Dr. Laura Mocanu, specialistul în stomatogie generală recomandă folosirea aparatelor dentare, precoce, la o vârstă cât mai mică, începând de la 5-6 ani, când apar primii dinţi de lapte şi, totodată, primele anomalii. „Acesta este cel mai bun moment pentru corectarea problemelor, mai întâi printr-un aparat mobil şi mai apoi, după eruptia tuturor dinţilor, dacă mai este cazul, printr-un aparat fix. Recomand din tot sufletul ca fiecare părinte să-şi ducă copilul la medicul specialist ortodont pentru un consult de câteva minute, pentru că problemele se pot rezolva mai uşor la o vârstă mai fragedă, când osul încă este în dezvoltare şi nu are aceeaşi densitate ca în cazul adulţilor, iar mişcarea dinţilor se face mult mai rapid”, spune specialistul.
Accesorii la modă
Foarte important este că, datorită numeroaselor opţiuni estetice care există în prezent, copiii nu mai au probleme în a purta aceste aparate, nici măcar atunci când sunt foarte micuţi. Ei înţeleg că le aparţin, vor să le fie inserate numele în ele şi să fie imprimate cu personajele lor favorite, cu emblema echipei de fotbal pe care o susţin sau cu alte lucruri care le plac. Acum plăcuţele sunt pline de culoare, sunt transparente şi conţin imagini 3D, de la floricele, la curcubeu sau cer, iar copiii ajung să se ataşeze de ele.
Şi în cazul aparatelor fixe există însă numeroase opţiuni, chiar dacă nu la fel de spectaculoase.Aparatele fixe constau în lipirea unor plăcuţe pe suprafaţa externă a dinţilor, numite braketi, prin intermediul cărora, cu ajutorul unor arcuri şi elastice se pot face mişcări mult mai ample ale poziţiei dinţilor. „
Pierderea aparatelor e principala problemă
Nu e greu să convingi copilul să poarte aparatul mobil, ci să aibă grijă de el atunci când îl scoate. Aceasta ar însemna ca aparatul să fie pus imediat în cutia lui, fără să atingă alte lucruri, însă mulţi dintre copii sau părinţii lor uită cutiuţele acasă atunci când ies undeva la masă, de exemplu. „S-a întâmplat de nenumărate ori ca părinţii să-şi îndemne copiii să pună aparatele într-un şerveţel, pe masa de la restaurant, iar acestea să fie luate şi aruncate, nemaiputând fi recuperate. În astfel de situaţii părinţii suportă cheltuiala pentru realizarea unui nou aparat”, a mi spus specialistul.