Când începi să-ţi faci probleme
Joaca e activitatea preferată a copiilor. Dacă băiatul ori fetiţa ta preferă să stea la computer în loc să iasă la joacă, iar acest lucru se repetă zile la rând, începe să se contureze dependenţa. Alte semne pot fi: căutarea răspunsurilor sau a rezolvărilor la orice problemă pe internet, folosirea mess-ului şi a e-mailului pentru comunicarea cu prietenii în detrimentul întâlnirilor, lipsa prietenilor în afara mediului virtual, crizele de isterie generate de întreruperea accesului la calculator… şi lista poate continua. Ideea e următoarea: dacă petrece mai mult de două ore în faţa computerului zilnic şi nu o face pentru a-şi scrie temele ori ca să se documenteze pentru şcoală, trebuie să iei măsuri.
Ce-i de făcut
- Explică-i copilului ce consecinţe poate avea folosirea în exces a computerului asupra sănătăţii şi dezvoltării lui.
- Stabileşte între ce ore şi pentru cât timp are voie să-l folosească. Fii ferm(ă) pe poziţie şi nu ceda rugăminţilor lui de a-i mări perioada de acces la calculator.
- Încurajează-l să iasă afară la joacă, cu prietenii. Cumpără-i bicicletă sau role, înscrie-l într-un club sportiv. Orice sport este mai bun când îl faci, nu când îl priveşti.
- Deschide-i gustul către desen, pictură, bricolaj. Aceste activităţi îi vor umple timpul liber într-un mod sănătos şi util.
- Invită-i prietenii acasă şi învaţă-i jocuri de societate: rummy, cărţi, monopoly sau orice alt joc care le-ar putea captiva atenţia.
- Nu-i cumpăra jocuri noi pentru calculator şi nu-i permite să descarce jocuri de pe internet.
- Instalează programe care restricţionează accesul la anumite site-uri – rămâne la latitudinea ta să decizi care sunt cele nocive.
- Dacă nu-ţi respectă deciziile, nu-şi face temele şi nu duce la îndeplinire sarcinile pe care i le-ai dat, redu-i timpul petrecut în faţa monitorului. Nu îi interzice însă total accesul la computer, fiindcă astfel rişti să caute alte căi de a ajunge la el.
- Petrece mai mult timp împreună cu copilul tău, în excursii, la plimbare, făcând sport alături de el.
- Dacă situaţia e gravă, apelează la un psiholog, care poate rezolva situaţia prin terapie.
Atenţie! Dependenţa se poate manifesta şi în cazul tabletelor şi al telefoanelor inteligente, ce permit instalarea de aplicaţii, descărcarea jocurilor şi accesul la internet!
Cum afectează sănătatea
Pentru a se dezvolta armonios, copilul trebuie să facă sport, să aibă activităţi în aer liber, să socializeze. Dacă-şi petrece tot timpul la computer, e privat de aceste lucruri şi riscă să devină un adult nesigur, timid, izolat, fără abilităţi de comunicare şi aptitudini sociale. Fizic, este predispus la obezitate, la afecţiuni ale coloanei şi ale oaselor (din cauza statului pe scaun ore întregi) şi la miopie.
Calculatorul prosteşte?
Specialiştii cotidianului german Bild atrag atenţia că dependenţa de computer are efecte negative grave asupra creierului. În afara izolării şi a creării unei lumi proprii, virtuale, care ne rupe efectiv de viaţa reală, faptul că nu ne mai “antrenăm” mintea, ci dăm fuga la calculator pentru a căuta rezolvarea oricărei probleme duce la scăderea IQ-ului, făcân- du-ne mai… proşti. Iată, punctual, problemele generate de folosirea în exces a computerului:
- Gândim tot mai puţin, pentru că avem orice informaţie la îndemână, pe internet.
- Nu ne mai antrenăm memoria prin reţinerea datelor, a adreselor ori a numerelor de telefon, fiindcă există agende electronice, site-uri specializate şi, desigur, reţele de socializare.
- Nu mai învăţăm, preferând să copiem de pe internet ce ni se cere la şcoală/facultate.
- Vorbim tot mai prost limba maternă, cu abrevieri folosite pe messenger şi repetând greşelile celor cu care comunicăm pe internet. Vocabularul e tot mai limitat.
- Ne dovedim neajutoraţi în lipsa computerului, pentru că ajungem să facem chiar şi cele mai simple operaţiuni cu ajutorul lui.
Informaţii oferite de Ionuţ Ghiugan, psihoterapeut, www.lapsiholog.com