• Oul. Un gălbenuş de ou, amestecat cu o lingură de ulei de germeni de porumb sau de măsline şi cu o linguriţă de miere, are efect hrănitor pentru tenurile uscate sau normale, atât după diferite boli, cât şi după oboseală excesivă, cură de soare, care a cauzat asprire sau descuamări şi a afectat aspectul strălucitor şi catifelat al tenului. Acelaşi efect se obţine şi dacă în loc de miere se pun câteva picături de suc de lămâie.
  • Lămâia. Sucul de lămâie, pe lângă faptul că e astringent şi antiseptic, are proprietatea de a albi pielea pătată. În cazul tenurilor grase se poate aplica direct pe faţă, cu un tampon, însă pentru tenurile sensibile trebuie diluat cu puţin lapte de vacă, pentru că altfel poate provoca iritaţii.
  • Coada şoricelului. Această plantă are acţiune antiinflamatoare, astringentă şi calmantă. Se foloseşte sub formă de comprese cu infuzie (se prepară dintr-o cană de apă clocotită şi două linguriţe de plantă uscată) pentru tratarea tenului agresat de soare.
  • Polenul. Conţine proteine, aminoacizi, zaharuri, vitamine, substanţe hormonale, esenţe aromate şi apă. O lingură de polen, amestecată cu una de miere şi cu câteva picături de suc de lămâie hrănesc tenul şi îl revitalizează.
  • Mierea. Este un produs bogat în glucoză şi vitamina B, care, uşor diluat cu apă plată, înmoaie şi hidratează tenul, reducând inflamaţiile.
  • Morcovii. Dau prospeţime tenului, îl vitaminizează şi atenuează petele provocate de înaintarea în vârstă sau de soare. Se aplică sub formă de mască, preparată dintr-un morcov ras simplu sau amestecat cu o lingură de smântână sau de zer proaspăt.
  • Castravetele. Are efect emolient, hidratant şi astringent şi poate fi utilizat atât în compoziţia unor măşti, cât şi ca atare (se feliază, se masează faţa cu el, se lasă să acţioneze o oră, apoi se clăteşte). Dacă tenul e foarte uscat şi are tendinţă de descuamare, se amestecă sucul de la un castravete cu o lingură de ulei de măsline, apoi se unge faţa cu acest preparat. După o jumătate de oră se curăţă cu apă călduţă sau cu infuzie de muşeţel.
  • Banana. Masca din acest fruct are acţiune emolientă şi tonică pentru toate tipurile de ten, aşa că e perfectă după un sejur petrecut la mare. Se prepară folosind o banană bine coaptă şi pasată, o linguriţă de miere şi 20 de picături de suc de lămâie.
  • Caimacul de lapte. E foarte gras, aşa că o lingură din acest produs în amestec cu sucul sau cu pulpa unui morcov ori cu o linguriţă de miere are efect hrănitor, hidratant şi emolient asupra tenurilor arse de soare.
  • Smântâna. Conţine, de asemenea, multă grăsime, aşa că în amestec cu puţin amidon sau cu sucuri de fructe proaspete (fragi, zmeură, căpşune) are efect hrănitor şi emolient asupra tenurilor deshidratate.
  • Brânza de vaci. Două linguri de brânză proaspătă de vaci, amestecate cu o lingură de miere, au efect emolient, hrănitor şi regenerant.

Urmărește-ne pe Google News