Cum marinezi carnea de porc

Cum marinezi carnea de porc- bucati de carne puse la marinat intr-un castron

Deoarece carnea de porc are un gust blând și, la fel ca și cea de pui, absoarbe rapid orice aromă, este o carne care poate beneficia de o marinată bună. Carnea de porc pentru Crăciun nu trebuie să fie plictisitoare, așa că nu te teme să schimbi puțin marinata. 

Se prepară din timp și se păstrează la frigider până la 5 zile, într-un recipient etanș. Un truc bun este să faci mai multe marinade, să congelezi bucățile de carne de porc cu diferite marinade, să etichetezi pungile și să le folosești când dorești.

Rețete marinate pentru carnea de porc

Marinată cu muștar și miere

  • 3 linguri muștar Dijon
  • două linguri oțet de vin
  • 3 linguri ulei măsline
  • 1/2 lingură usturoi pudră
  • o lingură miere
  • 1/2 lingură sare
  • o linguriță piper
  • 1 kg cotlete de porc

Amestecă toate ingredientele și pune cotletele într-o pungă cu fermoar, apoi unge bine carnea și marinata și las-o pentru măcar 3 ore în frigider. Apoi, o poți găti cum dorești, la grătar, la cuptor, prăjită sau în slowcooker.

Plafonarea preţurilor la poliţele RCA, prelungită de Guvern cu trei luni
Recomandări
Plafonarea preţurilor la poliţele RCA, prelungită de Guvern cu trei luni

Marinată italiană, cu vin roșu și ierburi

Cum marinezi carnea de porc pentru o friptură delicioasă
Raw meat fillets marinating with rub brush and fork on wooden background, top view
  • ¼ ceașcă de oțet de vin roșu
  • 3 linguri de ulei de avocado
  • ½ linguriță usturoi pisat sau de praf de usturoi
  • ½ linguriță de praf de ceapă
  • două lingurițe de condimente italiene uscate
  • o lingură de muștar Dijon
  • ¼ – ½ linguriță de sare
  • ⅛ – ¼ linguriță de piper negru
  • 1,5 kg cotlete de porc dezosate sau pulpă de porc dezosată

Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă bine pentru a le combina.

Se toarnă marinada peste cotlete și se masează marinada în carne. Se dă la frigider între 30 de minute și 24 de ore înainte de utilizare.

Pentru o păstrare mai lungă, pune carnea marinată în congelator. Pentru a o dezgheța, pune carnea în frigider peste noapte sau scufundă punga/recipientul sigilat într-un bol cu apă rece. Schimbă apa la fiecare 30 de minute până când carnea este decongelată.

Marinată thailandeză de alune

  • Sucul de la ½ portocală medie (aproximativ două linguri)
  • o linguriță de coajă de portocală
  • ½ linguriță de praf de usturoi
  • ¼ linguriță de ghimbir măcinat
  • 3 linguri de sos de soia
  • două linguri de oțet de vin de orez
  • 3 linguri de unt de arahide cremos
  • sucul de la o lămâie verde
  • un vârf de cuțit de fulgi de ardei roșu zdrobiți
  • o lingură de ulei de avocado
  • opțional, ¼ linguriță de sos de pește
  • 1,5-2 kg cotlete de porc dezosate sau pulpă de porc
Concedieri pe criterii politice la Camera deputaților. Din 240 de posturi restructurate, doar 5 sunt de la partide și demnitari EXCLUSIV
Recomandări
Concedieri pe criterii politice la Camera deputaților. Din 240 de posturi restructurate, doar 5 sunt de la partide și demnitari EXCLUSIV

Marinată hawaiiană

  • ⅓ cană de suc de ananas
  • ¼ linguriță de praf de ceapă
  • 1 linguriță de ghimbir uscat
  • 3 linguri de sos de soia
  • două linguri de ulei de avocado
  • ⅛-¼ linguriță de piper negru
  • ¼ – ½ linguriță de sare
  • carne de porc

Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă bine pentru a le combina.

Se toarnă marinada peste cotlete și se masează marinada în carne. Se dă la frigider între 30 de minute și 24 de ore înainte de utilizare. Gătește porcul cum dorești. 

Marinată chinezească cu 5 condimente

  • 3 linguri de sos de soia
  • 3 linguri de oțet de vin de orez
  • o linguriță de ghimbir uscat
  • două linguri de ulei de avocado 
  • o lingură de ulei de susan prăjit
  • o linguriță de praf de 5 condimente
  • Sare și piper după gust
  • Un vârf de cuțit de piper roșu
  • carne de porc sau coaste

Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă bine pentru a le combina.

