Garanţiile pe care le cere creditorul

Banca îţi va pune gaj pe contul curent deschis la ea (dacă există) şi îţi va cere şi să constitui un depozit colateral, în care să depui contravaloarea primelor trei rate (banii rămân în depozit până când achiţi tot creditul).
În fine, mai trebuie să ştii că nu eşti stăpân absolut pe locuinţă, atâta timp cât nu ai plătit-o integral. Pe toată durata creditului, casa e ipotecată în favoarea statului român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, şi în favoarea băncii care te creditează.

Ce acte depui la dosar

Declaraţia pe proprie răspundere, autentificată la notar, referitoare la deţinerea unei alte locuinţe (ţi-am oferit detalii la începutul articolului).
Actele de identitate (original şi copie) şi cererea de credit, completată şi semnată de toţi cei care contribuie la achitarea împrumutului (tu, soţul/soţia, alţi codebitori), certificatul de căsătorie (original şi copie).
Contractul individual de muncă, actele adiţionale ale acestuia (copii) şi adeverinţa de venit (original) eliberată de angajator cu maximum 30 de zile calendaristice înainte de data la care depui dosarul.
Actele de proprietate ale locuinţei şi extrasul din Cartea Funciară, plus raportul de evaluare a casei (evaluatorul este desemnat de bancă).

Alege cea mai bună ofertă de pe piaţă

Condiţiile generale, stabilite de statul român, pot fi uşor nuanţate de la bancă la bancă: unele nu acordă credite pentru imobile mai vechi de 40-50 de ani, altele mai pot cere un document în plus la dosar etc.
Informează-te atent, ca să alegi oferta cea mai avantajoasă. Printre principalele bănci participante la program se numără BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Credit Agricole Bank, ING Bank.

 
 

Urmărește-ne pe Google News