Cuprins:
Prima data trebuie să măsori corect suprafața pe care o vei acoperi cu faianță. Apoi vei cumpăra toate materialele necesare. Urmează pregătirea suportului de aplicare, apoi prepararea și aplicarea adezivului, montarea plăcilor, iar la final chituirea rosturilor. Până vei căpăta ceva dexteritate alege plăci medii, cu un model simplu, pentru a fi mai ușor de montat.
Măsurarea corectă a suprafeței
Primul lucru de care trebuie să ții cont este ca suprafața pe care vrei să o acoperi să fie suficient de rigidă pentru a suporta sarcina suplimentară. Apoi vei măsura suprafața. După care o vei împărți la suprfața unei plăci pentru a știi de câte bucăți ai nevoie. Evident, vei lua în plus.
De ce ai nevoie când pui faianța
Pe lângă plăcile de faianță, mai ai nevoie de adeziv, chit de rosturi, distanțiere din plastic, o pensulă. Dacă nu ai și kitul necesar, iată ce îți mai trebuie: o nivelă cu bulă de aer, o riglă, două stinghii de lemn (cu care să realizezi un cadru-colț în unghi drept, de la care se pornește lucrarea), un echer, un creion, un șpaclu, o spatulă dințată pentru nivelarea adezivului, o spatulă de cauciuc pentru chitul de rosturi, un burete și o baghetă de lemn pentru finisarea rosturilor. E posibil să ai nevoi și de o unealtă de decupare a plăcilor și de un clește de faianță.
Cum cureți suprafața înainte să pui faianța
O condiție de bază este ca suprafața să fie perfect plană și netedă. De asemenea, trebuie să fie curată, fără urme de praf sau grăsime. Dacă peretele este vopsit cu ulei trebuie îndepărtată vopseaua veche. Dacă e nevoie se umplu golurile cu tencuială. La sfârșit se aspiră praful. Se măsoară și se trasează cu un creion repere pe perete. Din colțul de pornire se așază cele două stinghii în unghi drept. Pe acestea se va sprijini primul rând de plăci de pe fiecare sens (orizontal și vertical).
Cum montezi faianța. Cum faci și aplici adezivul
Cum pregătești adezivului
Acesta se obține prin adăugarea de apă într-o pulbere specială care se vinde în saci ce pot avea diverse dimensiuni. Și aici e bine să iei o cantitate mai mare față de cea indicată pentru o anumită suprafață. Trebuie să respecți cantitățile privind amestecul pentru a obține o pastă omogenă. Se mai ține cont de tipul de suport pe care se pune faianța (beton, ipsos, lemn etc), dacă e un perete interior sau exterior casei, dacă e într-un loc umed (baia) sau mai puțin (bucătărie, hol). Există și adeziv gata preparat, tip pastă.
Cum se aplică adezivul
Se face cu ajutorul unei gletiere cu dinți, sau cu o mistrie. Se nivelează și dacă ai întins adezivul cu mistria și nu ai gletieră cu dinți, îl nivelezi cu o drișcă dințată. Stratul de adeziv trebuie să aibă între 4-6 mm grosime. Se pune adeziv pentru 2-4 plăci, ca să nu înceapă să se usuce până le aplici. Dacă este și foarte cald elasticitatea adezivului poate scădea.
După ce ai pus placa aplici și distanțierele ca să se poată fixa corect și egal. Se verifică planicitatea suprafaței cu ajutorul bulei de aer. Când întâlnești țevi, spații mai mici, se taie faianța după dimensiunea potrivită. Ultimele plăci se aplică punând adezivul pe spatele plăcilor cu drișcă.
E bine să începi aplicarea plăcilor din locul cel mai expus vederii, pentru a aplica plăci întregi. Astfel straifurile, dacă există, vor fi așezate în zona cu cea mai redusă vizibilitate.
Aplicarea chitului pentru rosturi
Acesta se prepară din pulbere și apă. Acum găsești atât chituri albe, cât și colorate. Pasta finală se aplică cu o mistrie, printr-o mișcare de măturare a suprafeței. Surplusul de chit se va îndepărta cu un burete umed, stors bine. Când chitul începe să se întărească ușor se apasă în despărțituri cu o baghetă rotundă ca să fie presat și să aibă formă netedă. Se poate și cu degetul, îmbrăcat într-o mănușă de latex.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!