umiditate scăzută (fructele putrezesc mai lent în condiții de umiditate scăzută). 

Un alt motiv pentru a păstra verdețurile, legumele și fructele separate: etilena din fructe poate duce la deteriorarea prematură a legumelor.

Ca ultim pas, nu uita să îți cureți frigiderul periodic, pentru a evita acumularea de bacterii care ar putea să îți contamineze mâncarea.

Sursa foto:123rf.com

 Ce se întâmplă dacă lași un castron cu bicarbonat de sodiu în frigider. Efectul uimitor se va simți în câteva ore

 
 

Urmărește-ne pe Google News