Cum păstrezi roșiile proaspete

Roșiile provin inițial dintr-un climat cald și trebuie păstrate la temperatura camerei. Adică, pe blatul din bucătărie. Orice altceva decât roșiile complet coapte suferă cu adevărat după refrigerare din toate punctele de vedere – dezvoltarea gustului, colorația și textura făinoasă. 

Și același lucru este valabil și pentru roșiile cherry. Dacă se află în interiorul frigiderului, activitatea enzimelor producătoare de aromă a roșiilor necoapte se oprește. 

Roșiile coapte

Deși roșiile proaspete complet coapte sunt încă susceptibile la pierderea aromei atunci când sunt puse în frigider, o parte din acea activitate enzimatică poate reveni dacă sunt lăsate să se refacă timp de o zi sau două la temperatura camerei înainte de a fi consumate.

Deoarece roșiile din sezonul de vârf de pe piață sunt deja perfect coapte, acestea beneficiază foarte puțin de timpul suplimentar la căldură și, în multe cazuri, le dăunează, în timp ce frigiderul face un rău minim odată ce roșiile sunt coapte.

Iată ce trebuie să reții: Dacă ai un loc răcoros în casă, cum ar fi o pivniță, depozitează acolo roșiile complet coapte. Acestea se vor păstra bine timp de o zi sau două și nu vei risca să întrerupe activitatea enzimelor producătoare de aromă. 

Dacă nu ai o mare varietate de zone de temperatură în casă, asigură-te că roșiile complet coapte vor supraviețui refrigerării, dar lasă-le puțin afară înainte să le consumi.

Roșiile necoapte

Dar cum rămâne cu roșiile care nu sunt destul de coapte? Cu siguranță nu ar trebui să pui aceste roșii necoapte în frigider. 

Ele trebuie să rămână la temperatura camerei, în mod ideal într-un singur strat, departe de lumina directă a soarelui. 

Și, cel mai important pentru a le păstra mai mult timp proaspete, depozitează-le cu partea de tulpină în jos în timp ce termină de copt.

Pune-le cu susul în jos

Beneficiile sunt duble: blocarea locului în care a fost tulpina roșiilor împiedică umezeala să părăsească roșia și blochează intrarea aerului (și astfel a mucegaiului și a bacteriilor) în roșii.

S-ar putea să fi auzit că nu trebuie să depozitezi roșiile cu susul în jos deoarece zona din jurul cicatricei tulpinii este delicat. Pentru roșiile foarte necoapte, pune-le cu tulpina în jos într-o pungă de hârtie și lasă-le să se coacă într-un loc răcoros sau la temperatura camerei. 

Evită frigiderul

Un frigider este pur și simplu prea rece. Dacă pui roșiile acelea mari și suculente într-un frigider, face rău gustului, texturii, chiar și culorii prin oprirea activității enzimelor. În cazul roșiilor necoapte, acest lucru înseamnă că fructele s-ar putea să nu-și formeze niciodată pe deplin gustul și textura.

 În cazul roșiilor coapte, încetinirea activității enzimelor poate reduce o parte din aroma delicioasă. Dar dacă vrei să le pui în frigider, asigură-te că pui roșiile la temperatura camerei timp de câteva ore înainte de a le consuma.

Ce trebuie să ai în vedere când depozitezi roșiile

Maturarea, temperatura camerei (mai ales vara), soiul de roșii și momentul în care intențioezți să le foloești, toate acestea vor juca un rol în a decide cel mai bun mod de a depozita roșiile ca să le păstrezi proaspete mai mult timp. Roșiile insuficient coapte este mai bine să fie lăsate pe blat pentru a se dezvolta în continuare, în timp ce roșiile prea coapte pot fi salvate dacă le bagi în frigider.

Soiurile de roșii cu un raport mai mare între pulpă și coajă, cum ar fi roșiile cherry, tind, de asemenea, să se descurce mai bine în frigider decât omologii mai cărnoși, cum ar fi roșiile roma. Dacă vrei să folosești roșiile pe parcursul săptămânii, cel mai bine este să le verifici în mod regulat și să le ajustezi poziționarea după cum este necesar, astfel încât să nu se irosească.

În cele din urmă, dacă ții roșiile în frigider pentru a le păstra mai mult timp, ar trebui să le lași să ajungă la temperatura camerei lăsându-le pe blat cel puțin o oră (sau până la o zi) înainte de a le folosi pentru a le ajuta să își refacă enzimele producătoare de aromă.

Sursa foto: 123rf.com

Cum folosești țelina în rețete

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News