Cum păstrezi icrele. Cât și cum să le depozitezi

După ce ai cumpărat sau ai colectat icrele de la pește, trebuie să le păstrezi cât mai reci posibil, fără a le îngheța, înainte de a le servi. 

În frigider

Se recomandă să le depozitezi în cea mai rece parte a frigiderului – de obicei, în partea din spate, pe raftul de sus sau pe cel din mijloc. Păstrează cutia sau borcanul sigilatel. Și pentru cele mai bune rezultate, păstrează un pachet de gheață deasupra recipientului cu icre schimbându-l pe măsură ce începe să se dezghețe.

Păstrate în acest mod, icrele se pot păstra între trei și cinci săptămâni, atât timp cât nu deschizi recipientul, deși majoritatea fermelor și comercianților cu amănuntul recomandă să le consumi mai devreme.

Odată ce deschizți cutia, trebuie să încerci să consumi icrele în termen de 24 de ore, deoarece ouăle vor începe să se degradeze odată ce sunt expuse la aer. 

Acestea vor putea fi consumate în continuare în siguranță după o zi, dar își vor pierde unele dintre nuanțe, iar textura lor va deveni mai moale în timp.

Înainte de a le pune la păstrat, icrele trebuie curățate foarte bine. Ele se pun la scurs într-o sită câteva ore, apoi se amestecă cu sare. În medie, ar trebui pus un procent de 10% de sare din cantitatea de icre totală. 

Se freacă icrele cu sare apoi se pun într-un borcan. Deasupra se adaugă ulei, pentru a preveni apariția mucegaiului. 

În acest fel, ele pot sta în frigider câteva săptămâni, însă pot sta la rece și câteva luni, dacă nu deschizi borcanul prea des și este închis ermetic. 

În momentul în care vrei să faci salată de icre, pur și simplu ia cu lingura din borcan cât îți trebuie, nivelează bine totul în borcan, ca să nu fie bule de aer și apoi mai adaugă ulei și închide bine borcanul. 

La congelator

Poți conserva icrele și la congelator, însă trebuie să ai grijă. Ele sunt foarte perisabile, așa că trebuie înfășurate strâns și scurse foarte bine.

Pentru început, trebuie spălate bine și îndepărtată membrana. Se curăță sub apă rece și se usucă cu un prosop de bucătărie. 

Se adaugă sare peste ele și se amestecă, apoi se lasă deoparte. Icrele se înfășoară în folie alimentară și se pun în congelator. Poți folosi pungi cu fermoar sau alte recipiente care se închid ermetic.

Congelarea icrelor nu este cea mai bună metodă, pentru că ele pot rezista în frigider mult timp. Totuși, dacă alegi această variantă, ai grijă să nu le recongelezi, odată decongelate. 

Icrele crude pot fi congelate, însă nu și caviarul, care își pierde textura și aroma în timpul procesului. 

Icrele de pește pot sta la congelator aproximativ 3 luni. Toate tipurile de icre de pește pot fi congelate, de la știucă, caraș, guvizi, biban, etc. 

Pentru a le dezgheța, lasă-le în frigider până devin moi și le poți manevra. 

Nu congela niciodată salata de icre. Ea se păstrează în frigider până la o cinci, maximum, de aceea este bine să faci o cantitate mai mică din borcanul cu icre depozitat în frigider, având grijă să scoți tot aerul și să completezi cu un strat de ulei deasupra, ca icrele să țină mai mult timp. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News