Reglarea la o temperatură foarte scăzută, la o diferență mare față de cea din exterior, folosirea continuă a aerului condiționat, poziționarea greșită, fix în dreptul fluxului de aer rece, ori necurățarea filtrelor sunt greșeli care ne pot costa.
- Dacă aerul ne bate în cap sau în spate, există riscul să ne înțepenească gâtul sau spatele. Aceste afecțiuni, denumite științific torticolis și lombosciatică, sunt dureroase, invalidante, ne limitează mișcările și ne fac inapți pentru muncă – asta deși, culmea, apar cel mai des la muncă, în spațiile deschise de birouri, unde se folosesc aparate de aer condiționat de tip industrial, ce nu permit reglaje fine. Cum previi o astfel de neplăcere, care necesită repaos și medicație? Evită să stai în dreptul fluxului de aer rece. Dacă nu e posibil, cere mutarea biroului sau închiderea “gurii” de aer din zona ta.
- Aparatul de aer condiționat suflă un aer uscat, nu umed. Într-un timp mai scurt sau mai lung, asta poate duce la uscarea mucoasei oculare (sunt predispuse în special persoanele care au afecțiuni oculare sau poartă lentine de contact) și a celei nazale. Poate părea o problemă minoră, dar nu este: ochii încep să usture sau să ardă, simți că pleoapele nu mai alunecă ușor peste ochi, ai senzația de corp străin în ochi, nu mai vezi bine, ci ca prin ceață, iar dimineața e posibil să ai secreții oculare; iar mucoasa nazală uscată duce la o respirație dificilă și la formarea de cruste. În cazul celor cu rinite alergice, se pot acutiza crizele de strănut și mâncărimile nazale. Pentru tratamentul ochilor uscați sunt indicate lacrimile artificiale (de preferat, cele fără conservanți), iar pentru lubrifierea mucoasei nazale, spray-urile cu ser fiziologic sau ulei din plante. Ar fi bine să consulți și un specialist, dacă ai una din aceste probleme. Și, evident, să eviți să mai stai foarte aproape de aparatul de aer condiționat.
Cum ne îmbolnăvește aerul condiționat: în filtrele necurățate colcăie virusuri, bacterii, ciuperci, alergeni și praf
- Un filtru necurățat poate fi mijloc de transport pentru bacterii, iar cea mai periculoasă dintre acestea este Legionella pneumophila, care dă o formă de pneumonie numită și boala legionarilor și care se manifestă printr-o stare generală extrem de proastă, cu febră de peste 40 de grade, tuse neproductivă, diaree și vomă. Este o boală care se tratează cu antibiotice și care poate fi prevenită simplu, prin curățarea periodică a filtrelor aparatului de aer condiționat.
- Filtrele necurățate sunt responsabile și pentru răspândirea altor boli date de bacterii și virusuri: conjunctivită, sinuzită, otită, rinită, faringită, laringită, viroze respiratorii, bronșită și pneumonie. Sunt și un mijloc de transport pentru praf și alergeni, care pot provoca alergii sau le pot agrava pe cele preexistente.
- Migrenele și o stare de oboseală acentuată pot fi și ele efectul expunerii la un flux de aer condiționat venit dintr-un aparat cu filtre murdare, încărcate de agenți poluanți, praf, bacterii, fungi și acarieni.
- Stopul cardiorespirator e un efect rar întâlnit al aerului condiționat, dar nu e de ignorat. Poate apărea în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare și care se supun unui șoc termic trecând de la temperatura ridicată din exterior la una foarte scăzută sau invers, când ies din casă, unde aerul funcționează la sub 20 de grade, în aerul fierbinte de afară. Bolnavii de inimă trebuie să folosească aparatele de aer condiționat cu grijă și să nu seteze temperatura la o diferență mai mare de 5 grade față de cea din exterior.
Cum se folosește corect
- Setează temperatura undeva în jurul valorii de 22 de grade Celsius (nu mai jos de 18).
- Nu sta în dreptul fluxului de aer și ai grijă să nu bată nici pe celelalte persoane din încăpere.
- Nu-l folosi nonstop. Acasă, dă-i drumul numai când se instalează disconfortul termic, iar peste noapte oprește-l, nu dormi cu el pornit, chiar dacă nu bate în direcția unde se află patul.
- Fă-i revizie la 6 luni, chiar dacă ți se pare că are suficient freon pentru a funcționa perfect; filtrele trebuie curățate, ca să eviți îmbolnăvirea.
- În mașină, direcționează fluxul de aer către picioare, nu către cap.
Citește și: Băile de la Telega, vindecătoare, dar periculoase. Scapi de o boală și dai de alta