Se toarnă marinada peste cotlete și se masează marinada în carne. Se dă la frigider între 30 de minute și 24 de ore înainte de utilizare. Dacă gătești coaste, fă-le la cuptor sau pe grătar și folosește și puțină miere în toată marinata.

Marinadă pentru ceafă de porc

  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 3-4 caței de usturoi;
  • 2 lingurițe boia dulce sau afumată;
  • ½ linguriță fulgi de ardei iuți;
  • 1 vârf de cutit piper negru macinat;
  • 1 frunză de dafin;
  • 1 linguriță de cimbru uscat;
  • coriandru pisat, rozmarin;
  • 150-200 ml vin alb sec;
  • 30 ml de ulei.
Volodimir Zelenski: „Putin va muri în curând, așa că pariați pe mine!” | VIDEO
Recomandări
Volodimir Zelenski: „Putin va muri în curând, așa că pariați pe mine!” | VIDEO

Se spală carnea (cam 1 kg) și se usucă apoi cu un șervet de bucătărie. Ceapa și morcovul se taie rondele, usturoiul se strivește cu lama cuțitului, frunza de dafin se rupe cu mâna, iar toate celelalte condimente se presară peste carne, asezonând-o bine. Se pune totul într-un vas, unde se adaugă uleiul și vinul, iar apoi se adaugă puțină apă rece, doar cât să acopere carnea. Se acoperă vasul cu o folie și se dă la frigider pentru 24 de ore. Din când în când, se mai amestecă în vas, pentru a se impregna carnea bine cu toate aromele. A două zi, se scoate carnea din marinadă cu o oră înainte de a fi gătită, apoi se pregătește la grătar sau la tigaie. 

Sursa: viva.ro

Marinadă pentru cotlet de porc

  • ½ ceaşcă ulei de măsline
  • ½ ceaşcă oțet din cidru de mere
  • 2 lingurițe usturoi tocat sau 1 linguriță praf de usturoi
  • 2 lingurițe sare
  • ½ linguriță piper
  • 1 linguriță pudră de ceapă
  • ½ linguriță de paprika afumată sau neafumată
  • 3 lingurițe condiment italian sau ierburi de Provence
  • 1 kg cotlet de porc

Combinați toate ingredientele marinadei într-un borcan, acoperiți și agitați energic. Se toarnă marinata într-o pungă cu ziplock împreună cu carnea de porc, se presează cât mai mult pentru a scoate aerul, apoi se închide punga și se dă la rece timp de 30 de minute.

Sfaturi pentru marinarea cărnii de porc

Bucăți tari de porc

Bucățile dure de carne de porc, cum ar fi mușchiul și umărul de porc, pot beneficia foarte mult de o marinată pentru a descompune țesuturile conjunctive și pentru a face carnea mai ușor de mestecat.

Alte tăieturi dure, cum ar fi jambonul și picioarele de porc, funcționează de obicei cel mai bine într-o supă sau tocană ca agent de aromatizare. O tocană gătită încet poate, de obicei, să descompună mușchii și tendoanele acestor bucăți, astfel încât majoritatea bucătarilor nu își petrec timpul pentru a marina aceste bucăți.

Bucăți fragede

Bucățile fragede de carne de porc, cum ar fi pulpa, coastele sau burta, poate că nu este nevoie să fie marinate pentru a fi mai fragede, dar aceste părți absorb bine aroma și pot face ca o bucată de carne să prindă viață.

Deoarece bucățile de carne de porc extrem de slabe, cum ar fi mușchiul de porc, se pot usca rapid cu o metodă de gătit la cald, cel mai bine este să oferi cărnii cât mai multă aromă din timp, prin marinarea ei la frigider.

Proporția de marinată

Poți planifica să ai nevoie de aproximativ 1/4 de cană de marinată pentru fiecare kilogram de carne de porc. Aceasta este o regulă generală și depinde în mare măsură de recipientul pe care îl folosești pentru a marina carnea de porc. Dacă ai bucăți mai mari, cum ar fi un umăr, este posibil să trebuiască să mărești raportul de marinare, deoarece vei avea nevoie de un recipient mai mare, cum ar fi o caserolă sau un recipient de plastic cu capac.

