Pielea expusă la soare devine foarte uscată. Din fericire, se poate repara uşor, prin aplicarea zilnică (eventual, de două ori) a unei creme puternic hidratante. Cere- i farmacistei o cremă grasă, special concepută pentru epiderma foarte uscată.
Este posibil să observăm câteva riduri în plus pe faţă, mai ales dacă avem tenul uscat sau sensibil şi am uitat, în timpul verii, să folosim crema de fotoprotecţie. E momentul să hidratăm puternic tenul, să aplicăm măşti “de reparare” şi să masăm zonele cu probleme.
Căldura, umezeala din preajma bazinelor cu apă şi cea produsă de propria transpiraţie favorizează apariţia micozelor cutanate, a eczemelor şi a verucilor. De exemplu, zonele mici, de culoare maronie, ivite mai ales la nivelul trunchiului şi care, după expunerea la soare, devin albe şi foarte inestetice, sunt rezultatul unei micoze, Pitiriazis versicolor. Pentru a le veni de hac, trebuie să mergi la medicul dermatolog, care îţi va recomanda tratamentul eficient.
Un alt motiv serios pentru a-i face o vizită medicului dermatolog sunt zonele hiperpigmentate maronii de pe obraji, frunte sau buza superioară, dar şi de la nivelul decolteului, de pe umeri, mâini sau gambe. Medicul va recomanda creme depigmentante, pentru o perioadă de minimum trei luni.
Atenţie şi la aluniţe! La finalul sezonului estival este indicat să le supunem unui control dermatoscopic. În fazele iniţiale, cancerul de piele nu doare şi nu provoacă mâncărime.
Razele ultraviolete, sarea din mare şi clorul din apă acţionează şi asupra părului, care, la finalul vacanţei, va fi decolorat, casant, subţire – într-un cuvânt, ars. Podoaba capilară e mai greu de reparat, dar nu imposibil. Trebuie să tăiem vârfurile, să ne spălăm cu un şampon pentru păr deteriorat şi să folosim o mască hidratantă după fiecare spălare. O mască excelentă, ce poate fi preparată în casă, se face amestecând ulei de măsline, ulei de ricin, vitamina E şi gălbenuş. O perioadă trebuie evitate placa de întins şi ondulatorul. Ar fi bine să nu vops im părul un timp sau să-l vopsim folosind un produs fără amoniac.

Este important şi ce mâncăm

Hidratarea este şi mai importantă decât de obicei la finalul unui sejur petrecut la mare. Este indicat să bem 8-10 pahare de apă pe zi, chiar mai mult, dacă simţim nevoia. Iar din alimentaţie nu trebuie să ne lipsească alimentele bogate în vitaminele A, C, E şi seleniu: portocale, pepene galben, kiwi, lămâi, caise, piersici, afine, coacăze negre, zmeură, căpşune, dar şi roşii, ardei, ceapă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News