Recipiente pentru marinată

Atunci când marinezi într-o pungă de plastic cu fermoar, asigură-te că elimini cât mai mult aer posibil. Acest lucru va forța marinada să intre mai bine în contact cu carnea. Atunci când marinezi într-un recipient, folosește numai sticlă sau plastic.

Marinatele acide pot reacționa cu recipientele din metal și pot altera aromele. Asigură-te că întorci periodic carnea de porc, astfel încât marinata să acționeze uniform. Întoarcerea la fiecare 30 de minute este ideală, dar pentru perioade mai lungi de marinare, la câteva ore este bine.

Timp de marinare a cărnii de porc

Tăieturile primare ale cărnii de porc, sau primele tăieturi pe care un măcelar le face pentru a porționa carcasa, sunt umărul, fundul, pulpa și șunca. Aceste tăieturi sunt apoi împărțite mai departe în fripturi, coaste, cotlete și burtă de porc. 

Timpul de marinare depinde de duritatea cărnii și de dimensiunile bucăților de carne.

Cum să faci untură și jumări de porc

Sursa foto: 123rf.com

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (51)

Gore24   •   13.01.2024, 19:40

Un articol foarte interesant! O să țin cont de sfaturi!

AlinaMaca   •   02.01.2024, 22:55

Am să țin cont de aceste sfaturi.

AlinaMaca   •   30.12.2023, 22:57

Apreciez această idee, am să țin cont de ea!

Vezi toate comentariile (51)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

ULTIMA ORĂ / A murit o celebră actriță, care a jucat în serialul copilăriei noastre, "Familia Bundy". Paramedicii au găsit-o inconștientă în casă și nu au mai putut face nimic
Unica.ro
ULTIMA ORĂ / A murit o celebră actriță, care a jucat în serialul copilăriei noastre, "Familia Bundy". Paramedicii au găsit-o inconștientă în casă și nu au mai putut face nimic
Elena Băsescu, de nerecunoscut după schimbările din ultimii ani! Fiica fostului președinte, Traian Băsescu, este schimbată complet la 44 de ani / FOTO
Viva.ro
Elena Băsescu, de nerecunoscut după schimbările din ultimii ani! Fiica fostului președinte, Traian Băsescu, este schimbată complet la 44 de ani / FOTO
Boala rară de care suferă fiica lui Marian și a Larisei Drăgulescu. A fost operată pentru a șaptea oară: ”Și ei i-a fost teamă, și nouă”. Cum se simte fata în prezent
Libertateapentrufemei.ro
Boala rară de care suferă fiica lui Marian și a Larisei Drăgulescu. A fost operată pentru a șaptea oară: ”Și ei i-a fost teamă, și nouă”. Cum se simte fata în prezent
Locul cu haine de lux contrafăcute. „Aici vin vedetele din România. Louis Vuitton costă cât un sandviș”
Adevarul.ro
Locul cu haine de lux contrafăcute. „Aici vin vedetele din România. Louis Vuitton costă cât un sandviș”
Bucurie mare pentru Ana Bodea și Valentin Butnaru! Actrița și prezentatorul și-au mărit familia. Ce au dezvăluit despre noul lor membru: „Vom avea nevoie de..."
Elle.ro
Bucurie mare pentru Ana Bodea și Valentin Butnaru! Actrița și prezentatorul și-au mărit familia. Ce au dezvăluit despre noul lor membru: „Vom avea nevoie de..."
„De ce să-mi fie frică de el?... Pentru că e bogat? Nu-mi pasă câți bani are”. Fiica transgender a lui Elon Musk îl face praf pe tatăl ei. Incredibil ce a spus despre el
Unica.ro
„De ce să-mi fie frică de el?... Pentru că e bogat? Nu-mi pasă câți bani are”. Fiica transgender a lui Elon Musk îl face praf pe tatăl ei. Incredibil ce a spus despre el
Momentul impactului în care doi şoferi de TIR şi-au pierdut viaţa. Camioanele s-au lovit frontal, apoi au luat foc
Observatornews.ro
Momentul impactului în care doi şoferi de TIR şi-au pierdut viaţa. Camioanele s-au lovit frontal, apoi au luat foc
Horoscop 27 martie 2025. Săgetătorii au de ales între a se lăsa pradă gândurilor negre, bănuielilor și temerilor care îi bântuite sau a se elibera de ele
HOROSCOP
Horoscop 27 martie 2025. Săgetătorii au de ales între a se lăsa pradă gândurilor negre, bănuielilor și temerilor care îi bântuite sau a se elibera de ele

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI